Zdravje

Poudarki

  • Pravnika Braneta Dobnikarja je svet inštituta za otroške srčne bolezni imenoval po odstopu dosedanje vršilke dolžnosti
Brane Dobnikar
Brane Dobnikar je ob nastopu funkcije napovedal, da si bodo prizadevali za podpis pogodb z zdravniki tako iz ZDA kot tudi EU. Foto: BoBo
UKC Ljubljana
Maja so trije otroški kardiologi na ljubljanskem UKC-ju dali odpoved in tako še poglobili kadrovske težave pri obravnavi otrok s srčnimi napakami. Foto: BoBo
VIDEO
Kdaj bo poskrbljeno za zd...

Dodaj v

Dobnikar: Odločitev o morebitnem napotovanju otrok v tujino je v rokah UKC-ja

Ministrica za zdravje je napovedovala, da bo inšitut začel delovati 1. maja
19. junij 2018 ob 11:46
Ljubljana - MMC RTV SLO

Brane Dobnikar je ob nastopu funkcije vršilca dolžnosti direktorja Nacionalnega inštituta za otroško srčno kirurgijo poudaril, da je trenutno njegova temeljna naloga nadaljevanje začetih postopkov. Inštitut pa bo tudi poskušal pomagati pri reševanju kadrovskih težav v UKC-ju Ljubljana.

Dobnikar je v uvodni predstavitvi potrdil tudi, da bo kandidiral za direktorja inštituta, ko bo objavljen razpis. Po njegovih načrtih bo inštitut administrativno začel delovati julija, kot je bilo nazadnje napovedano. Glede operativnega delovanja inštituta pa je Dobnikar dejal, da je to odvisno od številnih dejavnikov, zato si ne upa napovedovati, ali bo to zaživelo avgusta, septembra ali pozneje.

Poudaril je, da si bodo prizadevali za podpis pogodb z zdravniki tako iz ZDA kot tudi iz EU-ja, pri čemer je postopek sklepanja pogodb z zdravniki iz EU-ja bistveno lažji. Na vprašanje o višini plač je dejal, da s številkami, o katerih so se do zdaj dogovarjali z zdravniki, trenutno ni seznanjen, ne bodo pa tuji zdravniki del sistema plač v javnem sektorju, saj bodo z njimi sklenili podjemne pogodbe in ne bodo zaposleni.

Odločitev o napotovanju v tujino je v pristojnosti UKC-ja
Na vprašanje, kako komentira nedavno odpoved, ki so jo v ljubljanskem kliničnem centru dali trije otroški kardiologi, je Dobnikar dejal, da ni seznanjen z njihovimi razlogi za odpoved. K njej naj bi po neuradnih informacijah prispevalo tudi to, da trije zdravniki niso bili povabljeni k sodelovanju z inštitutom za otroške srčne bolezni. Dobnikar ni želel ugibati, ali te informacije držijo, je pa dejal, da bo inštitut pomagal pri premostitvi kadrovske stiske, ki je zdaj nastala na UKC-ju Ljubljana.

Odločitev o tem, ali bodo otroke zdaj napotovali v tujino na obravnavo, je izključno v rokah ljubljanskega kliničnega centra, je dejal Dobnikar in dodal, da si bodo prizadevali, da bi UKC Ljubljana sklenil pogodbe o sodelovanju s tujimi zdravniki za ves čas, kolikor bo njihovo sodelovanje med premostitvijo kadrovske stiske potrebno.

Nekdanji svetovalec na ZZZS-ju in sekretar zbornice
Brane Dobnikar
, ki je sicer po izobrazbi diplomirani pravnik, pa bo funkcijo vršilca dolžnosti opravljal do imenovanja direktorja. Med letoma 1992 in 1997 je bil poslovni sekretar in svetovalec generalnega direktorja za pravne zadeve na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, dva mandata, in sicer od 1997 do 2010 in od 2012 do 2017, pa je bil generalni sekretar Zdravniške zbornice Slovenije.

Dobnikarja je na mesto vršilca dolžnosti direktorja imenoval svet Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni pred tremi tedni, ko je dosedanja vršilka dolžnosti direktorja Aleksandra Stjepanović Vračar s te funkcije odstopila. Inštitut je vlada ustanovila lani decembra za reševanje zapletov pri obravnavi otrok s prirojenimi srčnimi napakami.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
penzl
# 19.06.2018 ob 13:14
@1q2w3e kot ponavadi mešate jabolke in hruške. Zdaj ste prišli celo tako daleč, da boste vsako potovanje v tujino primerjali z masovnimi nezakonitimi migracijami iz tretjega sveta. Enim očitno res ni pomoči.
Radio
# 19.06.2018 ob 16:10
@afil:

So prebivalci Slovenije, ki niso zaposleni v JS plačali za svoje izobraževanje iz svojega žepa?
Capitalism
# 19.06.2018 ob 14:37
Kirurgi iz ZDA? Placo imajo nad 60000 na mesec - doma.

http://work.chron.com/average-salary-pediatric-cardio-thoracic-surgeon-19376.html

Koliko bo treba placati da se ta spravi na letalo in pride delat v Slo pa ne vem. To imate, ker:

1. Vecini brezveznih uciteljev ni jasno, da se ne morejo primerjati z zdravniki.
2. Mnozici ostalih kirurgov in drugim zdravnikom ni jasno, da ne morejo imeti enake place kot tisti, ki opravljajo najzahtevnejsa dela in jih enostavno ni na voljo brez $$$
3. Drzavnemu aparatu (politikom) ni bilo jasno, da bo zdravljenje teh otrok stalo X krat vec ce dovolijo da se stroka porusi. Kljub temu so 10 let gledali kako se stvari drobijo.

Problem bi bilo najceneje in najenostavneje resiti takrat, ko je Sojak prvic omenil, da bo odsel ce se stvari ne izboljsajo. Ponudili bi mu 3x vecjo placo in vse pogoje za delo ki si jih zazeli, pa bi morda ostal. Tudi 5x, 6x, 7x... vecja placa bi bila boljsa kot sedanje stanje. Toda ne... treba je ohraniti socializem in uravnilovko da bo mir v mnozici povprecnezev in brezveznih solnikov.
tu in tam
# 19.06.2018 ob 13:31
Čisto neuradno: Dobnikarja je menda strah navala, pa da nebi mogel vseh zaposlit, če bi jim ponudil zaposlitev v JS.
tu in tam
# 19.06.2018 ob 13:28
>>ne bodo pa tuji zdravniki del sistema plač
>>v javnem sektorju, saj bodo z njimi sklenili
>>podjemne pogodbe in ne bodo zaposleni.
Zakaj pa ne?
A misli ta Dobnikar kar tako naš denar okol razmetavat?

Obvezno zaposlit v JS, pa da vidimo, koliko jih bo prišlo.
knesigail
# 19.06.2018 ob 13:12
UKC ima zame, na področju srčnih obolenj otrok, kredibilnost vaškega mazača. Bolj bi zaupal dobremu živinozdravniku.
amigo
# 19.06.2018 ob 14:24
Poudaril je, da si bodo prizadevali za podpis pogodb z zdravniki tako iz ZDA kot tudi iz EU-ja, pri čemer je postopek sklepanja pogodb z zdravniki iz EU-ja bistveno lažji.
Tile so popolnoma ob pamet. Zdaj bodo podpisovali pogodbe z zdravniki iz ZDA.
RJSlo
# 19.06.2018 ob 13:44
Med letoma 1992 in 1997 je bil poslovni sekretar in svetovalec generalnega direktorja za pravne zadeve na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije,
-----------------------------------------------------
No ja. Pravega ste nastavili. Tudi, če bi ga iskali z lučjo, slabšega ne bi mogli nastaviti. LOL
amigo
# 19.06.2018 ob 13:19
Naloga tega Dobnikarja je nakladanje in zapravljanje našega denarja. Enako kot njegova predhodnica, medicinska sestra, ki je doktorirala iz ekonomije. Bog nam pomagaj!
Orionstar
# 19.06.2018 ob 13:18
1q2w3e:
...en dokaz da zapiranje meja nima prihodnosti

Seveda...
Dokazal si le, da naši pacienti v tujino ne gredo brez:
- odločbe ZZZS in mnenja UKC
- osebnih dokumentov
- medicinskih dokumentov
- napotnic
- izvidov
- diagnoz itd...
Triomidva
# 19.06.2018 ob 17:57
naj samo povejo, da so ustanovili ta inštitut zato, da bi lažje prali denar in da so nastavili novega pajaca na novo ustvarjeno funkcijo...

Na žalost jim je nekaj zdravnikov stalo na poti, pa so morali počakati, da so dali odpovedi.

Kdor misli, da to komurkoli koristi, razen parim posameznikom, se moti. Kar se mene tiče, bi morali prejšnjo ministrico sodno preganjati zaradi namernega uničevanja slovenskega zdravstva za ceno zdravja bolnih otrok!
Lovec
# 19.06.2018 ob 12:57
Kot so v nekaterih drugih medijih opozarjali ali pa objavljali mnenje tistih, ki kaj vedo, se uresničuje tisto, kar so povedali in napisali. Tega v dominantih medijih ni bilo moč zaslediti, dejstvo, da se lahko zgodi, da otroci, ki se bodo rodili po 1.6 in bodo rabili interventno ukrepanje in diagnosticiranje ter zdravljenje tega ne bodo dočakali. To je grozno.

Mnogi ljudje ( strokovnjaki), ki jim ni vseeno so na to opozarjali, komisija v DZ je naredila svoje delo, vse je bilo pripeljano do podatkov informacij opisanih dejstev, pa se še nobenemu odgovornemu ni nič zgodilo. Kaj dela globoka tranzicijska levica in do kam je pripeljala zdravstvo se lahko sedaj vsi prepričate.
Orionstar
# 19.06.2018 ob 12:16
...ne bodo pa tuji zdravniki del sistema plač v javnem sektorju, saj bodo z njimi sklenili podjemne pogodbe in ne bodo zaposleni

Kateri tuji kirurg pa bi prišel delat v TOZD pod socialistično uravnilovko?!

Mogoče kdo iz Bangladeša, EU in ZDA kirurgi imajo namreč urno postavko premo sorazmerno s krivuljo izobraževanja in usposabljanja.
Čakamo še bombastične naslove o pohlepnih bogovih v belem z n-kratniki 10k€ bruto plače!
Radio
# 19.06.2018 ob 18:36
@Triomidva:

Ministrica je poskrbela za širjenje smrti tudi širše. Le, da se o tem pač ne piše toliko. Se pa še bo.
tu in tam
# 19.06.2018 ob 16:40
@galoper
Imamo prebivalce zaradi trgovin ali trgovine zaradi prebivalcev?
Al kaj si hotel povedat?
galoper
# 19.06.2018 ob 15:53
Imamo bolnike zaradi zdravnikov ali zdravnike zaradi bolnikov?
sportivko
# 19.06.2018 ob 15:17
En mi še naj pride z položnico za kakšno ponudno za dodatno zavarovanje in ZZZZ ugodnostmi ...

DA VAS NI SRAM!
Bivši uporabnik
# 19.06.2018 ob 15:03
Izvorni greh je storila janševa vlada ko je dovolila, da grejo stvari v tej smeri, čeprav je stroka non-stop opozarjala na negativne posledice neoliberalizma v zdravstvu.
afil
# 19.06.2018 ob 15:20
So zdravniki, ki so odstopili, plačali za svojo izobrazbo iz svojega žepa ali jim je šolanje financirala naša država?
Bivši uporabnik
# 19.06.2018 ob 11:55
Zdravljenje v tujini je dober pokazatelj, da država kljub vsemu skrbi za svoje državljane. Kljub slabemu stanju v zdravstvu na račun neoliberalizma in desničarske politike, ki favorizira kapital in ne ljudi.
Kazalo