Kakšne so posledice zdravniške stavke za bolnike?

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje se je v obdobju od začetka stavke, 15. januarja, do 19. marca število bolnikov, ki nedopustno dolgo čakajo na pregled, diagnostiko ali zdravljenje, povečalo za 7878. Nedopustno dolgo tako po zadnjih podatkih čaka že več kot 14.500 bolnikov.

Čakalna doba za operacijo torakalne anevrizme je pri napotnici z oznako "zelo hitro" medtem še enkrat daljša pred stavko je bilo nanjo treba čakati dva meseca, zdaj že štiri mesece. Otroci so prej na operacijo žrelnice in bobniča z napotnico "zelo hitro" čakali povprečno tri mesece, zdaj čakajo skoraj pet mesecev. Čakanje se je najbolj podaljšalo v mariborskem kliničnem centru kar za pol leta.

Sorodna novica Fides je že odgovoril na predlog dogovora o mediaciji, vlada se je z vsebino seznanila

V bolnišnicah se je, pričakovano, za 20 odstotkov povečal obisk urgentnih služb, odpada pa veliko nenujnih operacij, pregledov. "Dejansko ne moremo oskrbeti pravočasno tistih, ki to potrebujejo, to je tisto, ker je v tem trenutku v ospredju," je ob tem za Televizijo Slovenija opozoril v. d. generalnega direktorja UKC-ja Maribor Vojko Flis.

Opozoril je, da nastajajo tudi finančne posledice. "V tem trenutku je stanje takšno, da imamo na mesec dva milijona evrov izgube," je pojasnil. "Zelo optimistično rečeno zanesljivo odpade po pet operacij na dan. To je takoj 10 tisoč evrov na dan, 50 tisoč na teden," pa je stanje komentiral strokovni direktor Splošne bolnišnice Ptuj Teodor Pevec.

Vlada je sicer v petek potrdila predlog sporazuma o reševanju spora z zdravniškim sindikatom Fides z mediacijo, za podpis dogovora pa pooblastila državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Denisa Kordeža. Kdaj se bo mediacija začela, še ni znano. Predsednik sindikata Damjan Polh je ob tem poudaril, da zdravniki stavke ne bodo zamrznili.