Za nekatere specialistične preglede so vrste še vedno občutno predolge, zlasti na ortopediji. Foto: EPA
Za nekatere specialistične preglede so vrste še vedno občutno predolge, zlasti na ortopediji. Foto: EPA

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat je članom komisije DZ-ja za nadzor javnih financ pojasnila, da so v času ministrice za zdravje Zofije Mazej Kukovič potrebovali dve leti, preden jim je uspelo razrešiti vse dileme in je bil nato pravilnik sprejet. Bodo pa spreminjali le to, kar se je v praksi pokazalo za slabo, je napovedala.

Ob tem je strokovni direktor UKC-ja Ljubljana Sergej Hojker opozoril, da bo tudi po spremembi pravilnika temeljna težava čakalnih dob ostala - to je pomanjkanje denarja v zdravstvu.

Člani komisije so danes obravnavali tudi revizijsko poročilo Računskega sodišča o izvajanju projekta eZdravje. Sodišče je med drugim ugotovilo, da je ministrstvo za zdravje za ta projekt do konca leta 2012 porabilo že devet milijonov evrov, izvedena pa sta bila le dva od 17 zastavljenih projektov, poleg tega so začeli tudi nekatere projekte, ki sploh niso bili načrtovani.

Pirnatova je zatrdila, da je ministrstvo dosledno sledilo priporočilom Računskega sodišča. Izvajanje eZdravja po njenih besedah poteka v skladu z zadnjim terminskim načrtom, končan pa mora biti do konca letošnjega leta. Nad porabo denarja za eZdravje je nadzor opravilo tudi ministrstvo za finance, ki po njenih zagotovilih ni ugotovilo nepravilnosti.