Na zavodu pravijo, da plačajo vse operacije, tudi tiste, ki niso potrjene s programom. Foto: BoBo
Na zavodu pravijo, da plačajo vse operacije, tudi tiste, ki niso potrjene s programom. Foto: BoBo

Poslanska skupina SDS-a je namreč vložila zahtevo za sklic nujne seje parlamentarnega odbora za zdravstvo. V zahtevi za sklic navajajo opozorila društva bolnikov, operiranih na srcu, da je zavod (ZZZS) lani zmanjšal obseg denarja, namenjenega operacijam na srcu. Zaradi tega so se po njihovih navedbah podaljšale čakalne dobe, kar pa naj bi bilo že usodno za dva bolnika.

V ZZZS-ju pa poudarjajo, da ima peticija, na katero se nanaša zahteva SDS-a za sklic izredne seje, več napačnih navedb. Po njihovih navedbah ZZZS plača vse srčne operacije - ne glede na to, koliko naj bi jih izbrani zdravstveni zavod po pogodbi opravil. Hkrati pa opozarjajo, da je avtor peticije lastnik mednarodnega centra za kardiovaskularne bolezni Medicor, ki izvaja srčne operacije.

"Ta peticija je spodbujena s strani zasebne družbe Medicor, ki je v lanskem letu na podlagi uradno dostopnih podatkov poslovala z 200.000 evri izgube, čeprav bi lahko poslovali z dobičkom," pravi direktor sektorja za informiranje in odnose z javnostmi na ZZZS-ju Damjan Kos.

Je Medicor neupravičeno dobil javni denar?
ZZZS je sicer letos v Medicorju in tudi v drugih kardioloških centrih opravil nadzor nad pravilnostjo evidentiranja in obračunavanja srčnih operacij. Tako preverjajo, ali je Medicor oškodoval javno blagajno v znesku več 100.000 evrov. Za nadzor se je ZZZS odločil, ker je Medicor zdravil 50 odstotkov zahtevnejših bolnikov, kar bistveno odstopa od drugih dveh srčnih centrov v Ljubljani in Mariboru.