Ministrica za zdravje zaupa članom sveta Onkološkega inštituta, zato bo njihov predlog za razrešitev generalnega direktorja podprla. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Ministrica za zdravje zaupa članom sveta Onkološkega inštituta, zato bo njihov predlog za razrešitev generalnega direktorja podprla. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Kdo bo vodil klinični center

Svetniki pa imajo na dnevnem redu tudi razpis za generalnega direktorja UKC-ja. Še danes naj bi se odločili, kdaj bo razpis objavljen. Zdajšnji vršilec dolžnosti Andrej Baričič je že napovedal, da se bo na razpis prijavil.

Svetniki kliničnega centra so bili v odgovorih na vprašanja, ali kljub številnim nepojasnjenim poslom še uživa njihovo podporo, nejasni. Je pa svetnica Milena Kramar Zupan dejala, da je nad poslovnimi povezavami presenečena. "Ampak bomo videli, kako se bodo zadeve razvijale naprej," je dodala.

Baričič je članom sveta predstavil življenjepis, v katerem je napisano le podjetje na Dunaju. Miro Gorenšek, predstavnik mesta Ljubljana v svetu UKC-ja, je jasno dejal, da ga ne bi podprl, če bi vedel za vse njegove posle. "Samo to, da ima nekdo podjetja, me ne moti. Moti pa me, če so podjetja povezana z nekimi posli, z nekimi povezavami, da nekdo dobi delo od UKC-ja," je izjavil.

"Če bi bil trend takšen, da ga je na vsak način treba zadržati kot direktorja, bom na vsak način odstopil," je povedal Gorenšek.

Spremembe na Onkološki kliniki
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc bo podprla predlog sveta Onkološkega inštituta za razrešitev generalnega direktorja inštituta Janeza Remškarja. Potem ko je svet Onkološkega inštituta (OI) v sredo sprejel sklep o Remškarjevi razrešitvi, mora sklep potrditi še vlada. Na ministrstvu za zdravje sicer še niso prejeli sklepa sveta zavoda, a "ker ministrica zaupa kompetentnim članom sveta zavoda, bo njihov predlog podprla".

Remškar pa se z razrešitvijo ne strinja in napoveduje nadaljnje korake. "Absolutno bom šel naprej, po kakšni poti, je pa vprašanje," je dejal. A najprej bo počakal na sklep sveta.

"Nedefiniran sklep s pavšalnimi očitki"
Sklep, ki mu je bil izrečen na sredini seji, je bil po njegovih besedah popolnoma nedefiniran in vsebuje le pavšalne očitke. Tako ni jasno, kaj mu očitajo in na katere očitke ni dobro odgovoril. "Moram videti, kaj mi bodo očitali, potem se bom pa odzval," je dejal. Svetu zavoda je ob tem očital, da generalnega direktorja OI-ja ovira pri zagotavljanju kakovosti zdravljenja in varnosti bolnikov.

Remškar povod za svojo razrešitev vidi v vplivu zdravnika Erika Breclja, ki pa je Remškarjevo trditev označil kot izmišljotino. "Njegovo nedelo ga je odstavilo, ne pa jaz," je dodal.

Glede prihodnjega vodenja Onkološkega inštituta pa Brecelj pravi, da je svet zavoda dobro zastavil delo in nakazal, kaj je treba narediti, novo vodstvo pa mora pri tem sodelovati. To ni tako zelo zahtevno, meni. "Treba je biti pošten in realno povedati, katere težave imamo, ne pa težav pometati pod preprogo in se pretvarjati, da je vse v redu," je še dejal Brecelj, ki se sicer na funkciji v vodstvu inštituta ne vidi. Kot pravi, nima menedžerskih izkušenj.

Kdo bo vodil klinični center