Višja cena storitev bo kliničnemu centru prinesla 3,7 milijona evrov, kar bodo porabili za povečanje obsega storitev. Katere čakalne dobe naj bi skrajšali, ne razkrivajo. Foto: MMC RTV SLO
Višja cena storitev bo kliničnemu centru prinesla 3,7 milijona evrov, kar bodo porabili za povečanje obsega storitev. Katere čakalne dobe naj bi skrajšali, ne razkrivajo. Foto: MMC RTV SLO

Vlada se je po poročanju Helene Lovinčič z Radia Slovenija tako odločila kljub nasprotovanju skupščine zavoda za zdravstveno zavarovanje, ki je sicer zahtevala, da se ti presežki razdelijo selektivno, samo za storitve, kjer so čakalne dobe najdaljše. Zdaj pa bodo dodaten denar dobili tudi tisti, ki imajo presežke, kot na primer lekarne, ki imajo že za 52 milijonov akumuliranih presežkov.

16 milijonov glede na poltretjo milijardo vredno zdravstveno pogačo ni veliko, zato bi bilo treba s temi sredstvi toliko skrbneje ravnati. Vendar je vlada odločila, da denar nameni vsem ne glede na uspešnost poslovanja.

Bolnišnice so v zadnjih dveh letih poslovanje izboljšale, leta 2013 je imelo 11 bolnišnic izgubo, večjo od treh odstotkov celotnega prihodka, lani le še ena. Skupaj so lani pridelale 11 milijonov izgube, večino ljubljanski klinični center (UKCL), in sicer dobrih devet milijonov.

Več denarja za lekarne
Višja cena storitev bo UKCL-ju prinesla 3,7 milijona evrov, kar bodo porabili za povečanje obsega storitev. Katere čakalne dobe naj bi skrajšali, ne razkrivajo. Priložnosti je več kot dovolj. Na stotine bolnikov v državi čaka nedopustno dolgo v revmatoloških in nevroloških ambulantah, na magnetno resonanco, na ortopedske operacije ...

Več denarja pa bodo dobili tudi tisti, ki poslujejo uspešno - tako denimo vse psihiatrične bolnišnice, ki so imele lani dobre tri milijone presežka; kljub temu ponekod bolniki čakajo nad dopustno dobo. Več denarja bodo dobile tudi lekarne, kjer seveda čakalnih dob ni, temveč le presežki, lani za dobrih sedem milijonov evrov - največ Ljubljanske lekarne, ki so imele 1,6 milijona presežka, Mariborske pa 740 tisočakov.

Po sklepu vlade se je s 1. julijem zvišala cena lekarniške storitve za dober evro. Dodaten denar bo verjetno presežke le še povečal, teh se je v zadnjih letih nabralo že za 52 milijonov evrov, polovico, 26 milijonov evrov, so pridelali v ljubljanskih lekarnah, v Mariborskih pa za dobre tri milijone. Presežke nekje poberejo občine, ki so ustanoviteljice lekarn in jih lahko porabijo tudi za ne zdravstvene namene.