Na področju presaditev srca se Slovenija uvršča na sam vrh pred ZDA. Foto: BoBo
Na področju presaditev srca se Slovenija uvršča na sam vrh pred ZDA. Foto: BoBo
Podarjeno srce je podarjeno življenje, temu pa ne moremo določiti cene. Foto: BoBo
Slovenija v vrhu srčnih presaditev

Kot je povedal vodja centra za transplantacijsko dejavnost na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Igor Kneževič, se Slovenija glede presaditev src že tretje leto zapored uvršča v svetovni vrh. Osnova vsega je po njegovih navedbah zelo dobro sodelovanje kardiologov in kirurgov.

Lani 33 presaditev
V povprečju so štirje kirurgi, ki v Sloveniji opravljajo transplantacije srca, v zadnjih petih letih opravili 17 presaditev, lani pa kar 33. Od začetka presajanja src v Sloveniji, leta 1990, pa do leta 2000 so letno opravili povprečno tri presaditve src.

S 14,3 presajenega srca na milijon prebivalcev je tako Slovenija na prvem mestu po presaditvah na milijon prebivalcev, kar je dvakrat več presajenih src na milijon prebivalcev, kot jih opravijo v drugo uvrščenih ZDA.

Boljše tudi preživetje bolnikov
Z leti se je tudi izboljševalo preživetje bolnikov s presajenim srcem. Petletno preživetje teh bolnikov je 80-odstotno, kar je primerljivo s svetom, so predstavili na novinarski konferenci UKC-ja Ljubljana, edinega centra v Sloveniji, kjer opravljajo presaditve src. Polovica bolnikov preživi tudi po 13 let po presaditvi.

Organ premalo
Vedno več je tudi bolnikov na čakalni listi, kar pomeni, da pridejo pravočasno na vrsto za tak način zdravljenja. Več čakajočih je po besedah vodje oddelka za napredovalo srčno popuščanje in transplantacijo Bojana Vrtovca tudi posledica boljšega preživetja bolnikov z napredovanim srčnim popuščanjem. Ob tem pa priznava, da je organov relativno premalo.

Presadili srce otroku z manj kot 10 kilogrami
Povprečna čakalna doba na seznamu za nenujno presaditev srca je eno leto, za nujno pa 35 dni. Presajanja src načeloma ne opravljajo pri bolnikih, starejših od 70 let, presadili pa so srce tudi trem otrokom. Najmlajši je imel manj kot 10 kilogramov. Po Kneževičevih besedah gre za tehnično izjemno zahteven poseg, poleg tega je za to starostno skupino na voljo izjemno malo src za presaditev.

Na presaditev srca čaka danes 34 bolnikov, 80 odstotkov jih je nujnih primerov. Srce je sicer primerno za presaditev zgolj štiri ure in pol potem, ko ga izvzamejo od darovalca. Sam poseg presajanja srca pa po besedah Kneževiča traja 45 minut. Bolniki po presaditvi nekaj dni ostanejo na intenzivni negi, po dveh tednih lahko zapustijo bolnišnico, če ni zapletov.

Podarjen organ - podarjeno življenje
Kneževič je ob tem poudaril, da podarjanje organov ni zdravljenje, ampak podarjanje življenja. Tudi kakovost življenja se tem bolnikom po presaditvi bistveno izboljša, kar je na današnji novinarski konferenci potrdil tudi Stanislav Mali, ki so mu leta 2013 presadili srce.

"Tako dobro, kot živim danes, nisem živel zadnjih 10 let, odkar sem bolan," je dejal. Poudaril je, da živi normalno in kakovostno življenje, prav tako se normalno ukvarja s športom.

Slovenija v vrhu srčnih presaditev