Novomeški urgentni center je stal skoraj sedem milijonov evrov, jeseniški pa skoraj šest milijonov evrov. Foto: BoBo
Novomeški urgentni center je stal skoraj sedem milijonov evrov, jeseniški pa skoraj šest milijonov evrov. Foto: BoBo

V Novem mestu načrtujejo slavnostno odprtje novega urgentnega centra 23. decembra, po preselitvi iz starega objekta pa bodo delati začeli v prvi polovici januarja. Skoraj sedem milijonov evrov vreden objekt sta ob bolnišničnem deležu sofinancirala država in Evropska unija. Država pa bo zagotovila še dodatnih 14 milijonov evrov za opremo.

Poleg urgentnega centra bodo v novi objekt preselili tudi laboratorije in diagnostiko, stara stavba pa bo po prenovi gostila negovalno bolnišnico in oddelek paliativne oskrbe. Prenova stare stavbe naj bi stala približno štiri milijone evrov.

Konec urgence v mobilni vojaški bolnišnici
Na Jesenicah pa še poteka montaža opreme pred slavnostnim odprtjem, ki bo sovpadalo z obiskom vlade ob odprtju nordijskega centra v Planici 11. novembra. Po odprtju pa bodo urgentno dejavnost prestavili iz bolnišnice Role 2 v nove prostore.

Novi center je vreden približno šest milijonov evrov, Jeseničani pa so nanj čakali skoraj desetletje. Gradnja je stekla lansko poletje, urgentni center pa je v tem času deloval v mobilni vojaški bolnišnici Role 2. Novi center bo razbremenil tudi prostorsko stisko jeseniške bolnišnice, ki je bila zgrajena leta 1948.