Urgentni center bo stal ob bolnišnici v Izoli. Foto: MMC RTV SLO
Urgentni center bo stal ob bolnišnici v Izoli. Foto: MMC RTV SLO

Urgentni center Izola bo stal ob tamkajšnji bolnišnici. Gradnjo bi morali sicer začeti že pred oktobrom, a se je vmes zapletlo, saj je treba predhodno prestaviti zdajšnji vhod v bolnišnico. Zaključek gradbenih del je po zadnjem terminskem načrtu predviden konec avgusta, prevzem pa mesec pozneje.

Pripravljalna dela so se začela. Najprej je na vrsti ureditev dostopa za reševalna vozila, saj bo prav na območju zdajšnje poti prihodnje leto stala glavnina novega urgentnega bloka. Sočasno bodo pripravljali nov glavni vhod v bolnišnico. Ta bo, predvidoma v aprilu, dokončno urejen na južni strani, vzporedno z vhodom Fakultete za zdravstvene vede. Jani Dernič, koordinator projekta, iz Splošne bolnišnice Izola je dejal: "Čakamo pravnomočnost odločbe o izbiri izvajalca za ta dela. Tudi investitor tega segmenta je ministrstvo za zdravje. Po zaključku izbire se bodo lahko dela začela takoj."

Med gradnjo urgentnega bloka delo na bolnišničnih oddelkih predvidoma ne bo spremenjeno. "Posegalo se bo pred obstoječim objektom bolnišnice in v poletnih mesecih prihodnjega leta deloma v samih prostorih bolnišnice, kjer imamo danes tako imenovani urgentni hodnik, ki bo zaprt za uporabo, kar pomeni, da bomo morali svoje dejavnosti nekoliko prilagoditi oziroma nekatere specialistične ambulante izvajati na drugi lokaciji," je pojasnil Dernič.

Poleg hrupa vodstvo bolnišnice napoveduje še spremenjeno prometno ureditev, zaradi česar poziva k uporabi javnega potniškega prometa.

Vrednost celotne investicije ocenjujejo na pet milijonov in pol evrov. Ministrstvo za zdravje bo za gradnjo prispevalo približno 580 tisoč evrov, medtem ko bo Evropska unija iz sklada dala tri milijone 200 tisoč evrov. Tudi sredstva za opremo v vrednosti milijon 600 tisoč (brez DDV-ja) so že v celoti zagotovljena, so še potrdili na ministrstvu.

Mateja Brežan, Radio Koper