Tortica in ustekleničena voda bosta prispevali k zdravstveni blagajni. Foto: EPA
Tortica in ustekleničena voda bosta prispevali k zdravstveni blagajni. Foto: EPA
Dorijan Marušič
Minister za zdravstvo Dorijan Marušič naj bi premierju dokončno besedilo reforme dal na mizo konec tega tedna. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Participacija v zdravstvu

Krizni ministri so našli skupen jezik, kako ukiniti dopolnilno zavarovanje - napovedali so splošno participacijo. Seja vlade javnosti ni prinesla veliko informacij, a je v javnost prišel dokument z naslovom spremembe v zdravstvu, ki je del sprememb razkril, je za TV Dnevnik poročala Breda Štivan Bonča.

Z reformo med drugim ne bi več plačevali tistega zdravljenja v zdraviliščih, ki ni nadaljevanje zdravljenja v bolnišnici. Manj bi bilo nenujnih prevozov z reševalnimi vozili, ti bi zato ostali za onkološke bolnike ter tiste, ki potrebujejo dializo. Preostali bi se lahko zavarovali ali pa plačali. Stroške pogreba bi plačali le še socialno ogroženim, je poročala Breda Štivan Bonča.
Minister za zdravstvo Dorijan Marušič je potrdil, da bi za košarico pravic še naprej sredstva zbirali z obveznim zavarovanjem. Dopolnilno zavarovanje, za katero plačujemo okoli 24 evrov, pa bi nadomestila splošna participacija. Višino bi določali predvidoma glede na dohodke posameznika, najverjetneje glede na dohodninski razred. Participacija bi sicer nabrala manj denarja - približno 235 milijonov evrov -, zato bi preostali denar nabrali drugače. Uvedli bi trošarine na tortice, sladke pijače, ustekleničeno vodo ...

Poleg tega bi že obstoječe trošarine na alkohol in cigarete povišali. Več denarja bi prišlo tudi z naslova povišanja prispevkov za samozaposlene kmete, a drugače - osnova zanje bi bila 60 odstotkov dohodka, a ne bi mogla biti višja kot tri povprečne plače v državi. Predsednik vlade Borut Pahor pričakuje, da bo zakon dobil na mizo že ta konec tedna, je sklenila novinarka TV Dnevnika.

PREDMETNI DOKUMENTI
- Nadgradnja zdravstvenega sistem do leta 2020 (PDF)
- Spremljajoči dokumenti

Zdravstvo: Kazen za tvegan življenjski slog
Premier Borut Pahor je po seji vlade dejal, da si želi "v osnovi solidarnostnega sistema", a da naj bodo bolj obremenjeni tisti, ki živijo (in to vedo) tvegano, a kljub temu ohranjajo življenjski slog, ki to tveganje vsebuje. "Mislim, da je to fair enough. Da je to pošteno," je dejal. To pomeni, da bodo tisti (Pahor je konkretno omenil kadilce) "deležni nekaterih malusov".

Prostovoljne zavarovalnice kritično
Nezadovoljstvo nad predlagano reformo so izrazili v Slovenskem zavarovalniškem združenju, poroča STA. Kot prvo so poudarili, da zgolj ukinitev dopolnilnega zavarovanja ni dovolj, temveč so potrebne širše, sistemske spremembe. Drugo težavo pa vidijo v participaciji, "ki to ni". "Participacija se namreč plačuje ob opravljeni zdravstveni storitvi, napovedano pa bi plačevali vsi, torej gre za neke vrste obvezni samoprispevek," so zatrdili.

Za njih je vprašljivo tudi usmerjanje prispevkov iz neto plač naravnost v blagajno ZZZS-ja, saj je to po njihovi oceni v nasprotju z direktivami Evropske unije. "Vse kaže, da gre pri predlogu samo za pesek v oči, da bi se ukinilo dopolnilno zavarovanje za vsako ceno," menijo v Adriaticu Slovenica. Poudarjajo, da je dopolnilno zavarovanje pomemben in stabilen dejavnik financiranja zdravstvenega sistema. Tako menijo, da vlada ponuja polovičarsko rešitev, ob kateri ostajajo nerešena vsa vprašanja financiranja slovenskega zdravstva.

Participacija v zdravstvu