"Imeti dobre odnose s sosedi in se čutiti povezane z drugimi v lokalni skupnosti lahko prispeva k zmanjšanju tveganja za srčni infarkt," so zapisali raziskovalci. Foto: EPA

Raziskovalci z univerze v Michiganu v ZDA so uporabili podatke 5276 ljudi, starejših od 50 let, brez preteklih težav s srcem, ki so sodelovali v študiji o zdravju in upokojitvi v ZDA. Od leta 2006 so štiri leta opazovali kardiovaskularno zdravje skupine s povprečno starostjo 70 let in v tem času pri 148 sodelujočih odkrili srčne infarkte.

Na začetku raziskave so morali sodelujoči s točkami od ena do sedem ovrednotiti odnose s svojimi sosedi in sicer so morali oceniti, koliko se čutijo kot del skupnosti, kako se lahko v težavah zanesejo na svoje sosede, ali jim lahko zaupajo in ali jih imajo za prijazne.

Raziskovalci so nato dobljene ocene analizirali in ugotovili, da več dodeljenih točk posameznika sovpada z zmanjšano stopnjo tveganja za srčni infarkt. Tako je bilo na primer pri tistih, ki so sosedske odnose ovrednotili z največjim številom točk, tveganje za težave s srcem za 67 odstotkov manjše.

A raziskovalci opozarjajo, da je šlo za opazovalno študijo, zato njeni izsledki niso dokončni. Kot eno glavnih omejitev študije so poudarili nedostopnost zdravstvene zgodovine družinskih članov sodelujočih.

"Imeti dobre odnose s sosedi in se čutiti povezane z drugimi v lokalni skupnosti lahko prispeva k zmanjšanju tveganja za srčni infarkt," so zapisali raziskovalci, ki so študijo objavili v britanski reviji o epidemiologiji in javnem zdravju.