Zdravje

Poudarki

  • Zaradi pomanjkanja kadra bodo zahtevali priznanje posebnega dodatka.
  • Kadrovska podhranjenost je še zlasti velika v bolnišnicah, kjer delajo 24 ur na dan.
  • Nujno se je treba dogovoriti o standardih in normativih.
Medicinske sestre
Pristojni sindikati bodo ministre čim prej po imenovanju nove vlade zaprosili za pogovor. Foto: BoBo

Dodaj v

Poseben dodatek zaradi pomanjkanja kadra na področju zdravstvene nege?

Dogovoriti se je treba o standardih in normativih
13. september 2018 ob 17:43,
zadnji poseg: 13. september 2018 ob 21:27
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije opozarja na pomanjkanje kadra in prenizke plače v zdravstvu in socialnem varstvu.

"Cena dela za kadre, ki jih zastopamo, je prenizka," je dejal predsednik sindikata Zvonko Vukadinovič. Delavci imajo preveč nadur, na oddelkih pa imajo premalo kadra, je poudaril. Po njegovih besedah bodo zahtevali priznanje posebnega dodatka zaradi pomanjkanja kadra, kot so ga že priznali vojakom.

Kadrovska podhranjenost je še zlasti velika v bolnišnicah, kjer delajo 24 ur na dan, je dejal podpredsednik sindikata za zdravstveno dejavnost Matej Velenšek. V bolnišnicah je v zdravstveni negi po njegovih besedah premalo od deset do 15 odstotkov zaposlenih. Medicinska sestra ima ponekod na mesec povprečno tudi od 25 do 30 presežnih ur, je poudaril.

Kritične razmere tudi v domovih za starejše
"V domovih za starejše že dolgo dihamo na škrge,"
je dejala podpredsednica sindikata za socialnovarstveno dejavnost Darja Ogrič. Pogoji dela so po njenih besedah iz dneva v dan težji. V nočni izmeni po njenih besedah delata le medicinska sestra in bolničarka negovalka, ki skrbita za 150 stanovalcev.

Nujno se je treba dogovoriti o standardih in normativih, kader pa ustrezno plačati, opozarjajo v sindikatu. Srednja medicinska sestra s skoraj petimi leti delovne dobe dobi 800 evrov neto plače na mesec, bolničar negovalec z letom in pol delovne dobe pa nekaj pod 700 evrov, so ponazorili.

Pomanjkanje kadra tudi v centrih za socialno delo
V sindikatu opozarjajo, da je veliko pomanjkanje kadra tudi v centrih za socialno delo. Po njihovih besedah je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sicer v procesu reorganizacije centrov, ki bo začela veljati 1. oktobra, zagotovilo nekaj dodatnih zaposlitev, vendar pa z njimi niso doseženi niti veljavni standardi in normativi.

Zdaj na centrih podajajo mnenja k osnutkom aktov o sistemizaciji delovnih mest, pozorni pa bodo tudi na vsebino novih pogodb o zaposlitvi svojih članov, so zagotovili. Zaposleni bodo zaradi reorganizacije namreč prejeli nove pogodbe o zaposlitvi za enako delovno mesto.

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije ter štirje sindikati, ki zastopajo zaposlene v tej dejavnosti, so že v sredo podpisali zavezo o skupnem prizadevanju za reševanje razmer ter oblikovali zahteve za ureditev položaja na področju zdravstvene nege v korist bolnikov in zaposlenih.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
apache666
# 14.09.2018 ob 02:14
Nehajte srat cez javni sektor. Brisal vam bo riti ko boste zboleli od zivljenja ki so nam ga prvoborci za Slovenijo uredili.
birba
# 14.09.2018 ob 04:49
@firtoh
morda bo podatek 7.255,77 bruto držal, seveda pa si je treba obtem naliti čistega vina: opravljenih 289 ur v mesecu ter izplačilo 112 ur iz preteklega obdobja. Ta medicinska sestra je krepko delala za ta denar.
Tisti, ki naj bi kao zastopali interese medicinskih sester pa 3000 neto dobijo zgolj za pisarniško delo. V ta znesek seveda niso vštete raznorazne sejnine, udeležbe na kongresih, seminarjih, zastopanje v medijih, avtorske pogodbe, pa še kaj bi se našlo.

Sicer pa razmerje med srednjimi in višjimo (glavnimi) sestrami je preveliko, to se razume.
Po znanih podatkih se vse to medijsko prepucavanje tiče zgolj in samo srednjih medicinskih sester, ki plačo 1000 EUR neto le od daleč vidijo.
firtoh
# 13.09.2018 ob 20:26
Plače glavnih sester se sučejo okoli 4700 bruto
Krtomir
# 14.09.2018 ob 08:47
Zdravnikom 10% plače dol, sestram za toliko gor.
at111
# 15.09.2018 ob 17:57
Mah ne vem, kjer sm jst opravlju vaje ni blo nobenga pomanjkanja. Mogoče je primanjkovalo šalic za kavo glede na to kok se jo popije, pa kšn pepelnik na oddleku za sestre. Drgač pa tele novice niso skladne z realnostjo.
Izjema so mogoče kšne intenzivne npr CIT, CIP pa kšni DSOji, to je pa to. Patronažna služba v LJ se bi pa lahko kadrovsko razpolovila, zjutraj 2 uri kofetkanja, potem obisk 5ih pacientov, potem pa še 2 uri kofetkanja pa vmes med tednom kšn dan kr frej in na koncu dobrga jurčka dobiš... kva je lepšga an :) Angela Boškin bi se obračala v grobu, ona je vam zrihtala te službe ampak je delala za kruh in vodo.
rubin
# 15.09.2018 ob 15:31
Torej več trga za javno upravo! In dodatki za dobro delo, ki bi se na različne načine merili je treba uvesti! Tako bi naredili učinkovitejši javni sektor, vin tudi manj požrešen. Pa naj bo končno pase mentaliteta da mora univer. Knjižničar dobiti dvakratnik delavca ki poleti asfaltira!!!. Zapreti dotok delavcev iz Bosne in naj delodajalci če hočejo kader lepo izboljšajo pogoje in plače! In za boga, v državnih podjetjih naj bo isto trg, da majo vsi kej od Luke Koper, ne samo izbranci ki tam direktno delajo!
rubin
# 15.09.2018 ob 15:27
Kaj ko bi minimalno dvignili za sto evrov tako, da bi zvišali prag za dohodnino, pa s dodatki (medicinske sestre, vojaki) in malusi- ja prav ste slišali, znižanja, za kadre, kjer je plača krepko nad tržno, pomeni da je dosti več ponudbe - razpoložljivega kadra, kot povpraševanja (prosta delovna mesta)? To bi veljalo za vse univ. Knjižničarje, direktorje agencij itd? Pa naj kot je en povedal na razpisu navedejo strokovne pogoje, zraven pa naj vsak v zaprti ovojnici ponudi za koliko manj bi bil pripravljen delati ( seveda bi bilo prepovedano iti prenizko, pod minimalno). Zmagal bi ta ki bi bil ob zadostitvi vseh pogojev ( izobrazba, izkušnje...) ponudil najmanj! Tako bi država privarčevala, lahko namenila več za tam kjer se res rabi, hkrati pa bi se nepotizma znebili in še signal bi dali raznim FDV jevcem, da se ne splača študirat to, da oči ne bo zrihtal službe in dq se raje izuči za zidarja! Pa odvečne profesorje na zavod!
pinkobalinko
# 14.09.2018 ob 08:06
Klinc pa dodatek - na piškot pa tiho bodi Jaz bi raje imel kakšen vikend več fraj, pa da v primeru bolniške ali dopusta sodelavca, vse breme ne pade name. V skrbstvenih poklicih namreč storitev mora biti opravljena in mora biti opravljena takoj. Večinoma se stvari ne da prelagati. Če nekdo manjka, se breme porazdeli na ostale delavce.
džeko
# 14.09.2018 ob 07:15
Firtoh......tole ne bo držalo. Moj sodelavec diplomiran zdravstvenik s 30 let delovnega staža dela dopoldan in dobi plače 1100 €, dela pa zahtevno delo.

Res je, da ene sestre dobijo kot ste napisal ( na ne vem kakšnih položajih, ki so si uredile kot nekateri zdravniki), ampak tudi eni zdravniki dobijo ogromno...
Drugače pa imajo srednje manj kot 1000 v izmeni, delajo pa kot diplomirane.
presenečen
# 14.09.2018 ob 06:37
Država kar naprej jamra, da primankuje na tisoče delavcev v zdravstvu. Predlagam, da se od teh manjkajočih delavcev plače porazdeli med preobremenjene delavce, ki so tam vsak dan..
tu in tam
# 15.09.2018 ob 16:11
@rubin
>>...Zmagal bi ta ki bi bil ob zadostitvi vseh
>> pogojev ( izobrazba, izkušnje...) ponudil najmanj! ...
A si že slišal za tisto "Ne moreš ti mene tako malo plačat, kot jaz lahko malo delam."
Tvoj predlog je recept za "žlahtni" izbor največjih lenuhov.
galoper
# 14.09.2018 ob 21:11
Lahko bi lepše izrazili pojav: plačilo za povečan obseg dela zaradi odsotnosti drugih, ker plače se bodo zmanjšale, ko se kadri popolnijo.
TIGR
# 14.09.2018 ob 10:19
firtoh
Moja žena dela v CIT-u in redno vidim njeno plačo, tako da...ja je v 25. plačnem razredu in za nočne, petke, svetke dobi 900-950eur plače z vključenimi že vsemi dodatki za nočne, nedelje itd.
TIGR
# 14.09.2018 ob 07:48
firtoh
Sedaj pa še napiši koliko ima srednja sestra npr. v CIT-u, ki štarta v sramotnem (po novem) 25. plačnem razredu, na oddelku v bolnici pa (po novem) celo v 22...

Glede na zahtevnost dela je to totalni podn! Dejstvo je namreč, da je razlika med dipl. in srednjimi v praksi zgolj v plači, delo opravljajo večinoma enako/isto. Ko ni dipl. v službi je srednja deklica za vse...
džeko
# 14.09.2018 ob 07:16
Ja saj glavne so si lepo uredile plače, drugo pa ko j......
zorozoro
# 15.09.2018 ob 13:22
Visje medicinske sestre imajo se previsoke place! Zakaj mecete vse sestre v isti kos?
firtoh
# 14.09.2018 ob 09:24
TIGR
Je v prispevku napisano.Jaz sem samo opozoril na manipulacijo v prispevku.Ker je tezko socustvovat z nekom,ki ima placo nad slovenskim povprečjem,kar diplomirana sestra ima.Vec kot polovica zaposlenih pa dobi veliko manj od povprečja.
Jaz se cez svojo placo ne pritozujem in se nikoli nisem
dzeko
Diplomirana sestra je v 34. placnem razredu in lahko napreduje do 39. tudi 42.
Tvoj prijatelj morda dela v kaksnem ZD,ker ne verjamem,da bi imel samo 1100 evrov place.Toliko dobi srednja sestra pri mojem osebnem zdravniku v ZD Celje.
firtoh
# 13.09.2018 ob 20:24
Pozabili ste napisati koliko dobi diplomirana sestra.
Najbolje plačana sestra v UKC Ljubljana ima plačo 7.255.77 bruto,ostale se sučejo okoli 1600 neto.Podobno plačo imam tudi jaz kot ing.radiologije,s tem da se plača poveča na račun pripravljenosti.
V ZD pa za dopoldansko delo dobi okoli 1300 evrov.
alkum
# 13.09.2018 ob 19:37
Koordinator vlada mesec, bo še to vzel, da bo režim imel dovolj denarja
Kazalo