Infektologinja Mateja Logar je dejala, da bo treba omejevanje socialnih stikov ob zrahljanih ukrepih vzdrževati še najmanj nekaj tednov, če ne mesecev. Foto: MMC RTV SLO
Infektologinja Mateja Logar je dejala, da bo treba omejevanje socialnih stikov ob zrahljanih ukrepih vzdrževati še najmanj nekaj tednov, če ne mesecev. Foto: MMC RTV SLO

Je novi koronavirus izbruhnil na tržnici z živimi živalmi, je nastal v laboratoriju ali pa je nekdo pojedel pokvarjeno netopirjevo juho? Teorije burijo duhove, a nedvoumnih dokazov znanstvenikov še vedno ni veliko.

V oddaji Odmevi se je z infektologinjo z UKC-ja Ljubljana Matejo Logar pogovarjala novinarka Rosvita Pesek.

Sorodna novica Voljč: Testiranje reprezentativnega vzorca etično ni sporno

Včeraj ni nihče umrl za boleznijo covid-19, to nam daje slutiti, da je največja nevarnost že mimo?
Težko je reči, da je nevarnost že povsem minila. Lahko pa rečemo, da smo se definitivno izognili slabim scenarijem Italije in Španije. Naše zdravstvene kapacitete so zadostne in vsi, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, so ga deležni. Vsi, ki potrebujejo zdravljenje v intenzivnih enotah, so tja sprejeti in ustrezno zdravljeni.

Poročali smo, da boste začeli zdraviti 100 obolelih z japonskim zdravilom fivipiravir, za kakšno zdravilo gre, kaj obeta?
Zdravilo je namenjeno za zdravljenje gripe, kadar gre za hud potek bolezni in druga zdravila niso učinkovita. Nekatere raziskave v laboratoriju in podatki iz Kitajske kažejo, da je zdravilo učinkovito tudi proti novemu koronavirusu. V kitajski raziskavi so dokazali, da so imeli bolniki, ki so zgodaj v poteku bolezni dobili zdravilo, krajši čas trajanja znakov in simptomov, pa tudi izločanje virusa je bilo kratkotrajnejše. Neko možnost zdravljenja to zdravilo ponuja. Slabost pa je, da je treba zdravljenje začeti zgodaj, ko so znaki še razmeroma blagi, saj pozneje, ko je klinična slika že popolnoma razvita oz. ko so bolniki že na intenzivni negi, zdravljenje ni več tako učinkovito.

Sorodna novica V sredo potrjenih 21 novih okužb, skupaj 1269

So bili spremljani vsi stranski učinki ali so prejemniki tega zdravila še vedno neke vrste poskusni zajčki?
Neželeni učinki se vedno spremljajo. Poročali so predvsem o neželenih učinkih v prebavilih, pojavila se je povečana aktivnost jetrnih encimov, medtem ko drugih neželenih učinkov v raziskavi niso opisovali. Vemo pa že od prej, da je zdravilo precej toksično v nosečnosti, da je torej treba biti pozoren, da ženska morebiti ni noseča. Zdravilo povzroči bodisi smrt bodisi hude okvare ploda. Ugotavljali so tudi vpliv na razvoj spolovil in gibal otrok, tako da zdravilo tudi za otroke ni primerno.

Veliko je teorij o tem, kje je bil začetek novega virusa. Ali znanost že daje kakšen bolj nedvoumen odgovor?
Vsekakor mikrobiologi s svojimi genetskimi raziskavami ugotavljajo, da je novi koronavirus še najbolj podoben koronavirusom, ki so prisotni v netopirjih, ob tem pa je gensko mutiral, kar je povzročilo, da je virus kužen tudi za človeka – torej da sta omogočena vstop in razmnoževanje virusa v človeških celicah.

Kako dolgo pot napovedujete novemu koronavirusu? Kdaj bo obvladljiv, kot so virusi HIV, virus gripe, SARS?
Verjetno bomo morali počakati na rezultate učinkovitosti cepiv, ki so v fazi raziskovanja. Počakati moramo tudi na to, da se pojavijo zdravila, ki bodo neposredno delovala na ta virus. Vsa zdravila, ki jih trenutno uporabljamo, so namenjena zdravljenju drugih virusov. Ko bomo imeli zdravilo, ki bo delovalo neposredno na ta virus, bodo rezultati zdravljenja gotovo boljši in bo tudi sama bolezen bolj obvladljiva.

Pred tremi dnevi ste rekli, vztrajajmo na tej poti še nekaj časa, samo tako bomo lahko preprečili, da bi se število obolelih začelo višati. V kakšni smeri gredo danes vaše sugestije vladi?
Vsekakor je treba pri sproščanju ukrepov biti previden, ne smemo reči, stvar je obvladana, nič več se nam ne more zgoditi. Vsi vemo, da je v predhodnih epidemijah, ki so se zgodile po svetu, prvemu valu pogosto sledil še drugi val. Prav zaradi tega, ker so se ljudje nekako sprostili, sprijaznili, kar seveda, dokler je virus v skupnosti, v populaciji, omogoča, da se začne znova širiti predvsem ob tesnih stikih. Po napovedih številnih znanstvenikov, ki so v zadnjem času pisali v zelo ugledne medicinske in druge revije, so napovedi precej slabe. Napovedujejo, da bo treba ukrepe nadaljevati, ne v tako ostri obliki, a vsekakor z ne preveč bližnjimi socialnimi stiki. Ne samo še nekaj tednov, verjetno celo nekaj mesecev.

Pogovor z infektologinjo Matejo Logar