Predel Monrovie West Point je spravljen v karanteno. Foto: EPA
Predel Monrovie West Point je spravljen v karanteno. Foto: EPA

Predsednica Ellen Johnson Sirleaf je dejala, da bo policijska ura trajala od 21.00 do 06.00, v tem času pa bo prepovedano vse gibanje v West Point in nasprotno. Ta mesec je liberijska vlada uvedla že izredne razmere, a se je število smrtnih žrtev bolezni kljub temu povečevalo.

V soboto je oborožena množica napadla stavbo v West Pointu, v kateri so bili ljudje, domnevno okuženi z ebolo, deležni začetnega zdravljenja. Kliniko je takrat zapustilo 17 bolnikov.

Poskusno zdravilo uspešno?
Medtem je liberijski minister za informiranje Lewis Brown sporočil, da trije zdravniki, okuženi z ebolo, ki so prejšnji teden začeli prejemati poskusno zdravilo, kažejo izjemne znake okrevanja. Gre za nigerijskega in dva liberijska zdravnika, ki so se okužili, ko so pomagali obolelim s to boleznijo.

Predsednica je sicer za to, da vladi ni uspelo spraviti ebole pod nadzor, okrivila javnost, češ da ni upoštevala nasvetov zdravstvenih delavcev in spoštovala uradnih opozoril.

Zdravila še ni
Zdravila za ebolo še ni, Svetovna zdravstvena organizacija pa je sprejela stališče, da je uporaba zdravil, nepreizkušenih na ljudeh, etična glede na obseg izbruha na zahodu Afrike. Od začetka leta je namreč umrlo že 1.228 ljudi, veliko več pa jih je okuženih.

Do izbruha je prišlo v Gvineji, bolezen pa se je razširila tudi v Liberijo, ki jo je epidemija najbolj prizadela, Sierro Leone in Nigerijo.