Minister Borut Miklavčič je potrdil, da mu je predstojnik kirurgije želel pokazati sicer zaupno zdravstveno kartoteko pacienta, pri zdravljenju katerega naj bi kirurg Erik Brecelj naredil strokovno napako. Foto: MMC RTV SLO
Minister Borut Miklavčič je potrdil, da mu je predstojnik kirurgije želel pokazati sicer zaupno zdravstveno kartoteko pacienta, pri zdravljenju katerega naj bi kirurg Erik Brecelj naredil strokovno napako. Foto: MMC RTV SLO
Zaostrene razmere na Onkološkem inštitutu

S prijavo zaradi domnevno spornega ravnanja predstojnika kirurgije Marka Hočevarja je seznanjen tudi minister za zdravje Borut Miklavčič. Ta je vodstvu naročil, naj se razmere na zavodu uredijo, vendar se za zdaj ni zgodilo nič. Miklavčič po besedah novinarke Odmevov Brede Štivan Bonča zdaj pričakuje poročilo o stanju na inštitutu, v nasprotnem primaru pa lahko ukrepe zahteva od sveta zavoda.

Miklavčič pogled v zaupne podatke odlonil
In kje se je zataknilo? Predstojnik Hočevar je kirurga Erika Breclja obdolžil strokovne napake pri operaciji, ki jo je pacient uspešno prestal. Hočevar je nato zaupne podatke o zdravstvenem stanju pacienta odnesel Miklavčiču, kar zdaj zanika. Miklavčič trdi, da mu je predstojnik res želel pokazati zaupne podatke, vendar naj bi vpogled vanje odklonil. "Prvič zato, ker tega ne smem gledati, drugič pa zato, ker nisem zdravnik," je za Odmeve pojasnil Miklavčič in dodal, da "na osnovi zahtev posameznikov ne mora odstavljati ljudi". Po njegovih besedah sta sicer tako Hočevar kot Brecelj odlična kirurga, ki pa imata težave z medosebnimi odnosi.

"Prenašanje osebnih podatkov je hud etični prekršek"
Gotovo pa je, da razkrivanje osebnih podatkov pacienta ni dovoljeno. Po besedah tožilca zdravniške zbornice Jožeta Balažica gre za hud etični prekršek, "ki bo kot tak obravnavan", med ukrepi pa je mogoč tudi začasen odvzem licence.

Vendar pa po besedah Breclja vodstvo onkološkega inštituta tega ne vidi tako, zato ne ukrepa. Brecelj je tudi prepričan, da je njegovo opozarjanje na napake na zavodu, nezakonite posle in dejstvo, da bi bilo mogoče v javnem zdravstvu privarčevati, tako motoče, da so mu ponudili začasno službo v Kirurškem senatoriju Rožna dolina.

Vse več tudi kritik od pacientov
Poleg Breclja pa so zdravniški zbornici Hočevarja prijavili še nekdanja zaposlena na Onkološkem inštitutu Ljubljana Marija Auersperg ter kirurga Darja Eržen in Marko Novak. Auerspergova, ki so jo pred časom umaknili s projekta na onkološkem inštitutu, je v Odmevih dejala, da v zadnjem času vse več kritik in pripomb sliši tudi od bolnikov. Novak, ki je med drugim opozoril na pritiske vodstva, pa je opozoril tudi na to, da sta morala s kolegico Erženovo nekajkrat odpovedati operacije, ker jima jih je nadrejeni prepovedal.

Po pomoč so se kirurgi tako znova obrnili na zdravniško zbrnico, kjer pa so jim tako kot januarja obljubili reševanje težav z mediacijo. Ta po Brecljevih besedah ni ustrezen mehanizem v primerih, "ko se kršijo etična načela ali celo zakoni". Če se razmere ne bodo uredile, bodo po besedah Auerspergove bolniki na onkološkem inštitutu izgubili odlične kirurge.

Zaostrene razmere na Onkološkem inštitutu