V afriških državah, kjer so zaznali primere ebole, so zaprli mnoge zdravstvene ustanove, saj se tako bolniki kot medicinsko osebje bojijo, da bi se okužili, poroča britanski BBC. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V afriških državah, kjer so zaznali primere ebole, so zaprli mnoge zdravstvene ustanove, saj se tako bolniki kot medicinsko osebje bojijo, da bi se okužili, poroča britanski BBC. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Afriške države v strahu pred širitvijo ebole sprejemajo različne preventivne ukrepe, tudi zapirajo meje in ustavljajo letalski promet.

Liberijske oborožene sile so, recimo, prejele ukaz, naj streljajo na ljudi, ki bi poskušali nezakonito prestopiti mejo iz Sierre Leone, ki so jo zaprli. Mejo z Nigerijo, kjer so prav tako odkrili primere bolezni, je zaprl tudi Kamerun, večina držav na zahodu Afrike pa je okrepila nadzor na mejah.

Letalske družbe ustavile polete
Številne letalske družbe, tudi British Airways in Air France, so v zadnjih tednih ustavile polete iz držav, v katerih so zaznali primere ebole. Pristaniške oblasti v Slonokoščeni obali, ključni tranzitni točki za zahodnoafriške ladijske pošiljke, so vsem ladjam iz prizadetih držav - Liberije, Gvineje, Sierre Leone in Nigerije - prepovedale pot prek pristanišča v Abidžanu.

WHO: Temeljiti pregledi niso potrebni
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) meni, da temeljiti pregledi potnikov ob prihodu v pristanišča, na letališča ali mejne prihode v državah, ki jih ni prizadela ebola in ki ne mejijo na katero od prizadetih držav, niso potrebni. Možnost, da bi se med potovanjem okužili z virusom ebole označujejo kot nizko.

V napadu izginilo 17 domnevno okuženih ljudi
Medtem je ministrstvo za zdravje v Liberiji naposled le priznalo, da je pogrešanih 17 ljudi, ki naj bi bili okuženi z ebolo. Domnevno okuženi so bili v karanteni v stavbi, ki so jo napadli neznani napadalci. Napadalci so bili nezadovoljni, ker so bili bolniki v ta del mesta prepeljani iz drugih delov Monrovie. Ob napadu pa so vzklikali, da v državi ebolo sploh ni, in vpili gesla proti predsednici Ellen Johnson Sirleaf.

Od začetka leta je v do zdaj najhujšem izbruhu ebole v Afriki umrlo 1145 ljudi.

90-odstotna smrtnost
Virus ebole se prenaša z vdihanim zrakom, aerosolom ali predmeti, ki so bili v stiku z bolnikovo krvjo ali izločki. Simptomi okužbe pa so visoka temperatura, krvavitve in poškodba osrednjega živčevja. Pri okuženem se največkrat pojavi krvavitev v prebavnem traktu, ki v 90 odstotkih vodi v smrt.

Inkubacijska doba je 21 dni, za zdravljenje pa ne obstaja cepivo ali zdravilo. Zdravniki lahko le blažijo simptome, tako da okuženega hidrirajo in mu zbijajo vročino.

Naravni prenašalci virusa so sadni netopirji.