Zaščitne kreme naj bodo šele klic v sili, ko nimamo sence, nimamo oblačil in vseeno želimo na sonce, pravijo dermatovenerologi. Foto: BoBo
Zaščitne kreme naj bodo šele klic v sili, ko nimamo sence, nimamo oblačil in vseeno želimo na sonce, pravijo dermatovenerologi. Foto: BoBo
false
Danes ocenjujejo, da je kar od 70 do 80 odstotkov melanomov povezanih s soncem. Foto: BoBo
Opozorila pred nevarnim melanomom

Posledice te izpostavljenosti soncu se bodo pokazale veliko pozneje, čez 10 ali celo 20 let, so na današnji novinarski konferenci opozorili v Združenju slovenskih dermatovenerologov.

Ljudje sonce enačijo s sončenjem in plažo, pozabljajo pa, da bi se pred soncem morali zaščititi tudi pri vsakdanjih opravilih na prostem, na vrtu, kolesu ali v mestu, kjer zaščita pred soncem čisto popusti, je poudarila dermatovenerologinja Larisa Stojanovič.

Faktor 20 za pet ur zaščite
Kadar je zelo sončno, bi morali iskati senco in se zaščititi. Prva izbira so oblačila in pokrivala, kjer to ni mogoče, pa se je pomembno zaščititi s sredstvi za zaščito pred soncem. Različne tkanine imajo različno dober faktor zaščite, je dejala Stojanovičeva in izpostavila džins, zelo slabo zaščito pa imajo mokre bombažne tkanine. Sodobne tkanine, ki ščitijo pred soncem, so po njenih besedah zelo dobra zaščita. Gre za nove tehnologije, ki dejansko preprečijo, da bi UV-žarki prišli do kože, je pojasnila.

Stojanovičeva je opozorila, da bo kozmetični zaščitni izdelek nudil pravo zaščito le, če se ga nanese zadostno količino. Odrasel bi si moral ob enkratnem mazanju nanesti približno 35 mililitrov zaščitnega sredstva, da bi to dejansko opravilo svojo nalogo. "Zaščitni faktor na kremi proti soncu pove sposobnost kreme, da ščiti kožo pred delovanjem UV-žarkov. Faktor 20 pomeni, da bo oseba zaščitena 300 minut. A zaščitne kreme naj bodo šele klic v sili, takrat, ko nimamo sence, nimamo oblačil in vseeno želimo na sonce," je dejala.

Pomembno samopregledovanje!
Dermatovenerolog Borut Žgavec pa je opozoril na pomen rednega samopregledovanja, da se kožne spremembe odkrijejo čim bolj zgodaj. Danes ocenjujejo, da je kar od 70 do 80 odstotkov melanomov povezanih s soncem. Melanom se lahko pojavi tudi na mestih, ki niso bila nikoli izpostavljena soncu. Samo z zaščito pred soncem ni mogoče popolnoma preprečiti melanoma, sploh starejši, ki so že v preteklosti dobili svojo dozo sonca, lahko dobijo melanom, je opomnil.

Žgavec je poudaril, da dermatovenerologi ne propagirajo vampirskega načina življenja. "Ljudje naj gredo ven! A zaščita je potrebna. Običajno smo ljudje preveč na soncu in se tega sploh ne zavedamo. Imamo lažen občutek varnosti," je dejal. Opozoril je predvsem na moške, ki so pogosto manj ozaveščeni od žensk kar se tiče nevarnosti kožnega raka, zato so še posebej tvegana skupina za pojav melanoma.

Opozorila pred nevarnim melanomom