Težave pri dostopu do družinskega zdravnika v Ljubljani so se še poglobile po nedavnih odhodih več zdravnikov iz šišenske in fužinske enote Zdravstvenega doma Ljubljana. Po poročanju Dela službo zapušča tudi predstojnik bežigrajske enote, specialist družinske medicine.

O hudem pomanjkanju zdravnikov družinske medicine in težavah bolnikov pri dostopu do zdravstvenih storitev na primarni ravni so predstavniki ministrstva in občine govorili na sestanku v ponedeljek.

Kot je na redni novinarski konferenci pojasnil ljubljanski župan Zoran Janković, so se na sestanku pri ministru Danijelu Bešiču Loredanu dogovorili, da poskušajo ta teden oblikovati sporazum, ki bi omogočal boljše pogoje za tiste ljudi, ki so brez zdravnika. "Ocena je, da je v Ljubljani brez zdravnika 14.000 ljudi," je poudaril Janković. Ob tem je dodal, da so težave tudi zaradi tistih, ki imajo v Ljubljani izbranega zdravnika, a v prestolnici niso stalno prijavljeni.

Oblikovanje sporazuma z MOL-om je v izjavi za medije po današnjem pogajanju z zdravniki napovedal tudi minister. Po njegovih besedah naj bi sporazum zadeval tudi prevzemanje odgovornosti in urejanje nujne medicinske pomoči.

Na MOL-u so za STA pretekli teden pojasnili, da bodo problematiko pomanjkanja družinskih zdravnikov v Ljubljani skušali reševati tudi z zaposlovanjem tujih zdravnikov. Za zdaj jim je uspelo zaposliti eno zdravnico, poleg nje nameravajo zaposliti še šest tujih zdravnikov, ki bodo letos opravljali strokovni izpit in se nato prijavili na specializacijo iz družinske medicine. Na občini skupaj z ZD-jem Ljubljana iščejo rešitve tudi v smeri zagotavljanja stanovanj za zdravnike in posebej namenjenih štipendij.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay