Med pregledanimi kozarci je bil méd v vsakem petem kozarcu nepristen. Foto: MMC RTV SLO
Med pregledanimi kozarci je bil méd v vsakem petem kozarcu nepristen. Foto: MMC RTV SLO

Kot kaže, je bil nadzor nad morebitnim ponarejanjem hrane potreben tudi v Sloveniji. Po nadzoru medu, ki je pokazal, da je bil méd v vsakem petem pregledanem kozarcu nepristen, se je kmetijsko ministrstvo zdaj lotilo pregleda mlečnih izdelkov, a laboratorijske izvide še čakajo.

Inšpekcija je zavajanje potrošnikov ugotovila pri ribanem siru ene izmed trgovskih znamk, je za Radio Slovenija poročala Jernejka Drolec. Ta je vseboval kar 30 odstotkov nadomestka iz rastlinskih maščob, zaradi česar je inšpekcija zahtevala umik s polic.

"Na trgu je treba narediti red"
Prvi mož mlekarne Celeia, katere izdelki so bili pregledani med prvimi, Marjan Jakob, pozdravlja tovrstne akcije. Hkrati pričakuje, da bo seznam kšiteljev in ponaredkov objavljen. Po njegovih besedah ima potrošnik sicer pravico izbrati cenejši izdelek, ni pa prav, da so ti ponarejeni. "Skrajni čas je, da se na trgu naredi red," pravi.

V tem tednu je inšpekcija pregledovala tudi oljčno olje, kjer je bilo lani med 17 vzorci osem organoleptično in kemijsko neustreznih. Pod drobnogled pa bodo vzeli še meso, kruh in sadne sokove.