Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 24 glasov Ocenite to novico!
Zdravniki
Država namerava s projektom Šilih zagotoviti učinkovitejši nadzor odgovornosti v primerih morebitnih zdravniških napak. Foto: AP/Carlos Giusti
Gregor Šilih
Starša Gregorja Šiliha sta po dveh desetletjih pravdanja v poravnavi prejela odškodnino. Foto: Televizija Slovenija

S projektom Šilih do hitrejših sankcij za morebitne zdravniške napake

Preprečiti želijo vsakršne nejasne okoliščine smrti
24. december 2016 ob 19:24
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Če se je država s projektom Lukenda zavezala k skrajšanju sodnih zaostankov, se s projektom Šilih zavezuje k učinkovitejšemu ugotavljanju odgovornosti v primerih zdravniških napak.

Projekt je dobil ime po družini Šilih, za katero se je po 23 letih od smrti sina z mediacijo končalo iskanje pravice glede zdravniške napake. Država se je ob poravnavi z družino Šilih zavezala k vzpostavitvi sistema, ki bo zagotovil jasno sledljivost medicinskih postopkov, s tem pa tudi odgovornosti, je za TV Slovenija poročala Nataša Markovič.

Omenjeni projekt Šilih pomeni nov sistem sledljivosti medicinskih postopkov, odkrivanja napak in hitrejšo sodno obravnavo. Bolnišnice bodo morale sprejeti protokole, smernice in natančna pravila, iz katerih bo razviden natančen potek zdravljenja. "Točno se bo vedelo, kdo mora v postopku zdravljenja kaj storiti in kako se odzvati, da se zlo prepreči, še preden se zgodi," je dejala Tina Brecelj, državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje.

S tem bodo preprečili nejasne okoliščine smrti, ki so se denimo zgodile v primeru Radan, saj bodo z novim načinom uvedli natančno poročanje, popisovanje in sledenje vsem medicinskim postopkom. Po besedah Brecljeve bo verjetno, po vzoru tujih držav, določeno, da odsotnost natančnih zapisov samodejno pomeni odškodninsko odgovornost.

Prednostna obravnava
Ko se bo razkrilo, kdo je kriv za morebitno smrt bolnika, bodo postopki stekli hitreje tudi na sodišču. "Zaveza pravosodnega resorja je dogovor, da ko je na mizi človeško življenje, takšne zadeve obravnavajo prednostno po načelih trdnega procesnega vodstva, kot je to značilno za specializirane kazenske zadeve," je še pojasnila sekretarka.

V primeru Šilih se je namreč zamenjalo šest sodnikov, v 23 letih pa starši pravice po redni sodni poti niso našla vse do letos, ko sta spor rešila s poravnavo. Odvetnik in mediator Janez Starman, ki je sodeloval v primeru Šilih, nov projekt opisuje tako: "Postopek ugotavljanja morebitnih napak bo hitrejši, učinkovitejši in transparentnejši."

Primer, ko družina zaradi morebitne zdravniške napake neuspešno išče pravico 23 let, se naj tako ne bi več ponovil.

VIDEO
Hitrejše in boljše reševanje zdravniških napak
G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Radio
# 24.12.2016 ob 21:05
V kateri sodbi je zapisano, da je šlo za zdravniško napako. Ker iz dosedaj javno predstavljenih virov je dokazana samo napaka pravosodja, ki je vleklo primer nečloveško dolgo. Torej RTV, kje je vir, ki dokazuje, da je šlo sa napako?
Radio
# 24.12.2016 ob 21:14
Evo, tule piše, da ni bila ugotovljena zdravniška napaka, ter da bo država plačala odškodnino zaradi dolžine sodnih postopkov. Bolnišnica pa ne bo plačala nič, niti opravičila se ne bo, le prek odvetnika je izrazila obžalovanje, da je do dogodka prišlo. Kaj na RTV porečete na to?

https://www.dnevnik.si/1042756719/kronik
a/primer-silih-klemencic-prekinil-sodno-kalvarijo

Bolnišnica ne bo plačala niti evra
Država se bo Šilihovima tudi opravičila zaradi dolgotrajnega sodnega postopka in jima izplačala denarno odškodnino. Višine zneska tožnika nista hotela razkriti. »Življenja se ne da plačati, denar pa zdaj tudi ni več pomemben,« je dejala Franja Šilih. »Važno je, da je tega konec in da še malo živim življenje. Gregorja mi tako in tako nihče ne more vrniti. Zdaj si želimo miru. Mogoče nama bo sreča naklonjena in se bova lahko posvetila svojim vnukom.«

Slovenjgraška bolnišnica, ki sta jo zakonca Šilih tožila, ne bo plačala niti evra odškodnine. Tudi opravičila se jima ne bo. Je pa odvetnik Andrej Kac v njenem mnenju izrekel sožalje in izrazil obžalovanje za to, kar se je zgodilo 3. maja 1993, ko je šel Gregor Šilih na pregled v slovenjgraško bolnišnico, ker se je slabo počutil. Zaradi koprivnice na koži, ki je dovoljevala sum alergične reakcije, mu je zdravnica dala vbrizgati zdravili synope in dexamethason, ki naj bi mu pozdravili lažje alergično obolenje. Vendar sta zdravili pri 20-letnem Gregorju sprožili tako hudo reakcijo, da je že čez nekaj minut padel v anafilaktični šok, zaradi katerega se mu je ustavilo srce, po 16 dneh kome pa je preminil v ljubljanskem kliničnem centru. Sodna obdukcija je pokazala, da je imel mladenič vnetje srčne zaklopke (miokarditis), sodni izvedenci pa so ocenili, da zdravnica tako usodnega zapleta ni mogla predvideti.
Radio
# 24.12.2016 ob 21:27
Tudi Delo je pisalo, da nikjer niso ugotavljali zdravniške napake, in da bolnišnica ne bo nič plačala. Pa zakaj vi sploh prejemate naš denar na RTV?

http://www.delo.si/novice/kronika/med-drzavo-in-zakoncema-silih-podpisana-sodna-poravnava.html

. Klemenčič se je opravičil zaradi kršitve pravice do učinkovitega sodnega varstva in zaradi trajanja postopka. Sožalje staršema pokojnega Gregorja Šiliha je v imenu slovenjgraške bolnišnice izrekel tudi njihov odvetnik Andrej Kac in dejal, da ni šlo za ugotavljanje morebitne zdravniške napake, zato sredstva za denarno odškodnino tudi ne bo izplačala bolnišnica, ampak država.
matgod
# 24.12.2016 ob 22:51
Tako poročanje je nedopustno!

Projekt Šilih? Ta primer ni odkril NOBENE zdravniške napake. Pravosodje bo zdaj pisalo medicinske protokole? Zakaj? da bodo odvetniki bolje služili? Bo medicinska dokumentacija prilagojena tako torej, da bo na sodišču hitreje "padla"? Bodo ponovno neki birokrati določali, da bo imel npr zdravnik še manj časa za zdravljenje, kot ga ima že zdaj, ker bo pisal milijon obrazcev? Namesto da bi oživljal, bo vnašal v računalniški sistem vnaprej določene protokole in izjave? Svašta!

Edino opravičilo je dolžno pravosodje, saj ni bilo ne strokovne ne kakršne koli druge medicinske napake. Ta primer učijo na pravni fakulteti, morda bi si avtor/-ica tega članka lahko razčistila osnovne pojme.

Zdravniki naj zdravijo po najboljših močeh in najsodobnejših smernicah, pravosodje naj poskrbi z UČINKOVITO reševanje odškodninskih primerov in novinarji na KOREKTNO poročanje RESNICE. Pa bo svet lepši.
donnamiller
# 24.12.2016 ob 22:17
Točno tako, Radio. Zdravniška napaka tu na nobeni stopnji sojenja ni bila dokazana, pač pa je bila poravnava zaradi dolgotrajnih sodnih postopkov, opravičilo pa zaradi kršitve pravice do učinkovitega sodnega varstva.
Pričakujem, da bo ta novica popravljena, navsezanje gre za javno RTV hišo in ne nek rumeni spletni portal, ki mu je samo za branost, objektivnost pa nepomembna!
Si predstavljate, kako se počuti v nesrečno zgodbo vpletena in nič kriva dežurna zdravnica? Sramota za pisca (samo inicialke G.K.?), prosim za popravek članka in opravičilo avtorja, pa brez inicialk.
janez100
# 24.12.2016 ob 22:52
Tovrstno neučinkovito administrativno zapletanje bo imelo za posledico ekstra previdne zdravnike, ki bodo delali počasneje in z veliko več nepotrebnimi preiskavami. Torej manj pregledov, posegov, daljše čakalne dobe... Pač s pol manj kadra ne moreš pričakovat enakih rezultatov kot v Avstriji, Nemčiji..
neznalček
# 25.12.2016 ob 11:25
Ni vsaka napaka, ki se zgodi v bolnici, zdravniška napaka. Že poimenovanje je torej "novinar" falil.

Glede na slabo organizacijo in slabo izvajanje varnostne kulture in vsesplošno improvizacije in hitenje, je sploh pri nas bolj pomembno iskanje in odpravljanje sistemskih napak - dogodkov, za katere krivdo ni možno pripisati enemu posameznemu zdravstvenemu delavcu.
amigo
# 26.12.2016 ob 06:32
Bolnišnice bodo morale sprejeti protokole, smernice in natančna pravila, iz katerih bo razviden natančen potek zdravljenja. "Točno se bo vedelo, kdo mora v postopku zdravljenja kaj storiti in kako se odzvati, da se zlo prepreči, še preden se zgodi," je dejala Tina Brecelj, državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje.

Pravniki so se odločili, da bodo v Sloveniji uvedli diktaturo. Tako bodo zdravniki namesto, da bi zdravili paciente izpolnjevali dokumente in sestavljali pravilnike. Ne bi bilo slabo, če bi gospa državna sekretarka najprej pometla pred svojim pragom. Tako pa je ugled sodnikov na psu, po številu kršitev človekovih pravic na milijon prebivalcev, pa smo na prvem mestu v EU. Da ne govorimo o tem, da smo na mednarodnih lestvicah o delovanju pravosodja v skupini raznih banana držav. Tako je največji bolnik v Sloveniji ravno pravna stroka.
amigo
# 26.12.2016 ob 06:17
Ali bi že enkrat lahko prenehali s temi fotografijami, ki kažejo zdravstvene delavce v hrbet. Mislim, da to ni civilizirano.
Radio
# 25.12.2016 ob 19:26
Vidim, da ste na mmc spremenili besedilo, kar je pohvalno. Še bolje bi bilo, da bi napisali namesto sankcija morebitnih zdravniških napak, poravnava ob morebitni zdravstveni napaki.

Kakorkoli si zaslužite pohvalo, da znate konstruktivno sprejeti kritiko. Gre za zrelo obnašanje.
amigo
# 25.12.2016 ob 18:13
Ob nabijanju pristranskih medijev so zadevo vlekli dolgih 22 let. Tudi zdravnik je samo človek. V tem primeru po mnenju sodnih izvedencev zdravnica ni mogla predvideti, da ima bolnik vnetje srčne zaklopke (to so odkrili šele pri obdukciji). Odpoved in sramota pravne stroke.
amigo
# 25.12.2016 ob 18:09
Sodna obdukcija je pokazala, da je imel mladenič vnetje srčne zaklopke (miokarditis), sodni izvedenci pa so ocenili, da zdravnica tako usodnega zapleta ni mogla predvideti.

Sodni izvedenci so ocenili, da zdravnica tako usodnega zapleta ni mogla predvideti. A to mlahavim sodnikom ni bilo dovolj, da bi razsodili, da je prišlo do nesrečnega spleta okoliščin, ki ga zdravnica ni mogla predvideti.
Anar Hija
# 24.12.2016 ob 23:37
PS: Da pa sta Šilihova posledično zabredla v tok sodnih mlinov, pa jima ne privoščim in se mi glede tega smilita, kaj sta dala skozi.

PS: Na slovenskem sodišču imam odprt eksistenčni primer od l.1996. 8. januarja 1996 je bila razpisana prva obravnava. Do danes še nismo prišli do izvršitve sodbe. Zadnja tri leta in pol sodišče miruje in noče izdati sodbe (ker bi šla v škodo državi).

Slovensko sodstvo je v razsulu. Le priznajo ne.
amigo
# 26.12.2016 ob 11:02
Bolnišnice bodo morale sprejeti protokole, smernice in natančna pravila, iz katerih bo razviden natančen potek zdravljenja.

Ne vem če so ti pravniki čisto pri sebi. Obstaja ogromno bolezni, pa še te ne potekajo vedno enako pri vseh ljudeh. Zato pa traja študij medicine in specializacija več kot 10 let. Zdaj bodo pa bolnišnice morale sprejeti protokole, smernice in natančna pravila. Kako to mislite? Bo vsaka bolnišnica sprejela svoja pravila? Bodo prepisali vso medicinsko literaturo? Bodo zdaj zavoljo tega nesrečnega Šiliha uvedli nepotrebno administriranje in bodo ljudje umirali v čakanju na doktorja, ki bo zaposlen z nepotrebno pisarijo.
Radio
# 26.12.2016 ob 09:51
Da se zlo prepreči še preden se zgodi? Ta državna sekretarka ne bi smela delati v javnem sektorju. Napaka v zdravstvu je zlo? Kaj pa je napaka v pravosodju? Spotik usode?
Radio
# 24.12.2016 ob 21:16
@mertseger:

Ideja je dobra, vsak popravek mora ostati zabeležen, tako da se vidi originalno besedilo kaj je bilo zapisano in v opombah razlog za popravek.
no72
# 27.12.2016 ob 09:14
Sekretarka Tina Brecelj nima pojma, še najmanj pa se ji sanja, kaj je pravzaprav zdravstvo oziroma medicina!

Nima osnovnega realnega vpogleda v delo medicinskega osebja, sicer ne bi pisarila takih bedarij ...."bolnišnice bodo morale sprejeti protokole..."

Kakšne protokole?? Je to rešitev, da bo vsaka zadeva stokrat zabeležena? Kdo se bo znašel v tej gori dokumentacije in papirja?

"...kako se odzvati, da se zlo prepreči še predno se zgodi...." Nonsens!

Zato je slovensko sodstvo tu kjer je, ker ga vodijo taki ljudje.
no72
# 26.12.2016 ob 18:15
"....morebitna zdravniška napaka je ostala morebitna...." - nikoli je niso dokazali, so pa uničili kariero in življenje vestni in sposobni zdravnici, ki bi lahko še ogromno storila za medicinske pomoči potrebnim bolnikom v svojem nesebičnem razdajanju.........
no72
# 26.12.2016 ob 17:59
Nekateri svoje osebne frustracije prenašajo na nič krive ljudi, da s tem perejo lastno vest..............

Kar si zamudil in zamočil v življenju, ne moreš kot krivdo naprtiti drugim, ki niso nič krivi.................
tsinamuh0
# 03.01.2017 ob 13:09
Pravilno, nov viden napredek v zdravstvu. Treba je napake tudi sankcionirati, stalno opazovati, sproti odpravljati, vse to se zdaj dela, bravo! Kaj je bilo pa prej? Zdaj pride iz MZ v kratkem še daleč najpomembnejši ukrep - za življenja in zdravje Slovencev - postopoma ukinjamo najbolj smrtonosni izdelek v zgodovini človeštva = cigarete. Prav zdaj se ukinja oglaševanje, nekaj za kar bi si družba morala 100% prizadevati, javnost pa to podpira od 70 - 80%. Tega pa seveda ne bi nikoli uganili iz medijev...
Kako medijski šunder vse novice iz zdravstva interpretira je pa tudi zelo jasno, na vsako zadevo dajo zelo negativen predznak, eno samo brezdušno, nekritično pritoževanje in (anonimni internetni!) narod enako. Toliko o objektivnem poročanju medijev, očitno so precej globoko v žepu nekaterih interesnih skupin, zelo malo novinarjev je dovolj samostojnih inteligentnih in pokončnih, da iz le tega mentalnega blata izstopijo.
tu in tam
# 28.12.2016 ob 08:21
Spet papirologi izumljajo toplo vodo.
Nizozemci (pa še cel kup drugih) imajo že 10 let uveden sistem sporočanja napak v zdravstvu.
Enostavno spletno aplikacijo, kamor se vpišejo osnovni podatki, kaj je šlo narobe, zakaj in kakšne posledice je imel pacient.
kratek opis
Je pa tam en hakeljc, da se tako sporočenih napak ne sme uporabiti proti zdravniku niti v službi niti na sodišču (razen če gre za "Gross negligence"- hudo malomarnost, torej zavestno škodovanje).
To pa pri slovenceljnih ne bo šlo skozi.
pa še nekaj statistik zgoraj opisanega sistema po 10 letih uporabe.
no72
# 26.12.2016 ob 18:37
Ne priznavam legitimnosti obskurnega "projekta Šilih!!!", ker je do skrajnosti krivičen.
galoper
# 25.12.2016 ob 10:04
Saj ni le smrt človeka znak za preverjanje zdravniškega dela, obstajajo tudi posledice na živih ljudeh.

@mertseger # 24.12.2016 ob 21:13
Program za spremljanje opravljenih zdravniških posegih je bil napisan že v Clipperju, a ni bilo zanimanja zanj ne na ministrstvu za zdravstvu, ne v ZD.
džeko
# 25.12.2016 ob 01:12
Sramota samo toliko....
anjago2
# 24.12.2016 ob 23:10
med napako pa malomarnostjo je velika razlika..... in tu je problem, zmotit se je človeško....
Rosimario
# 24.12.2016 ob 23:32
Če jaz pri tebi montiram ograjo pe še par ploščic razbijem a bo cerar plačal?
mertseger
# 24.12.2016 ob 21:13
Dokler se ne bo začelo vse voditi elektronsko se stvar ne bo spremenila. Zdravniki po napakah "izgubljajo" in popravljajo zdravniške liste ker je vse samo na papirju. Centralni register vsega kar naredijo da do njega ne morejo več dostopat ko je nekaj zapisano.
Anar Hija
# 24.12.2016 ob 23:33
Zakaj je tako težko sprejeti, da je zdravnik navsezadnje le človek, da se odloči in kdaj tudi napačno.

Problem vidim le v malomarnosti (kar zahteva opravičilo in pogojno škodno odgovornost zavoda, kjer je zdravnik delal) ali namerni napaki, kar pa je star kazenskega prava in s tem povezanih pravno zavezujočih posledic.

Primer Šilih je, kolikor mi je znano, v najslabšem primeru nedokazani primer malomarnosti, v najboljšem pa žal, zdravniške, sicer dobronamerne zmote. Za slednje je prav, da se opraviči zdravnik in zdravstvena ustanova. Odškodnina je stvar prava in ne bolnice.

Trajanje sodnega postopka pa z zdravstvom nima nobene zveze!!! Gre za škandalozno porazno stanje v slovenskem pravu in problem je, ker na to doslej opozarja zgolj slovenska politična desnica, katera takoj dobi klofuto češ, Janša se izogiba roki pravice - nepotrebno politično mešetarjenje, ki s pravnim kaotičnim stanjem na SLO sodiščih nima nobene zveze.

Tisti, ki s sodišči nimate opravka, mogoče dvomite v to, kar pišem. Tisti, ki ga ali pa ste ga imeli, pa najbrž veste, o čem govorim.

Še vedno ostajam pri žalostni ugotovitvi, da sta zakonca Šilih primer izrabila in javno oprala zaradi dosojene odškodnine in ne zaradi dosega pravičnosti.
Rosimario
# 24.12.2016 ob 23:30
Ni država ubila Šiliha
Kazalo