Virus se nezadržno širi po Evropi

Francoska vlada je sporočila, da zaradi pandemije covida-19 znova uvaja izredne zdravstvene razmere. Kot so napovedali, nameravajo sprejeti ustrezne ukrepe glede na grožnjo zdravju. Izredne razmere namreč omogočajo vladi, da sprejme strožje ukrepe za boj proti pandemiji.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v televizijskem nagovoru napovedal policijsko uro za Pariz in več drugih večjih francoskih mest. Za devet najbolj ogroženih mest bo od 21. do 6. ure veljala policijska ura, ko prebivalci ne bodo smeli zapustiti svojih domov. Ukrep bo v veljavi predvidoma štiri tedne, nato pa bodo prosili parlament za podaljšanje do 1. decembra.

"Moramo ukrepati. Moramo pritisniti na zavoro glede širjenja virusa," je poudaril Macron. Prepričan je, da zadeve še niso ušle izpod nadzora, čeprav so razmere skrb vzbujajoče.

V Franciji podobno kot drugod zaznavajo strm porast okužb s koronavirusom. Skoraj 13.000 so jih potrdili v torek, v nedeljo več kot 16.000, v soboto pa so v državi s 67 milijoni prebivalcev potrdili rekordnih skoraj 27.000 novih okužb. V Franciji se je do zdaj skupno okužilo več kot 775.000 ljudi, 32.730 jih je s covidom-19 umrlo.

  • Na Nizozemskem več bolnišnic brez nujne pomoči

Število obolelih s covidom-19 v nizozemskih bolnišnicah hitro narašča. Nizozemska vlada je zato poostrila ukrepe za zajezitev širjenja pandemije ter uvedla delno karanteno.

Ker so bile v Amsterdamu, Haagu in Rotterdamu vse postelje zasedene in je bilo na voljo premalo osebja, so morali oddelke za nujno pomoč za več ur zapreti, bolnike pa z reševalnimi vozili prepeljati v druge bolnišnice ali celo v druga mesta.

V bolnišnicah ob naraščanju števila okužb pričakujejo, da bodo do novembra morali v najboljšem primeru odpovedati 40 odstotkov običajne oskrbe. Če ukrepi, ki jih je sprejela vlada, ne bodo delovali, v najslabšem primeru pričakujejo 75-odstotno krčenje običajnih dejavnosti.

"V tem primeru bo poleg oskrbe bolnikov s covidom-19 na voljo le še nujna medicinska pomoč," je opozoril vodja mreže za akutno medicinsko pomoč Ernst Kuipers. Dodal je, da je stanje v nizozemskih bolnišnicah precej slabše kot ob prvem valu spomladi, odpovedati pa so morali že več sto operacij.

Amsterdam. Foto: Reuters
Amsterdam. Foto: Reuters

Delna omejitev javnega življenja

Nizozemska ima trenutno eno najvišjih stopenj okuženosti glede na število prebivalcev na svetu. V prejšnjem tednu so potrdili skoraj 44.000 novih okužb, kar je 60 odstotkov več kot v tednu prej in 252 na 100.000 prebivalcev.

Vlada premierja Marka Rutteja se je do zdaj izogibala ponovni uvedbi ostrih omejitvenih ukrepov, da ne bi škodila okrevanju gospodarstva, vendar je pod pritiskom zdravstvenih strokovnjakov primorana sprejeti ukrepe, da bi se izognili preobremenitvi zdravstvenega sistema.

Rutte je tako sporočil, da bodo uvedli delno omejitev javnega življenja in zaprli bare, kavarne ter restavracije. Sprva bodo ukrepi veljali dva tedna.

  • Češka zapira šole in bare

Češka je šla še dlje in poleg barov in klubov zaprla tudi šole in študentske domove.

Od začetka epidemije imajo na Češkem že drugi dan več kot 8000 novookuženih, v zadnjem dnevu 8325. V državi z 10,5 milijona prebivalci se število okužb povečuje vse od septembra. Od marca so skupno potrdili 129.747 okuženih, za covidom-19 je umrlo 1106 ljudi.

Po podatkih evropske agencije za zdravje, ECDC, Češka v zadnjih dveh tednih zaznava najvišjo stopnjo okužb v Evropi s 581 primerov na 100.000 prebivalcev.

  • V Kataloniji zapirajo bare in restavracije

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bare in restavracije bo s petkom za dva tedna zaprla tudi Katalonija, regionalna vlada pa je napovedala tudi nekatere druge omejitve.

Trgovine bodo lahko 30-odstotno zasedene, na polovico pa bodo omejili udeležbo na verskih obredih, kulturnih dogodkih in v športnih objektih. To so najstrožji ukrepi po koncu prvega vala okužb v regiji.

Začasni predsednik katalonske vlade Pere Aragones je ukrepe opisal kot "boleče, a nujne" in priznal, da so pred gostinskim sektorjem težki časi.

"Ukrepati je treba zdaj, da bi se izognili popolni karanteni v prihodnjih tednih," je še poudaril. Ljudi je ob tem pozval, naj ne zapuščajo domov, saj je tveganje za poslabšanje razmer zelo veliko. "Omejiti moramo večerje s prijatelji, druženja ob koncih tedna, srečanja s prijatelji in sorodniki, ki lahko počakajo in morajo počakati," je dodal.

V barcelonskem združenju barov in restavracij so v odzivu posvarili, da "bo Barcelona potonila". Zaprtje barov in restavracij bo "uničilo motor" katalonskega gospodarstva. Ukrep so pripravljeni izpodbijati tudi na sodišču, so sporočili.

Katalonija je bila med prvimi španskimi regijami, ki jih je julija prizadel drugi val epidemije. Razmere so obvladali, a se je po sprostitvi ukrepov število okužb v zadnjem času začelo znova močno povečevati.

Španija je tudi v drugem valu med najhuje prizadetimi evropskimi državami v pandemiji, zaradi česar v več regijah uvajajo dodatne ukrepe za zajezitev virusa. Najhuje je v Madridu, kjer so v zadnjih 14 dneh zaznali 490 primerov na 100.000 prebivalcev. V Kataloniji to število znaša 263, kar je podobno kot v drugih delih države.

  • Severna Irska zapira restavracije in šole

Zaprto sprehajališče v Galwayu na Irskem. Foto: Reuters
Zaprto sprehajališče v Galwayu na Irskem. Foto: Reuters

Tudi v Severni Irski se je vlada odločila, da za štiri tedne zapre pivnice in restavracije, izjema je dostava hrane. Za dva tedna doma od ponedeljka ostajajo tudi šolarji in dijaki, nakar naj bi pristojni odločitev o tem znova preučili. Univerzam priporočajo poučevanje prek spleta, medtem ko vrtci ostajajo odprti.

Severna Irska je že zdaj eden izmed delov Velike Britanije z najstrožjimi omejitvami, a kot je danes dejala premierka Arlene Foster, skrb vzbujajoče širjenja koronavirusa zahteva dodatno ukrepanje.

Severna Irska z 1,9 milijona prebivalci je imela v zadnjem tednu po več kot 800 okužb dnevno, tudi v torek so jih potrdili 863. S tem se je skupno število do zdaj okuženih povzpelo na skoraj 22.000, od tega so jih več kot četrtino potrdili v zadnjih sedmih dneh. Umrlo je še sedem ljudi.

Oblasti zaostrujejo tudi pravila glede druženja. Med različnimi gospodinjstvi je bilo to že do zdaj prepovedano, razen ko gre za t. i. socialni balonček. V posameznem bo odslej lahko največ deset ljudi.

Število udeležencev na porokah in pogrebih je omejeno na 25 ljudi, frizerski in kozmetični saloni se zapirajo, prepovedani bodo tudi dvoranski športi.

Irska je sicer v zadnjem času pozivala Severno Irsko, naj sprejme ostrejše ukrepe za zajezitev širjenja virusa, saj se je visoka raven okužb prenesla tudi na irska obmejna območja. Območja na obeh straneh meje so v zadnjih tednih poskrbela za najvišje ravni prenosa okužb tako v Veliki Britaniji kot na Irskem.

  • Italija: Rekordnih 7000 okužb

V Italiji se znova slabša epidemiološka slika. Foto: EPA
V Italiji se znova slabša epidemiološka slika. Foto: EPA

Italija, prva država v Evropi, ki jo je epidemija z novim koronavirusom najbolj prizadela, se znova spopada z vse hujšo epidemiološko sliko.

V zadnjih 24 urah so ob več kot 152.000 testih zaznali 7332 novih okužb, kar je največ v enem dnevu do zdaj, umrlo je še 43 bolnikov s covidom-19.

Prejšnji dnevni rekord, ki so ga zaznali 21. marca, je znašal 6557 okužb. Takrat so opravili zgolj okoli 26.000 testiranj. Skupaj se je v Italiji do zdaj okužilo 372.799 ljudi.

Če bo dnevno število novookuženih v Italiji doseglo raven Francije, potem bodo bolnišnice lahko oskrbovale okužene le že dva meseca, poroča Guardian.

Ob naraščajočem številu novih okužb so nekateri italijanski virologi pozvali k drastičnim ukrepom za zajezitev virusa. "Preprečiti moramo, da bi z današnjih 7000 primerov na dan število naraslo na 10.000 ali 12.000," je poudaril strokovnjak z univerze v Padovi Andrea Crisanti. Treba je zmanjšati stike med ljudmi, je dejal.

  • Na Hrvaškem presežen nov mejnik

O novem rekordu novih okužb pa poročajo iz Hrvaške, kjer so potrdili 748 novookuženih. Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je za regionalno televizijo N1 povedal, da so velike številke predvsem posledica lokalnega prenosa okužb. Rekordno dnevno število novookuženih so potrdili v mestu Zagreb, 211, v Splitsko-dalmatinski županiji, 128, v Primorsko-goranski županiji, 22, v Istrski županiji pa pet.

Na Hrvaškem je trenutno 3210 aktivno okuženih. V bolnišnicah zdravijo 441 bolnikov s covidom-19, 27 jih je priključenih na medicinske ventilatorje.

V veljavi še strožji ukrepi

Od danes pa na Hrvaškem veljajo novi strožji ukrepi za zajezitev širjenja virusa. Za gostinske lokale to pomeni, da bodo imeli lahko največ 50 gostov, njihovo število pa je odvisno od velikosti lokala, priporočilo je sicer štiri kvadratne metre na gosta. Prepovedan je samopostrežni bife.

Sorodna novica 707 potrjenih okužb; okužen tudi mariborski župan Saša Arsenovič

Lokali bodo lahko odprti med 6. in 24. uro. Zaščitne maske na obrazu so obvezne tako za osebje kot tudi za goste pri vstopu v lokal in izstopu iz njega ali pa premikanju od mize, na primer ob uporabi toaletnih prostorov. Za mizo mask ni treba uporabljati. Ob točilnih pultih ne bo več dovoljeno stati, temveč samo sedeti, in sicer na najmanj meter in pol razdalje med obiskovalci.

Gostinci: To pomeni naš konec

Določili so najmanj štiri kvadratne metre na obiskovalca, kar pomeni, da bodo lokali v velikosti 100 kvadratnih metrov lahko sprejeli največ 25 gostov. Najmanjša razdalja med mizami je tri metre, razdalja med gosti, ki sedijo za različnimi mizami, pa meter in pol. Ukrepi veljajo tudi za terase, ker epidemiologi predvidevajo, da se bodo gostje v hladnejših dnevih zbirali okrog grelnikov.

Lastniki lokalov niso zadovoljni z novimi ukrepi, ker ocenjujejo, da bodo le redkim gostincem uspelo poslovati pozitivno. Predvidevajo, da bo sledilo zapiranje številnih lokalov, če država ne bo zagotovila določenih nadomestil ali olajšav za njihovo poslovanje. Predsednik združenja gostincev na Hrvaškem Marin Medak je za Index dejal, da bodo novi epidemiološki ukrepi gostince pogubili. "Včeraj smo imeli sestanek z nacionalnim uradom glede novih ukrepov, ki jih sicer še niso napovedali, razdalja med mizami mora biti tri metre, med stoli pa 1,5 metra, na osebo pa je treba zagotoviti štiri kvadratne metre. Prav tako moramo imeti po enega covidnega redarja na 50 gostov, ki bi ga morali sami plačati in ki bo nadzoroval spoštovanje ukrepov."

Covidni redarji v lokalih

Damir Trut s hrvaškega nacionalnega urada je za RTL Danas pojasnil, da bo naloga protikoronskih redarjev, da bodo v lokalih nadzorovali spoštovanje izvajanja ukrepov. Dodal je, da so v 256 primerih nadzora ugotovili 16 kršitev. "Šlo je za nespoštovanje varnostne razdalje, nenošenje ali nepravilno nošenje zaščitnih mask. Izdali smo ustna opozorila." In kdo bi lahko bil kaznovan? "Vsi, ki kršijo ukrepe. Obstaja tudi kazen za nenošenje mask."

Kaj pa se zgodi, če gost lokala ne želi nositi maske? "Lastnik lokala je dolžan zagotoviti spoštovanje ukrepov in je odgovoren, da gostje nosijo maske. Če jih ne želijo nositi, kazen plača lastnik lokala. Kazni obstajajo, določene so z zakonom."

  • V BiH-u rekordnih 476 novih okužb

V Bosni in Hercegovini so v zadnjem dnevu potrdili rekordnih 476 novih okužb in 11 smrti povezanih s covidom-19. Od torka so opravili okoli 2500 testiranj. Okužbo so potrdili pri 335 osebah iz Federacije BiH-a in 141 iz Republike Srbske. Največja žarišča ostajajo urbana središča, v Sarajevu so tako potrdili 81 novih primerov, 72 pa v Banjaluki.

  • V Nemčiji več kot 5000 okuženih

Nemške oblasti so potrdile največ okuženih od aprila, v zadnjem dnevu se je z novim koronavirusom okužilo 5132 ljudi, kar je več kot tisoč kot dan prej, ko so potrdili 4122 novookuženih. Zdaj sicer opravijo bistveno več testov kot spomladi, kar pomeni, da odkrijejo več okužb. V preteklih dneh se je precej povečalo število bolnikov na intenzivni negi, a je še vedno razmeroma nizko. V torek jih je bilo okoli 620, pred tednom dni pa 450.

V Nemčiji so od začetka pandemije potrdili skupno 334.585 primerov okužbe, zaradi covida-19 je umrlo 9677 obolelih.

  • Avstrija z največ okuženimi od marca

Tudi v Avstriji se epidemiološka slika slabša, saj so prvič po marcu potrdili 1346 novookuženih, še 11 ljudi s covidom-19 je umrlo.

Število okužb se veča od junija. Trenutno imajo v državi 11.954 aktivnih okužb, kar je 25 odstotkov več kot prejšnji teden.

  • Rekord tudi v Švici

O rekordu poročajo tudi v Švici in Lihtenštajnu, in sicer 2823 novih okužb. V Švici, ki zbira podatke tudi za sosednjo kneževino, so potrdili skoraj za enkrat več okužb kot dan prej. V Švici je bil v prvem valu vrhunec pandemije v drugi polovici marca, ko so potrdili skoraj 1500 okužb v enem dnevu.

V Indiji več kot 7 milijonov okuženih
  • V Rusiji registrirali drugo cepivo

Ruski predsednik Vladimir Putin je sporočil, da so v Rusiji registrirali drugo cepivo proti covidu-19, EpiVacCorona, ki so ga razvili v raziskovalnem centru za virologijo in biotehnologijo Vektor v Novosibirsku.

Dodal je še, da razvijajo že tretje cepivo, ki ga trenutno testirajo v raziskovalnem centru Šumakov Ruske akademije znanosti.

Rusija je 11. avgusta sporočila, da so prvi na svetu registrirali cepivo proti covidu-19 z imenom Sputnik V. To so skeptično sprejeli zahodni znanstveniki, saj so opozorili, da je bilo cepivo, ki ga je razvil moskovski raziskovalni center Gamaleja, odobreno še pred izvedbo vseh potrebnih kliničnih preizkusov.

Ruski znanstveniki so cepivo, s katerim se je prostovoljno cepila tudi ena od Putinovih hčerk, vzeli v bran. Trdijo, da je oseba po cepljenju imuna na novi koronavirus in da cepivo nima stranskih učinkov. Preden bodo v Rusiji začeli množično cepljenje pred koncem leta, bodo najprej cepili zdravstveno osebje in učitelje.

Pouk v Moskvi znova na daljavo

Zaradi vse več primerov okužbe se bodo morali starejši učenci in dijaki na moskovskih šolah od ponedeljka znova šolati na daljavo. To velja za šolarje in dijake od 11. do 17. leta starosti, medtem ko se bodo mlajši v ponedeljek po jesenskih počitnicah vrnili v šolske klopi. Ureditev je sprva predvidena za dva tedna, so danes sporočile mestne oblasti.

Iz države poročajo o do zdaj najvišjem številu potrjenih okužb, ki je preseglo 14.000 (14.231). V Rusiji je okuženih več kot 1,3 milijona ljudi, 23.205 jih je umrlo. Oblasti v prestolnici že več dni okrepljeno nadzirajo, ali ljudje na javnem prevozu, v nakupovalnih središčih in supermarketih nosijo zaščito za predel ust in nosu. V primeru kršitev izrekajo denarne kazni.

  • Več kot 6000 na novo okuženih na Poljskem

Poljska zaradi vnovičnega naraščanja števila okužb od avgusta postopoma uvaja ostrejše ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Od sobote je po vsej državi obvezno nošenje mask na javnih mestih – tudi na prostem. Praznovanj se lahko udeleži največ 75 ljudi. Na t. i. rdečih območjih so omejitve še strožje, med drugim se morajo bari in restavracije zapirati ob 22. uri.

Število novookuženih je danes prvič preseglo 6000; v zadnjih 24 urah so potrdili 6526 primerov novookuženih, zaradi covida-19 je umrlo še 116 obolelih, kar je prav tako največ do zdaj v enem dnevu.

  • V Belgiji že več kot 7000 okužb v enem dnevu

V Belgiji so zaradi naraščanja okužb že zaostrili ukrepe, ki so pogosto vezani na določeno območje. Z današnjim dnem so v Flandriji prepovedali šport v notranjih prostorih, pri katerih ni mogoče ohranjati razdalje, s četrtkom pa bo Valonija prepovedala vse notranje športe, razen za otroke, mlajše od 12 let.

Obvezno zaprtje barov ob 23. uri, ki je do zdaj veljalo v Bruslju, so belgijske oblasti pred kratkim razširile na vso državo, v prestolnici pa so jih za mesec dni celo zaprli. Kot je napovedal belgijski zdravstveni minister Frank Vandenbroucke, bi lahko nove omejitve na nacionalni ravni naznanili v petek.

Država je mejo 7000 na novo okuženih v enem samem dnevu dosegla prejšnji petek. Tudi danes so skupnemu številu do zdaj okuženih dodali še 7360 primerov. Naraščanje primerov je opazno v vseh delih države, zlasti v valonskih pokrajinah, naj bi se pa nekoliko upočasnilo v Bruslju. Delež pozitivnih izvidov testov znaša 11,7 odstotka, izhaja iz podatkov, ki jih povzema belgijska radiotelevizija RTBF.