Zdravje
Otrok
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Dodaj v

Videoigra kot zdravilo za hiperaktivne, neosredotočene otroke

4. december 2017 ob 11:40
Ljubljana - MMC RTV SLO

Klinična študija je pokazala, da lahko namenske videoigre izboljšajo stanje pri otrocih z motnjo aktivnosti in pozornosti. Med igro otroci rešujejo probleme, ki terjajo osredotočenost.

Ameriško podjetje Akili je v klinični študiji dokazalo pozitivne učinke igre AKL-T01, ki jo razvijajo že več let. Podjetje zdaj namerava igro prijaviti ameriški agenciji za zdravila. Če bo prijava uspešna, utegne izdelek postati prvo digitalno zdravilo na recept, piše v sporočilu za javnost.

Po svetu, še posebej v ZDA, zdravniki postavljajo vse več diagnoz motnje koncentracije in hiperaktivnostjo (ADHD) ter zanje predpisujejo zdravila, npr. ritalin. Na to prakso letijo številne kritike in opozorila, da gre morda za preobširno medikalizacijo.


AKL-T01 je poskus alternativne oblike zdravljenja. Igra je zastavljena tako, da z nalogami stimulira točno določene kognitivne živčne sisteme v možganih.

Po poročanju CBS-a se mora igralec določenim predmetom izogibati in istočasno izbirati druge predmete. S tem je prisiljen pregledovati večje količine informacij in jih v realnem času sortirati, organizirati in posledično biti osredotočen.

Klinične študije se je udeležilo 348 otrok in mladostnikov z ADHD-jem in izkazalo se je "statistično pomembno" izboljšanje v primerjavi z nadzorno skupino. V nadzorni skupini so tudi igrali igro, le neko drugo.

Ameriški Nacionalni institut za duševno zdravje ADHD opredeljuje kot motnjo v možganih oz. njihovo nepravilno delovanje. ADHD zaznamujejo stalni primanjkljaj pozornosti, hiperaktivnost in impulzivnost do te mere, da je normalno delovanje tega človeka ogroženo.


Za ADHD se v Evropi pogosteje uporablja izraz motnja aktivnosti in pozornosti.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Alchemist
# 04.12.2017 ob 12:39
Nekatere študije so sicer pokazale da računalniške igre pomagajo tudi razviti boljšo sposobnost reševanja problemov in ja, tudi boljšo sposobnost osredotočenja. Zna bit, da je vse odvisno od tega kako je igra narejena.

Sicer pa ja, še posebej pametni telefoni (in družbena omrežja prek njih) se mi zdi da povzročajo motnje pozornosti, in to celo pri odraslih (opažam na sebi), kaj šele pri otrocih. Včasih sem prav živčen, če nimam nič po rokah za tipkat v prazno, in pol sem še bolj živčen ko se tega zavedam. Ljudje se sploh nismo več sposobni popolnoma sprostit in prepustit nečemu, možgani morajo biti vedno zmoteni s čim, sploh niso zmožni več počivat. Kaj šele mora to narediti otroku...nepopravljivo škodo v razvoju možganov najbrž.
Prešvican
# 04.12.2017 ob 11:55
V resnici se gre za to, da se otrok vsaj tisti čas ne baše s cukrom in je kasneje mirnejši in bolj osredotočen. :)
tanj
# 04.12.2017 ob 12:31
Predlagam branje precej bolj verjetne teorije. Ja, vse so le teorije. Ampak počasi bo mogoče kliknilo, kaj je v ozadju famoznih mavričnih motenj...

Do dopolnjenega drugega leta starosti otrokovi možgani potrojijo svojo velikost in se neprestano razvijajo do 21. leta. Zgodnji razvoj možganov je pogojen z dražljaji iz okolja ali z njihovo odsotnostjo. Pretirana izpostavljenost tehnološkim napravam (telefoni, internet, iPadi, televizija) negativno vpliva na delovanje možganov in povzroča pomanjkanje pozornosti, upočasnjen razvoj kognitivnih sposobnosti, oteženo učenje, povečano impulzivnost in zmanjšano sposobnost samonadzora (napade besa). Cris Rowan, otroška terapevtka

Celoten članek: https://zastarse.si/otroci/zakaj-morajo-biti-mobilne-naprave-prepovedane-otrokom-mlajsim-od-12-let/
Mirko Tipka
# 04.12.2017 ob 14:12
1. Otroci naj gredo na igrišče, na travnik, v gozd... pa bodo do teme tako utrujeni, da se ne bo treba več z njimi ukvarjati.
2. Zmerno igranje igric..ok, samo da bi pa s tem reševal določene težave, ko jih starši ne znajo in rečejo, da je otrok hiperaktiven. Naj si ameriški starši preberejo kakšno knjigo kako se vzgaja otroka in ne bo potrene nobene študije
3. Vsak zna "narediti" otroka, vzgoja otroka je pa druga zgodba
alex_l
# 05.12.2017 ob 11:01
ADHD oz. ADD sta resni motnji. Dokler nimaš otroka s temi motnjami, lahko pametuješ. Ko pa se nekaj let ubadaš z otrokovo počasnostjo, nezmožnostjo vključevanja v družbo, otrokovo ignoranco, kljub temu, da mu eno stvar poveš 10X, na stvar gledaš drugače. Tak otrok ima večino sposobnosti in talentov razvitih bolje od vrstnikov, vendar jih lahko izrazi le z pravilnim pristopom (družine, učiteljev in specialnih pedagogov). Družba pri takem otroku vidi le počasnost, lenobo, ignoranco, nemarnost... razen takrat, ko zmaga na tekmovanju iz matematike...
Gotovo je dobrodošla računalniška igrica, za katero je otrok motiviran in kjer z minimalnim trudom premosti svoje hibe in razvije sposobnosti, ki mu manjkajo...
levidevžej
# 05.12.2017 ob 09:22
@Manos de Piedra
Ti resno misliš, da bodo otroci več zunaj, če bodo kakšno uro manj v šoli?
Danes se večina otrok giba na zraku, samo če jih prisiliš. Če se starši ne gibajo, se tudi otroci ne bodo. Danes pa starši svoje "obremenjene" otroke povsod prevažajo z avtom. Najraje bi jih z njim zapeljali kar v razred, da revčkom ne bi bilo treba hodit.
Pri nas imamo glasbeno šolo do katere na eni strani vodi ozka slepa ulica na kateri se s težavo srečata dva avtomobila. Pri šoli je komaj dovolj prostora, da obrneš avto. Na drugi strani pa je pod šolo veliko široko parkirišče, od tam je do šole potrebno premagati kakšnih 40 stopnic. Kaj misliš na kateri strani je večja gneča?
tocco
# 04.12.2017 ob 14:04
Kaj pa digitalna demenca?
eos
# 04.12.2017 ob 20:15
Tisti ki, je dal minus @tanj prispevku, naj se zamisli.
Dejansko bo, oz. je že bolezen moderne dobe. Mnogo otrok že ima probleme s koncentracijo, lastnim razmišljanjem, vživljanjem, socialnostjo...
evaevi
# 04.12.2017 ob 18:42
Ko smo še vsi otroci vse dni divjali po dvoriščih
in prišli zvečer na tisto joto in palačinke zraven, kadar je bil praznik,
nihče ni imel ADHDja.
Manos de Piedra
# 04.12.2017 ob 16:10
Treba bi bilo zmanjšat število ur pouka v šoli in otrokom omogočiti več prostega časa za šport in igranje zunaj. To, da morajo danes otroci in mladi sedet po 6 ur za šolskimi klopmi, ni naravno, in od tega ne odnesejo nič, ker nihče nima toliko pozornosti, da bi lahko sledil toliko časa. Logično, da je potem dosti nemirnih in neosredotočenih, to je edino naravno, da bo otrok v tem času hiperaktiven. To bi morali podpirati in jih usmeriti v več športa.
elGoyc
# 04.12.2017 ob 12:57
Kot je povedal Alchemist, ni problem v tehnologiji, v času mojega otroštva je bila demonizirana televizija, sedaj tablice in telefoni, problem je v vsebini.
Če otrok na telefonu igra šah je nekaj povsem drugega, kot recimo te popularne 3-v vrsto (Candy Crush in kar je klonov) ali brezcilno pregleduje Facebook in čaka na lajke.
MZ
# 05.12.2017 ob 08:24

eos
# 04.12.2017 ob 20:15

Tisti ki, je dal minus @tanj prispevku, naj se zamisli.
Dejansko bo, oz. je že bolezen moderne dobe. Mnogo otrok že ima probleme s koncentracijo, lastnim razmišljanjem, vživljanjem, socialnostjo...


To je pač tisti Huxleyev Krasni novi svet...kjer so ljudje apatični roboti, brez ciljev, želja, ki niso povezane s hedonizmom in seveda brez kritičnega mišljenja in lastne identitete. V bistvu je nekaterim v interesu, da nas gojijo kot živino in ljudje so očitno celo ponosni na to!?
Vongobongo
# 06.12.2017 ob 09:02
Sagoza

Budisticni menihi niso hoteli dat od sebe v dobrem namenu. Ampak so imeli srecanje na katerem so se odlocili, da je uradna medicina boljsa od njihove. In da rabi njihove zapise da postane se boljsa ;p

Sm gledu do konca in nevem zakaj bi mi blo slabo. Pac ljudje pretiravajo v tem kako moc ima gen. Se pravi nc posebnega ali novega ;)

To z Pasteurjem pa si zgresu ;) A mislis da od njegove smrti leta
1895 se ni izboljsal nacin pridobivanja znanja?

V glavnem zanicujes uradno medicino. Upam da nikoli nebos zbolel zelo hudo. Ker bos zelo odvisen od uradne medicine. Loh pa se gres alternative, a ni lih najboljsa ideja ;p
davp
# 04.12.2017 ob 23:03
nobena igrica ne bo nadomestila starševske Ljubezni do otroka.
alex_l
# 06.12.2017 ob 15:47
Verjamem, da je bila starodavna kitajska medicina napredna za svoj čas, vendar niso imeli mikroskopov, rengenov, srčnih kirurgov itd. Niso vedeli, kaj je bakterija, virus, glivica, kakšne so biološke lastnosti različnih mikrobov... Niso poznali DNK-ja, genov.. lahko naštevam v neskončnost.
Njihovi otroci niso bili izpostavljeni motnjam modernega časa (TV, PC...) Od večine otrok starih Kitajcev nobeden ni pričakoval znanja, ki ga danes prejme otrok v prvih nekaj razredih OŠ. Veliko teh otrok (več kot 30%) je umrlo pred 10. letom. Ne verjamem, da je takrat kdo pri otroku zaznal rahlo ADHD motnjo (razen če je bil to sin cesarjeve najljubše gejše), še manj pa, da bi lahko to motnjo diagnosticiral bolje, kot to danes počnejo specialni pedagogi.

Zanašanje na starodavno kitajsko medicino, poleg moderne diagnostike in modernih metod zdravljenja (ki jih strokovnjaki na podlagi novih odkritij in tehnologije redno dopolnjujejo) se mi zdi najmanj neresno oz. smešno.

Se pa strinjam, da se ADHD motnje ne zdravi z tabletami oz. kemijo, vendar s premišljenim pedagoškim pristopom, ki mora biti prilagojen individualnim otrokovim potrebam. Tukaj se morajo večinoma angažirati starši sami.
Vongobongo
# 05.12.2017 ob 19:35
sagoza

Zanimivo kako malo cenis uradno medicino ;)

" To pa pomeni da uradni medicini nikoli ne bodo jasni vzroki za ta in podobna misterjozna obolenja (jih je cel kup takšnih), dokler ne bo integracije "alternativne" medicine z uradno. "

Ta del je zgresen v mnogih pogledih ;p Recimo, vcasih so vsa obolenja bila "misterjozna" ;) .
Integracije "alternativne" medicine z uradno, poteka ves cas ;p
Itd...

Bi ti predlagu da pogledas , kaj si mislijo budisticni menihi o uradni medicini in zakaj so dovolili raziskave na njihovi sveti knjigi rastlin in bolezni ;)
sagoza
# 05.12.2017 ob 18:08
"moje mnenje je, da se ADHD v skrajnih primerih približa bolezenskemu stanju"

zgrešen pogled imaš na to, ki vodi v neukrepanje, kar nosi posledice, saj z vsakim izgubljenim dnem je otrok vse bolj oddaljen od možnosti da bo enkart lahko normalno funkcioniral. ADHD je zelo zahrbtna bolezen a za uradno medicino je to le motnja, ki se jo zdravi z tabletami kot v primeru prehlada in po novem še z videoigricami (v bistvu je prehlad bolezen, ADHD pa ne, hehe). Za tradicionalno kitajsko medicino pa je to bolezen. Kako zanimivo da "alternativa" jemlje to stanje zelo resno, saj spada med komplesnejaša neravnovesja, uradna medicina pa za nekaj kar nima neke posebne teže, čeprav počasi prehaja v epidemijo. A resnica je le ta, da uradna medicina nima niti najmajšega pojma kaj se v ozadju te bolezni dogaja, prav tako nima pojma o Alzheimerjevi bolezeni, ki ima podobno ozadje kot ADHD, to pa zato ker sistem ne predvideva da smo bitja najprej energijska bitja in šele potem vse drugo. To pa pomeni da uradni medicini nikoli ne bodo jasni vzroki za ta in podobna misterjozna obolenja (jih je cel kup takšnih), dokler ne bo integracije "alternativne" medicine z uradno. In to se že dogaja, da nebi misli, samo pogruntati morajo kako zaslužiti s tem in bo postalo uradno.

Če samo pogledaš tisti članek ki sem ga linkal, potem lahko vidiš kako resno znanost proučuje akupunkturo, ti pa jo vzporejaš z dišečimi palčkami, ajaj :). Zahodna znanost resno proučuje akupunkturo že več kot tridest let, na tisoče znanstvenih objav je ki potrjujejo njeno visoko učinkovitost, in ne boš verjel, tudi dišeča palčka zdravi, le da zdravi tiste ki niso globoko v disharmoniji, ti pa so danes že prava redkost, prav po zaslugi uradne medicine ;)

Samo kot zanimivost, uradna medicina je še pred 100 leti bila Hipokratova alternativna medicina, ki pa jo na zahodu niso nikoli povsem dojeli, saj je bila preganjana iz strani cerkve, ki je v njej videla pogansko nevarnost in se zato ni razvijala kot se je v Aziji! Iz te iste Hipokratove medicine se je razvila sodobna Ayurveda, ki pa je dans uradna Indijska medicina prav tako kot je akupunktura Kitajskem, ki je na bistveno višjem nivoju, čeprav z zelo podobnimi izhodišči kot Ayurveda ;)
alex_l
# 05.12.2017 ob 12:51
@sagoza, moje mnenje je, da se ADHD v skrajnih primerih približa bolezenskemu stanju, v večini primerov, tak človek funkcionira bolj ali manj normalno - vsekakor ni bolan ampak je "drugačen". Sem pa zagovornik znanosti in resnic, ki jih zagovarjajo priznane znanstvene ustanove, ne pa raznih bioenergetikov, bajalic, akupunktur in zažiganja "dišečih" indijski paličic...
sagoza
# 05.12.2017 ob 12:33
@alex_l točno to, vendar ne se zanašat na ljubezen in sprehode v naravo. klučno je spoznanje da je to bolezensko stanje ki ga je potrebno obravnavati z zdravljenjem. seveda ljubezen in sprehodi v naravo pripomorejo k temu da je samozavest otroka močnejša ker se čuti sprejet, vendar problema raztresenosti to ne rešuje in ko otrok dojame da je drugačen, ker mu odnosi z ostalimi izven zaščitniškega kroga družine to jasno povedo, potem se sproži mehanizem samovrednotenja in samopotrjevanja, in če otrok ni dobil dovolj sprejemanja od staršev ga ne bo imel dovolj da sprejme samega sebe in tu se začnejo močno lomiti stvari saj otrok hitro preide v uporništvo.

zanimiva pa je tvoja povezava med talenti in ADHDjem, ki ima svojo logiko, saj je otrok z pomankanjem zbranosti primoran to nadoknaditi z drugimi sposobnostimi, in tako z skakanjem iz ene na drugo stvar širi svoj spekter aktivnosti in znanj, vendar nikoli ni v nobeni stvari najboljši, ker ga zmanjka na pol poti. Z velikim trudom se vse da nadoknaditi, tako da ni nikoli za obupati, samo kot pravim, če ne zdraviš pravilno potem ne pričakovati večjih rezultatov.
artoum
# 04.12.2017 ob 15:31
daj nahajte s takimi kdaj je pravi čas za ne vem kaj. ker preprosto ne bo šlo skozi . če bodo sošolci imeli take in take aparate , tistih in tistih let , ga bo tudi vaš moral imeti. sicer se bo čutil odrinjenega od družbe. krivda bo pa letela , po logiki otroka, na starše.
Bivši uporabnik
# 08.12.2017 ob 16:38
Hehe. Pred kakšnimi 10 leti so bile videoigrice odgovorne za vse težave sveta - od nasilja, do zapravljanja časa, do pobojev. Zdaj so pa kar naenkrat zdravilo.
Bivši uporabnik
# 06.12.2017 ob 20:35
sagoza
skrij se, da te ne ukradejo...
zakaj pa se ne bi z otroci ukvarjali že od začetka, ne šele takrat ko ugotovite, da ste za..ebal pri vzgoji? potem pa vse možne diagnoze, samo da ne bi ugotovili, da se niste do nedavnega ukvarjali z njim in da vaš otrok obvlada vse Iphone, samsunge, tablice...
sagoza
# 06.12.2017 ob 15:38
ma komu jaz pišem, raje bi sedel na vc školjki cel dan
sagoza
# 05.12.2017 ob 23:31
Vongobongo

budistični menihi imajo dober namen zato dajo od sebe vse kar imajo v imenu dobrega, ne zadržujejo za sebe tudi največje skrivnosti, že zato, ker vedo da jim to prinaša slabo, kar pa niti slučajno ne velja za napredno zahodno civilizacijo, ki skriva ne samo to kar počne ampak tudi tega kar ne počne zato da lahko z tem zasluži. jaz bi tebi priporočal da prebereš kaj o Louisu Pasteurju, pa ne to kar uradno trobijo po šolah, in ti bo hitro jasno na čemu bazira uradna medicina, saj je prav z Pasteurjem dokončo prekinila "Hipokratova" medicina v Evropi (itak je bila slepo červo) in začel se je biznis z ekperimentiranjem na prav takšen način kot je to počel šalabajzer in prevarant Pasteur! Ta isti vzorec se samo prenaša naprej, karmično bi rekli budisti (saj so to že pred njim počeli v Evropi on je samo postavil piko na i). predolga zgodba da bi o temu tukaj pisal.

tale dokumentarec so na RTV pred kratkim predvajali (z slovenskimi podnapisi:) in lepo pokaže v kakšni zablodi je uradna medicina, če boš zdržal gledati do konca ti garantiram da ti bo slabo!

https://www.youtube.com/watch?v=tR0kBtyl
p_I
Oranžni
# 05.12.2017 ob 09:07
Kot so drugi nad menoj že izpostavili: preberite si knjigo Digitalna demenca.

http://www.bukla.si/?action=books&book_id=25668

Avtor postavi ta celoten članek na laž in to dokaže z nešteto več podatki, preizkusi in številkami kot tale vaš miniaturni spisek.
sagoza
# 04.12.2017 ob 20:06
to ne bo pomagalo, trenig pozornosti je dobrodošel a to je tek na zelo dolge proge in ni nikoli končan. ADHD je porušitev energijskega ravnotežja v telesu torej bolezensko stanje, ki nima direktne veze z trenutno izpostavljenostjo negativnim dejavnikom kot so razne tehnologije, prehrana ali način življena, ker je bolezen dedna. ima pa posredno zvezo, saj vsi ti negativni dejavniki vplivajo na gensko sliko staršev ki jo prenašajo na naslednje generacije.

ADHD je zelo zahrbten, in v bistvu otroka in odraslega onesposobi za normalno življenje, saj je življene prepolno napačnih odločitev zaradi raztresenosti in nedokočanega dela. to bolezen je potrebno začeti zdraviti čimprej in to na energetskem nivoju ne pa z videoigricami, za takšno zdravljenje pa zahodna medicina še nima posluha. a bo kmalu prisiljena v to, saj so rezutati zdravljena z uradno medicino porazni, a obolelost narašča na vseh nivojih.

medtem ko zahodna medicina predpisuje neučinkovit ritalin, ki seveda pušča za sabo stranske posledice (tudi genske, to je začaran krog) tako kot vse tablete, tradicionalna kitajska medicina zdravi to bolezensko stanje z akupunkturo in mkoso! popolnoma neškodljiva in poceni metoda zdravljenja kaže zavidljive rezultate o katerih zahodna medicina lahko le sanja. enako velja za Alzheimerjevo bolezen. z pravilno postavljeno diagnozo in primernimi pripomočki se lahko bolnik z mokso samozdravi brez posredovanja zdravnika, ki samo perjodično kontrolira stanje. ta kultura zdravljenja je na zavidljivi ravni predvsem na Japonskem in Koreji, kjer o temu govorijo na televizijskih odajah tako kot pri nas o kuharski receptih, na Kitajskem pa so že bolj usmerjeni v akupunkturo, ki je bistveno bolj kompleksna, čeprav temelji na istem sistemu. če se bolnika pravilno poduči, lahko akupunkturo tudi sam izvaja samo za določeno bolezensko stanje in za določen čas ob perjodičnh kontrolah.

zahodna medicina je 2000 let za kačami in še 100 let bo trajalo preden ji bo to postalo jasno, a že v naslednjih 10 letih bo zdravstveno stanje predvsem zahodne civilizacije porazno, saj se eksponentno slabša in nobenemu ni jasno kako zaustaviti tend, ker so pojmi medicine popolnoma zgrešeni!

http://www.healthcmi.com/Acupuncture-Continuing-Education-News/1403-acupuncture-rejuvenates-alzheimer-s-disease-patients
evaevi
# 04.12.2017 ob 18:38
Z dežja pod kap, bravo za dosežek.
nov
# 04.12.2017 ob 14:33
treniranje tenisa tudi ne priporočajo prehitro zaradi razvoja sklepov. Telefon otrok v osnovi dobi, da se javi staršem ko prispe npr. v šolo.

Čas ni naš zaveznik
Hockeyone
# 04.12.2017 ob 11:51
Itak...mu daš eno igrco, pa je tko "osredotočen", da ga cel dan ne spraviš več proč....res "pogruntavščina" leta.... In za to so potrebovali doktorat :D
Kazalo