Številni Liberijci so izredno nezadovoljni z razmerami v državi, ki jo je izbruh ebole najbolj prizadel. Foto: EPA
Številni Liberijci so izredno nezadovoljni z razmerami v državi, ki jo je izbruh ebole najbolj prizadel. Foto: EPA
Pri zajezitvi širjenja ebole v Liberiji pomaga tudi vojska. Foto: Reuters

Napadalci so med nočnim napadom med drugim vzklikali, da v državi ebole sploh ni, in vpili gesla proti predsednici Ellen Johnson Sirleaf. Po pričevanju očividcev so vdrli v prostor in tudi kradli, poroča ameriška televizija CBS. V stavbi je bilo sicer 29 bolnikov, ki so bili deležni začetnega zdravljenja, preden bi jih prepeljali v bolnišnico. Med napadom jih je pobegnilo 17, čeprav nekateri mediji poročajo tudi o višji številki.

Napadalci so bili nezadovoljni, ker so bili bolniki v ta del mesta prepeljani iz drugih delov Monrovie, je po poročanju BBC-ja dejal pomočnik ministra za zdravje. BBC še poroča, da naj bi napadalci ukradli celo s krvjo umazano posteljnino.

Napad se je zgodil le dan po tem, ko je več sto domačinov v revnem predmestju Monrovie West Point odgnalo pogrebno službo in policijsko spremstvo, ki sta prišla po trupla ljudi, ki naj bi umrli zaradi ebole. Množica je nato vdrla v začasni bolniški oddelek za karanteno, ki je bil prej osnovna šola, in odpeljala več bolnikov. Ljudje so ob tem govorili, da je ebola le prevara. Oddelek je noč prej po besedah ene izmed medicinskih sester zapustilo deset bolnikov, saj oddelek ni imel zdravil, s katerimi bi zdravili bolnike, poroča CBS.

Ameriška televizija še poroča, da je bilo že več napadov na zdravstvene delavce v regiji. Domačini so tako že večkrat s kamenjem napadli človekoljubne delavce, onemogočili konvoje s pomočjo ali prisilno umikali bolnike iz klinik. Številni namreč obtožujejo tujce, da so pripeljali bolezen, ki naj je pred njihovim prihodom ne bi bilo.

Liberija najbolj prizadeta
Liberija je ena najhuje prizadetih držav v epidemije ebole, ki se širi na zahodu Afrike. V petih mesecih je za doslej najhujšim izbruhom hemoragične mrzlice od njenega odkritja leta 1976 umrlo 1.145 ljudi, od tega 413 v Liberiji, 380 v Gvineji, 348 v Sierri Leone in štirje v Nigeriji.

Nigerijec v Španiji nima ebole
Medtem iz Španije poročajo, da Nigerijec, ki je bil v karanteni v bolnišnici v mestu Alicante zaradi suma na ebolo, te bolezni nima. Dnevnik El Mundo se pri tem sklicuje na špansko ministrstvo za zdravje.

Tovrstnih preplahov je bilo sicer doslej v evropskih državah že nekaj, a so testi vedno ovrgli okužbo z ebolo. Prvi Evropejec, ki je umrl zaradi ebole, je španski misijonar, ki se je z ebolo okužil v Liberiji.

Slaba oskrba odrezanih vasi nova grožnja
Liberija je za zajezitev epidemije, ki se širi po zahodni Afriki, več odročnih vasi v epicentru širitve virusa dala v karanteno, kar spominja na t. i. kužne vasi srednjeveške Evrope, ki so bile odrezane od sveta, poroča Reuters.

Prebivalci teh vasi so zaradi slabe oskrbe s hrano in zdravili pred težko izbiro, ali ostati, kjer so in tvegajo smrt, ali pa pobegniti iz karantene in morda razširiti okužbo. Človekoljubni delavci sporočajo, da bodo nekateri vaščani, če podpore ne bo kmalu, preprosto izginili v džunglo.

"Če ne bo zadostnih zdravil, hrane in vode, bo skupnost izsilila svoj odhod iz karantene in poiskala hrano, to pa bi lahko vodilo do nadaljnjega širjenja virusa," je dejal človekoljubni delavec Tarnue Karbbar.

Kenija zapira meje
Medtem kenijsko ministrstvo za zdravje sporoča, da bo Kenija v odziv na izbruh ebole za ljudi iz Gvineje, Liberije in Sierre Leone zaprla meje. V sredo, ko bo začela veljati prepoved vstopa v državo, bo kenijski letalski prevoznik Kenya Airways tudi ustavil polete v Liberijo in Sierro Leone.

Vladni ukrep je v interesu javnega zdravja, je dejal kenijski minister za zdravje James Macharia. V državo bodo sicer še vedno lahko vstopili Kenijci in zdravstveni delavci iz omenjenih držav, ki jih je ebola najhuje prizadela. Jih pa bodo ob prihodu temeljito pregledali in po potrebi zanje odredili karanteno, je po poročanju BBC-ja napovedal minister.

Spomnimo, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pred dnevi opozorila, da je Kenija država z visokim tveganjem za ebolo, čeprav leži na vzhodu celine, saj tam pristaja veliko letal z zahoda celine.