Tako v pediatrični kliniki (na fotografiji) kot na onkološkem inštitutu opozarjajo, da je treba napake čim prej odpraviti. Obe zgradbi je gradil SCT. Foto: MMC RTV SLO
Tako v pediatrični kliniki (na fotografiji) kot na onkološkem inštitutu opozarjajo, da je treba napake čim prej odpraviti. Obe zgradbi je gradil SCT. Foto: MMC RTV SLO

V komaj nekaj mesecev vseljeni pediatrični kliniki tako še vedno bijejo boj z legionelo, medtem ko se v dve leti stari stavbi onkologije spopadajo z velikimi težavami z vodovodnim omrežjem, poroča TV Slovenija.

Pediatrija za odpravo legionele zapravila že 70.000 evrov
Čeprav je vodstvo pediatrične klinike za odpravljanje legionele porabilo že 70.000 evrov, je pregled znova pokazal na omenjeno bakterijo. A bolniki in osebje za zdaj niso ogroženi, pravijo v kliniki. Kot je povedal strokovni direktor klinike Rajko Kenda, to še ni vse, saj imajo težave tudi s stalnimi okvarami dvigal, kar "vsekakor ni nekaj, s čimer bi se morali sprijazniti". Poleg tega jih težijo še številne druge napake, povezane s kanalizacijo in klimatskimi napravami, po Kendovih besedah pa pri izvajalcu del ni nobene prave volje, da bi jih odpravil.

A v SCT-ju, ki je gradil kliniko, trdijo drugače. Za TV Slovenija so v družbi povedali, da bodo pomanjkljivosti odpravili v najkrajšem mogočem času, o tem pa naj bi se že dogovorili tudi z vodstvom pediatrije na sredinem sestanku.

Onkologija: Težave s prezračevanjem in vodo
Vsakodnevne težave so stalnica tudi na onkologiji, od koder poročajo o neprestanih nevšečnostih s prezračevanjem in vodo ter o izjemno slabi vodovodni napeljavi. Pocinkane cevi je že temeljito načela korozija, nekatere med njimi pa sploh niso izolirane, je ob pregledu ugotovil Inštitut za mentalne konstrukcije. Prav to naj bi bil tudi razlog, da se v vodi pojavlja legionela, ob njej pa, sicer ne na bolnišničnih oddelkih, tudi povečana koncentracija železa in rjastih delcev.

In kako se onkološki inštitut spoprijema s temi težavami? "Bolnikom je vedno na voljo ustekleničena voda, tudi zaposlenim, tako da je za varnost poskrbljeno. Tudi filtre imamo še vedno nameščene," odgovarja direktorica Ana Žličar.

Tudi onkologija za odpravo težav namenila že 66.000 evrov
Tudi OI je za odpravo težav z vodo porabil veliko denarja, in sicer 40.000 evrov, za poročilo pa še dodatnih 26.000. Račun bo vodstvo onkologije izstavilo odgovornemu, a ga bo najprej treba določiti, navaja TV Slovenija. Tudi inštitut je gradil SCT.