O prijavljenih kandidatih za generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana bo v 30 dneh odločila razpisna komisija, ki jo imenuje svet zavoda. Foto: BoBo
O prijavljenih kandidatih za generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana bo v 30 dneh odločila razpisna komisija, ki jo imenuje svet zavoda. Foto: BoBo
Andrej Baričič
Andrej Baričič, ki je od 10. avgusta vršilec dolžnosti generalnega direktorja, je na vprašanje, ali se bo na razpis prijavil, je 10. septembra odgovoril, da je trenutno odgovor da, ni pa nujno, da bo med prispelimi kandidaturami tudi njegova. Foto: BoBo
Kdo bo vodil ljubljanski klinični center

Predsednik sveta Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) Tomaž Glažar je po septembrski seji sveta zavoda napovedal, da bo rok za sprejem prijav 10 dni, v enem mesecu po objavi razpisa pa naj bi postopek zaključili.

Od 10. avgusta je vršilec dolžnosti generalnega direktorja Andrej Baričič, ki je funkcijo v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana prevzel od svojega predhodnika Simona Vrhunca, ki je največjo zdravstveno ustanovo v državi kot vršilec dolžnosti vodil dve leti. A Vrhunec se očitno ne bo spet potegoval za to funkcijo, tako je vsaj zatrdil avgusta, ko je oznanil, da več ne bo vodil UKCL-ja.

V okviru aprilskega razpisa, ko ni bil izbran noben kandidat, se je poleg Vrhunca prijavilo še devet kandidatov. Baričič jih tokrat pričakuje celo čez 20, saj gre, kot meni, za atraktivno funkcijo.

Vmes so se sicer nekoliko spremenili pogoji za zasedbo mesta generalnega direktorja UKCL-ja. Kandidat mora imeti izobrazbo druge študijske stopnje, pet let delovnih izkušenj na primerljivih delovnih mestih s področja organizacije, vodenja in upravljanja, predložiti pa mora program dela in razvoja UKCL-ja.

Po poročanju Radia Slovenija se na račun trenutnega v. d. direktorja Andreja Baričiča že pojavljajo očitki, da kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja do zdaj ni predstavil programa in da morda nima kompetenc za vodenje tako velikega sistema.

Politično občutljivo vprašanje
Delovanje najvišjih zdravstvenih ustanov je politično občutljivo vprašanje, je za Radio Slovenija povedala Slovakinja Inna Mlada, ki več kot 20 let svetuje zdravstvenim sistemom in mrežam v 14 državah, najpogosteje v Avstriji. Kot pravi, v tujini podobno mesto, kot je šef UKC-ja, lahko zasede le neoporečen človek.

"Ne sme biti vtisa ali namiga, da je kandidat povezan s čim, kar ni čisto. To je eno najpomembnejših meril. Oseba, ki bo center vodila, mora zato imeti vizijo in poznati dogajanje v zdravstvu," je dejala in poudarila, da bo razpis za šefa UKCL-ja kazalnik razvitosti Slovenije.

V zdravstvenem sistemu se obrne ogromno denarja (v UKC-ju okrog pol milijarde letno), zato je neizbežno poznavanje trga in zdravstvenih smernic. "Oseba na vodstvenem položaju se ne more ravnati po nasvetih, pač pa mora imeti lasten načrt razvoja ustanove. Pogosto se zahteva, da ima kandidat izkušnje z vodenjem sistema, ki je v primerjavi s tem, za katerega se prijavlja, dosegel velikost vsaj tretjine števila zaposlenih ali denarnega toka," je še dejala.

Tega merila v razpisu za generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana sicer ni, saj bi se potem lahko prijavljali le tisti, ki so vodili družbe z vsaj 2500 zaposlenimi. UKC zaposluje najmanj 7700 ljudi. Po besedah Inne Mlade ostajajo glavno merilo neomadeževan ugled, vizija in sposobnosti. O prijavljenih kandidatih za generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana bo v 30 dneh odločila razpisna komisija, ki jo imenuje svet zavoda.

Kdo bo vodil ljubljanski klinični center