Zdravje

Poudarki

  • Koliko so pogajanja napredovala v zadnjem mesecu ni znano, saj pogajalski strani vsebine pogajanj javnosti niso razkrili.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.0 od 8 glasov Ocenite to novico!
Zdravnik
Zdravniški sindikat Fides je stavko decembra zamrznil do 20. januarja, zamrznitev pa so kasneje podaljšali še za en mesec. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Ministrstvo za zdravje
Ministrica Milojka Kolar Celarc bo s Fidesovo potezo seznanila vlado. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Dodaj v

Fides: Vladna pogajalska izhodišča ne sledijo realizaciji stavkovnih zahtev

Fides in vlada sta se vrnila za pogajalsko mizo
14. februar 2017 ob 10:46,
zadnji poseg: 14. februar 2017 ob 13:35
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vlada in zdravniški sindikat Fides sta se vrnila za pogajalsko mizo glede sprememb kolektivne pogodbe za zdravnike. Fides meni, da vlada bolj ali manj povzema zavrnjena lanska izhodišča. Ministrstvo za zdravje pa pravi, da jim Fides ne želi prisluhniti.

Sindikat Fides in vlada sta nadaljevala s pogajanji glede spremembe kolektivne pogodbe za zdravnike, potem, ko sta lani decembra dosegla sporazum o začasni prekinitvi stavke. V Fidesu menijo, da tudi nova vladna izhodišča ne sledijo dogovorjeni dinamiki in načinu realizacije stavkovnih zahtev, čeprav je vlada za sprejem dopolnjenih izhodišč za nadaljevanje pogajanj potrebovala več kot dva meseca.

"Predvsem pogrešamo primerno rešitev položaja mladih zdravnikov specialistov in variabilno nagrajevanje zdravnikov in zobozdravnikov na podlagi standardov in normativov iz modre knjige," so zapisali v sporočilu po današnjem nadaljevanju pogajanj, ki so po besedah predsednika Fidesa Konrada Kuštrina trajala okoli pol ure.

Ob tem v Fidesu opozarjajo, da se čas zamrznitve stavke izteka 6. marca in da zdravniki in zobozdravniki upravičeno pričakujejo realizacijo zavez iz podpisanega sporazuma in čimprejšnje nadaljevanje pogajanj. "Pričakujemo, da bo vlada zaveze iz podpisanega sporazuma spoštovala in da bo vladna pogajalska skupina na pogajanja prišla s konkretnimi predlogi glede vseh točk sporazuma," so zapisali.

Tak odnos, kot ga ima vlada do nosilcev zdravstvene dejavnosti, na katerih sloni delovanje celotnega zdravstvenega sistema, pa po njihovih navedbah ne bo pripeljal do bolj učinkovite in kakovostne oskrbe bolnikov.

Ministrstvo razočarano nad Fidesovo potezo
Na ministrstvu za zdravje so izrazili obžalovanje, ker so predstavniki Fides-a pogajanja zapustili še pred njihovim vsebinskim začetkom. "Fides tako ni želel prisluhniti novemu vladnemu predlogu sprememb tarifnega dela kolektivne pogodbe," so po pogajanjih sporočili z ministrstva za zdravje.

"Vladni predlog sprememb tarifnega dela kolektivne pogodbe je dopolnjen z novimi delovnimi mesti glede na predhodna vladna izhodišča iz junija 2016. V celoti sledi podpisanemu dogovoru o realizaciji četrte in pete stavkovne zahteve sindikata Fides," so poudarili na ministrstvu.

Po njihovih navedbah vladni predlog vsebuje drugačen sistem določanja delovnih mest zdravnikov specializantov in zdravnikov specialistov, ko način določanja delovnih mest ni odvisen od dolžine specializacije, ampak od delovnih izkušenj zdravnika. Obenem "prinaša dodatna zahtevnejša delovna mesta zdravnikov specializantov in zdravnikov specialistov, da se jim omogoči pravičnejšo karierno napredovanje".

Vladni predlog pa prav tako vsebuje višje vrednotenje delovnih mest in s tem boljše nagrajevanje mladih zdravnikov. "Za zdravnike specializante predlog predvideva zvišanje za do dva plačna razreda in za zdravnike specialiste za do tri plačne razrede," so izpostavili.

L. L., G. C.
Prijavi napako
Komentarji
garmond
# 14.02.2017 ob 15:45
Ojej, še več penezov bi radi imeli. Pacienti pa še manj zdravja.
Janez___
# 14.02.2017 ob 12:14
V Ljubljani bi si delili denar in opletali s številkami, na periferiji pa se zdravniki, ki želijo iskreno pomagat ljudem, dušijo v birokracijo...

Človek ki študira medicino in nima bogatih staršev je pri 28-ih večinoma "brez ficka". Zaslužiti mora toliko, da lahko iz te nule normalno preživlja mlado družino.
Primerljiv FDV-jevec, je že za časa študija, ker mu je ostajalo časa in je bil malo pameten, po raznih klubih zaslužil vsaj za slabo plačo na mesec...

Kateremu od teh dveh verjamete, katerega od teh dveh bolj rabimo...?
erhatic
# 14.02.2017 ob 19:55
Med 100 najbolje plačanih javnih uslužbencev je kar 98 zdravnikov.....naj mi to nekdo pojasni...naj se spomnijo raje hipokratove zaveze, ki so jo dali...in najdite mi enega, ki dela za manj kot 2000 EUR.....ga ni.............zaj pa najdite tiste,ki delajo za manj kot 1000 EUR...70 %.....
POIVRE
# 14.02.2017 ob 15:29
Vlada mora odstopiti od dogovora z zdravniki in bo za preklic dogovora imela vso podporo Slovencev...Ne pozabimo na lanske februarske plače v Bolnišnici Brežice, ki bi jo že zdavnaj morali zapreti. Specialistka Nataša Kočnar je domov odnesla kar 25.900 evrov, specialisti: Goran Žarković (25.339 evrov), Zoran Šehović (21.516), Marina Lačan (18.156), Bojan Grulović (16.794), Mateja Vukmanič Pohar (16.556), Lea Holc (15.808) in Sanja Radić Lugarić pa 15.295...
sv
# 14.02.2017 ob 14:05
Janez_
A drugi pa takoj, ko se zaposlijo bogati ratajo? Sorry, ampak ne poznam revnega zdravnika ali pa zdravnika, ki bi se komaj preživljal. Če si pa ne moreš s prvo plačo mercedesa kupit, pa še ne pomeni, da životariš. Poznam pa obilo drugih diplomirancev, ki še po desetletjih dela živijo pod povprečjem ali tik v povprečju.
Srečni Luka
# 14.02.2017 ob 12:43
Delavci zasebnega sektorja pa naj živijo od ustavne pravice do vode!
tu in tam
# 14.02.2017 ob 12:25
Kdo kaj izsiljuje?
A se je od zadnje "stavke" kaj spremenilo?
A je kakšna od obljub ministrice sploh izpolnjena?

Plače so enake, še vedno se dela več kot 40+8, obljube (in podpis dogovora) o največ 1500 pacientih na družinsko ambulanto je gladko prelomila in pozabila (kao ji koalicijska pogodba ne dovoljuje).
Saj je sploh ni resno za jemat.
tu in tam
# 15.02.2017 ob 16:13
Uf, si se zataknil za eno besedo.
OK, prav imaš. Davčna "reforma" velja za vse zaposlene, odprava nekaterih omejitev ZUJFa velja za vse ztaposlene (v JS).

Nima pa to nobene veze z zdravniškimi zahtevami od lani.
Da se prevetri razvrstitev v plačne razrede, da se ovrednotijo ure, da se določi nadurno delo, da se določijo normativi in standardi, ...
Vse to je ministrica "pozabila", prav tako se ne drži podpisanih dogovorov o normativih za družinske ambulante (ker ji menda koalicijska pogodba ne dopušča), ...
GORILA
# 15.02.2017 ob 09:31
@tu in tam
Plače so enake, še vedno se dela več kot 40+8, obljube (in podpis dogovora) o največ 1500 pacientih na družinsko ambulanto je gladko prelomila in pozabila (kao ji koalicijska pogodba ne dovoljuje).
Saj je sploh ni resno za jemat.


Ni res!
S 1. januarjem je začela veljati mini davčna reforma, sproščena so bila napredovanja,..
tu in tam
# 14.02.2017 ob 20:19
@erhatic
Kdo pa naj ima višjo plačo v sistemu javnih uslužbencev?
A mogoče vratar Mihec, al čistilka Fata?
Mogoče tajnica Mojca?

>>in najdite mi enega, ki dela za manj kot 2000 EUR
Recimo moja žena. Pa večina družinskih zdravnikov. Pa vsi mladi zdravniki in specializanti.

>>naj se spomnijo raje hipokratove zaveze, ki so jo dali.
In Hipokrat je rekel, da ne smejo delat za več kot 2000€?
Daj si preberi, kaj Hipokrat pravi.
tu in tam
# 14.02.2017 ob 20:17
Ne si želet še ene "stavke", kjer se bo delalo "samo" 40+8 na teden.
Ker zdaj se bo šlo do konca. Če sistem razpade, pač razpade.
pobrisan
# 14.02.2017 ob 13:55
Tak odnos, kot ga ima vlada do nosilcev zdravstvene dejavnosti,....
---------------------

Popolnoma enak odnos lahko opazimo tudi na drugih področjih.......
designprologo
# 15.02.2017 ob 22:04
@erhatic
Med 100 najbolje plačanih javnih uslužbencev je kar 98 zdravnikov.....naj mi to nekdo pojasni...naj se spomnijo raje hipokratove zaveze, ki so jo dali...in najdite mi enega, ki dela za manj kot 2000 EUR.....ga ni.............zaj pa najdite tiste,ki delajo za manj kot 1000 EUR...70 %.....


Prosim DOKAZ,... DA 'GA NI', sicer se smatra takšen pamflet za KOLEKTIVNO DEMAGOGIJO!

G.Erhatica naprošam, da javi zdravnikom in zobozdravnikom, kje niso plače stažistov in specializantov ter redno zaposlenih v prvih 10-20 letih dela pod 2k€!!!
...ni pa potrebno omenjati avstrijskega podeželja, kjer znanec, mlad terenski, družinski zdravnik poleg avtomobila, dobi mesečno na TRR še 5600€!
Zakaj ni ostal na sončni strani Alp?
Aja, kot zanimivost...dva znanca delata v "evropski JU", Luksemburg itd..., sta se preselila gor, en prevaja, drugi je v birokraciji, 6-8k€/mes... :-)))
...lep večer še naprej!
galoper
# 14.02.2017 ob 20:37
Naslov zveni tako enotransko, da se posumil v objektivnost poročanja.
GORILA
# 15.02.2017 ob 12:11
@tu in tam

a imaš klasično malce povečan dohtarski ego?
Trdil si, da so plače enake, jaz pa pač vem, da niso in sem ti tudi povedal zakaj so višje!
tu in tam
# 15.02.2017 ob 09:52
@GORILA
In mini davčna reforma in sprostitev napredovanje je rezultat pogajanj z zdravniki?
Uauuu, so pa res vsemogočni.
Jaz sem pa mislil, da je to zaradi ZUJFa pa finančne ministrice.
tu in tam
# 14.02.2017 ob 20:15
@POIVRE
Ja, če bi malo bolj podrobno prebral, bi zvedel, da so to bila izplačila nadur za 5 let nazaj. Bruto.
Ampak potem to ni več tako zanimivo.
(20000/5/12=333€ bruto za dežurstva na mesec)

Tudi Jože iz Renoja (delavc za tekočim trakom) v Novem mestu je dobil januarja 2016 izplačano 6800€ (neto).
(OK, že res da je bila odpravnina, ampak potem to ni več tako zanimivo)
Atila the Hun
# 14.02.2017 ob 12:24
Merđota je treba včasih zamenjat, a ne, a raja ničesar ne zastop? Mormo tud mal na status gledat, a ne? Kdo je zarad koga; mi zaradi vas (ne me basat), ali vi zaradi nas? Saj na koncu vedno pridete na vrsto, če ne pri nas pa na Žalah!
Kazalo