Narava pomaga
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 3 glasov Ocenite to novico!
Čeprav so prva asociacija ob lovorju slane jedi, pa ga lahko dodate tudi sladkim jedem, na primer v mlečni riž ali jajčne kreme. Foto: Freedigitalphotos.net
zelenjavna omaka, juha, enolončnica
Lovor je med najbolj znanimi začimbami v kuhinji, saj se poda skoraj k vsem jedem in je ena izmed redkih začimb, ki jo je bolje uporabiti posušeno kot svežo, saj so sveži grenki. Foto: BoBo

Dodaj v

Lovor naredi jedi okusnejše in ščiti živila pred molji in črvi

Lovorjevo olje mora pred prvo uporabo stati vsaj eno leto
3. marec 2015 ob 08:48,
zadnji poseg: 3. marec 2015 ob 09:30
Ljubljana - MMC RTV SLO

Lovorjev list je že od nekdaj simbol neizmerne moči in energije: lovorjev venec so nosili športniki, vladarji in različni ustvarjalci, ki so se s svojimi dejanji zapisali v zgodovino.

Z lovorjem so ravno tako okrasili Apolonove templje v Delfih, saj naj bi se z lovorjem povezali z večnostjo. Lovor je razširjen v Mali Aziji in na celotnem območju Sredozemlja. Večina rastlin iz skupine lovorjevk je strupenih, le malo je užitnih, navajajo Sanja Lončar idr. v knjigi Ščepec rešitve.

Lovorjevo olje mora pred prvo uporabo stati vsaj eno leto
Čreslovine v lovorju spodbujajo prebavo in večajo apetit. Linalol in cineol podpirata delovanje presnove možganov, kar pomaga pri motnjah koncentracije in preobremenjenosti. Za lovorjevo olje je dobro, da pred prvo uporabo odleži vsaj eno leto. Lovor deluje ogrevalno, zato ga lahko uporabite pri revmatičnih obolenjih, bolečinah v ušesih, kašlju, vnetju grla idr. Za masažo pri revmi, ohromitvah ali odrevenelih sklepih razredčite eterično olje lovorja z osnovnimi olji. Lovorjevi listi pa odpravljajo tudi težave z glivicami in vnetji. Najbolj poznan pa je njegov pozitiven učinek na prebavo. Ravno tako so raziskave pokazale, da zmanjšuje resorpcijo sladkorja in alkohola v krvi, odvaja vodo, ugodno vpliva na srce, znižuje krvni tlak in pomaga pri razjedah želodca in dvanajsternika.

Iz živil prežene molje in črve
Dobro se je izkazal tudi kot konzervans, saj deluje zaviralno na razvoj patogenih bakterij, ki se pojavljajo v mesu. Lovorjeve liste dodajte k moki, saj boste tako preprečili razvoj rjavega in malega mokarja, ali k suhemu sadju in žitom, tako boste živila zaščitili pred molji in črvi.

Kuhajte ga dalj časa
Sicer je pa med najbolj znanimi začimbami v kuhinji, saj se poda skoraj k vsem jedem in je ena izmed redkih začimb, ki jo je bolje uporabiti posušeno kot svežo, saj so sveži grenki. Da bo svojo aromo prenesel tudi na jed, ga dalj časa kuhajte skupaj z drugimi sestavinami. Če uporabljate svež lovor, ga dodajte na koncu, sicer bo jed grenka. Začimbo pred serviranjem odstranite, saj lahko ostri listi v primeru zaužitja poškodujejo želodec in črevesje. Po navadi je nepogrešljiv pri jedeh, ki napenjajo in se dalj časa kuhajo. To so različni raguji, juhe, omake, kislo zelje, enolončnice itd., dobro pa se poda tudi k različnim vrstam mesa (ovčje, goveje, divjačina …).

Lovorjevi listi zmanjšujejo resorpcijo sladkorja
Avtorice knjige Ščepec rešitve navajajo, da ga lahko dodate tudi sladkim jedem, na primer v mlečni riž ali jajčne kreme. Zmanjšuje resorbcijo sladkorja, zato ga dodajte k jedem, za katere je značilno, da hitro dvignejo sladkor, na primer krompir, korenček, rdeča pesa. Pogosto ga dodajamo tudi k vloženi zelenjavi, še posebej h kislim kumaricam. Sicer pa lističe hranite v zaprti posodi.

Najboljši čas za nabiranje je pomlad in zgodnje poletje. Nabirajte starejše liste, ki so bolj aromatični, nato jih posušite na prepihu v senci. Kadar pa ga kupujete, bodite pozorni na aromo in barvo listov, saj so tisti, ki so že zelo svetli, izgubili veliko učinkovin.

B. L.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo