Onkološki inštitut se spopada s težavami že od prvega dne. Foto: BoBo
Onkološki inštitut se spopada s težavami že od prvega dne. Foto: BoBo
Tomaž Gantar
Tomaž Gantar upa na odškodnino. Foto: BoBo
Onkologija in težave z vodovodom
Bolnišnica Izola tone v izgubah

Spomnimo, rja je prejšnji teden razžrla cev na intenzivnem oddelku - voda se je s stropa ulila tik ob postelji z zelo težko bolnico, je za TV Dnevnik poročala Breda Štivan. Onkolog Erik Brecelj že od leta 2007 opozarja na napake na inštitutu, a mu ministri niso povsem verjeli.

Že leta 2009 je Onkološki inštitut tudi sam plačal študijo, v kateri so strokovnjaki ugotovili, da je treba zamenjati vso vodovodno napeljavo, a SCT je bil očitno pretrd oreh za ministre. Danes so na ministrstvu za zdravje le izbrali izvajalca, ki bo pripravil načrt, kako zamenjati vodovod, ko so bolniki na zdravljenju.
Odškodnina, a najprej krivec
Projektant bo tako do konca leta pripravil ustrezno dokumentacijo, potem pa sledi obnova vodovodnega omrežja, je povedal minister za zdravje Tomaž Gantar v pogovoru za TV Slovenija.
Zahtevali bodo tudi odškodnino, če jo bo le mogoče terjati, glavnega krivca pa še iščejo. Zadeve so se po njegovem mnenju reševale prepočasi in SCT, ki je izvajal gradnjo, je šel v tem času že v stečaj.

Nova izolska bolnišnica?
Ministra pa čaka še ena zagata, in sicer izolska bolnišnica. Ta ima največjo izgubo od slovenskih bolnišnic in znaša 1,5 milijona evrov, kar naj bi jo pahnilo celo na rob stečaja.

"Izolska bolnišnica potrebuje povsem nov pristop. Ne izključujem stečaja in povsem nove bolnišnice Izola," je povedal direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samo Fakin. Direktorju bolnišnice Jani Dernič pa se kljub nakopičenim težavam izjava zdi pretirana.
Fakin težavo za izgubo v izolski bolnišnici vidi predvsem v tem, da imajo preveč kadra in drugih kapacitet za obseg dela, ki ga bolnišnica ima. Dernič je tudi te Fakinove besede zavrnil.

A priznava: "V septembru se zaradi take finančne situacije v tej bolnišnici lahko zgodi, da ne bo denarja za plače." Ob tem je dodal, da ima 100-odstotno podporo kolektiva.

Ni preveč osebja in kapacitet
Gantar upa, da se to ne bo zgodilo. Kljub temu ne izključuje te možnosti, da bi se kdo izmed dobaviteljev odločil, da bo terjal svoje plačilo predčasno, in sledila bi zamrznitev računa. Ob tem ga skrbi predvsem podatek, da so se izgube slovenskih bolnišnic začele povečevati tudi letos, še preden so začeli veljati ukrepi za zniževanje cen bolnišnicam.

Onkologija in težave z vodovodom
Bolnišnica Izola tone v izgubah