Minister za zdravje Borut Miklavčič je dejal, da bo pri nekaterih točkah zakona o zdravstveni dejavnosti vztrajal. Od vlade pričakuje, da ga bo poslala v parlamentarno proceduro. Foto: MMC RTV SLO
Minister za zdravje Borut Miklavčič je dejal, da bo pri nekaterih točkah zakona o zdravstveni dejavnosti vztrajal. Od vlade pričakuje, da ga bo poslala v parlamentarno proceduro. Foto: MMC RTV SLO

Novinarka Breda Štivan Bonča je za TV Slovenija poročala, da zdaj zdravniškega dela ne bi omejili na 222 ur, dogovor pa naj bi našli v petih letih. Določili bi tudi, koliko bolnikov mora zdravnik oskrbeti na dan, in normative za delo, članstvo v Zdravniški zbornici Slovenije pa ostaja obvezno. Kakovost v zdravstvu bi nadzoroval neodvisen inštitut. Minister za zdravje Borut Miklavčič kljub temu ostaja pri določilu, da minister lahko izbere komisijo, ki bo preverjala strokovne napake zdravnikov. Če zakon ne bi dobil podpore v DZ-ju, Miklavčič to pogojuje s svojim nadaljnjim ministrovanjem.

A pred sestankom z zdravniki je Miklavčič napovedal, da bo vladi predlagal, naj vloži zakon o zdravstveni dejavnosti v parlamentarno proceduro tudi brez uskladitve z zdravniki. "V nasprotnem primeru so posledice jasne," je dejal.
"Pahor je moj šef. Jaz bom predlagal, da gre zakon v parlamentarno proceduro. Če bo premier odločil, da zakon ne gre, so posledice jasne za zakon in zame kot ministra," je minister še pred sestankom.

Zdravniki delno naklonjeni zakonu
Predlogu zakona o zdravstveni dejavnosti so zdravniki v večini javnih bolnišnic delno naklonjeni, pravi Miklavčič in dodaja, da se bo morala o zakonu do konca tedna izreči še zdravniška zbornica.

Poleg (ne)obveznega članstva v zbornici pa je med spornimi vprašanji tudi agencija za nadzor nad kakovostjo v zdravstvu. Miklavčič poudarja, da od tega predloga na ministrstvu ne bodo odstopili. "Agencija je tista, ki bo spremljala kakovost delovanja zdravstvenega sistema v Sloveniji. Od tega kot minister ne bom odstopil, agencija bo ostala," poudarja Miklavčič.

Miklavčič bo vztrajal pri posebni komisiji za nadzor
Na ministrstvu sicer predlagajo, da bi imela ključni nadzor zdravniška zbornica, vendar pa bi lahko v primeru nejasnega in počasnega internega nadzora minister imenoval svojo komisijo.
Z državnim sekretarjem na ministrstvu za zdravje Ivanom Erženom sicer danes usklajujejo besedilo zakona o zdravstveni dejavnosti predstavniki koordinacije zdravniških organizacij. Konec tedna, ko se bodo predstavniki ministrstva srečali še s predstavniki zdravstvene nege, pa naj bi se usklajevanja po besedah Miklavčiča končala.