Zdravje
(5)
Direktorica Ptujske bolnišnice Anica Užmah je prepričana, da bo Ptuj dobil urgentni center, kakšen bo ta, pa se morajo po njenih besedah še dogovoriti. Foto: Televizija Slovenija

Dodaj v

Ptujska urgenca bo, ampak ostaja neznanka, v kakšni obliki in kdo bo zagotovil dodaten denar

Obisk ministra za zdravje Sama Fakina v ptujski splošni bolnišnici
6. december 2018 ob 09:10
Ptuj - MMC RTV SLO, STA

Obisk ministra za zdravje Sama Fakina v ptujski splošni bolnišnici in ogled prostorov ni dal prav veliko odgovorov glede gradnje urgentnega centra. Minister za zdravje je povedal le, da urgentni center bo, za zdaj pa vodstvu bolnišnice ostaja neznanka, v kakšni obliki bo ta, kdo bo zagotovil dodaten denar zanj in kdaj se bo gradnje začela.

Minister Samo Fakin še ne ve, kako bodo zagotovili manjkajoči denar. Če bi ostalo pri sedanjih načrtih, bi to pomenilo dodatna dva milijona evrov. Po sestanku je dejal, da urgenca na Ptuju vsekakor bo, a jo je treba umestiti v takšnem obsegu, kot jo Ptuj potrebuje. Pri tem je obžaloval, da se to ni zgodilo že v prejšnjem ciklusu umeščanja urgentnih centrov.

Kot je povedal, so ga seznanili s problematiko, ogledal si je tudi prostore. "To je stara bolnišnica, ki jo je verjetno treba obnoviti v celoti. Tu pa se vedno zatakne pri tem, koliko denarja in za kaj nameniti. Sam bi želel bolnišnice in naložbe umeščati po realnih potrebah bolnikov in strokovnih možnostih, ne pa pod političnimi pritiski," je dejal minister za zdravje.

Fakin tudi meni, da ni mogoče po istem vzorcu umestiti opreme in prostorov kjer koli v Sloveniji, saj je vsako okolje treba posebej proučiti in mu dati tisto, kar dejansko potrebujejo. In Ptuj bo to dobil, je zagotovil.

Ob tem pričakuje, da mu bodo predstavniki bolnišnice predstavili načrt morda nekoliko modificiranih in prirejenih prostorov, da v prihodnjem urgentnem centru ne bo odvečnih prostorov, kot je to primer v nekaterih drugih bolnišnicah.

Ponovni pregled projekta
Direktorica Anica Užmah je prav tako prepričana, da bo Ptuj dobil urgentni center, kakšen bo ta, pa se morajo po njenih besedah še dogovoriti. Še enkrat bodo sicer pregledali že pripravljeni projekt, čeprav je prepričana, da je ta že zdaj narejen tako, da bo zadostoval za potrebe bolnišnice oziroma da je točno takšen, kot ga bolnišnica potrebuje. Ob tem ni skrivala, da je glavni problem pri vsem skupaj v manjkajočih dveh milijonih evrov.

Užmahova se tudi zaveda, da se je njihova bolnišnica znašla na listi tistih, ki naj bi se v okviru prenove internistične dejavnosti preoblikovale v lokalno bolnišnico. Kot je v zvezi s tem dejala, bodo na takšne ideje podali pripombe, saj se z njimi ne strinjajo, za zdaj pa niti ne vedo, kaj bi to pomenilo za bolnišnico, paciente in zaposlene.

Predsednika sveta zavoda Bojana Pahorja je ministrova obljuba prepričala. Kot je sam razumel, naj bi projektna dokumentacija predvidevala nekatere površine, ki ministra motijo, vendar ni bilo govora o kakšnem popolnoma novem tipu urgentnega centra. Meni, da je bila današnja obljuba dovolj trdna in jo je slišalo dovolj ljudi.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
tu in tam
# 06.12.2018 ob 13:49
@garmond
>>...ko ga rabimo in potegne črto v tujino.
>>Kjer potem delajo za tujce, ki niso v
>>izobraževanja tega kadra vložili niti piškavega centa.

Bla bla bla.
Kot prvo, v Sloveniji je študij "brezplačen" za VSE.
Tako za zdravnike, kot strojnike, filozofe in komparativne književnike.
To so tista 4, 5 ali 6 let študija na faksu.

Kot drugo, za čas specializacije (to je tistih naslenjih 4, 5 ,6 ali več let) pa vsak specializant podpiše pogodbo o specializaciji, kjer že vsaj zadnjih 10 let zapisano, da v primeru NEzaposlitve pri financerju specializacije, vrne stroške za specializacijo.
garmond
# 06.12.2018 ob 10:57
Prebivalci Slovenije si od ust odtegujemo za izobraževanje tega kadra, ta pa nas potem pusti na cedilu, ko ga rabimo in potegne črto v tujino. Kjer potem delajo za tujce, ki niso v izobraževanja tega kadra vložili niti piškavega centa.
Juhu
# 06.12.2018 ob 19:00
Kdo bo zagotovil denar!!!????
Kot da iščemo sponzorje za nogometno tekmo.
Za zdravje ljudi to sploh ne bi smelo biti vprašanje.
galoper
# 07.12.2018 ob 21:04
O zaledju, ki potrebuje urgentne zdravniške storitve, po količini storitev usklajeno s pojavi, o tem pa nič. Bodo potem organizirali zdravstveno postajo brez čakalnih vrst?
tu in tam
# 06.12.2018 ob 10:28
>>ostaja neznanka,
>>v kakšni obliki bo ta,
>>kdo bo zagotovil dodaten denar zanj in
>>kdaj bo do gradnje prišlo.
in kje bodo našli kader.
Kazalo