Pediatrov na primarni ravni je vse manj. Foto: RTV SLO
Pediatrov na primarni ravni je vse manj. Foto: RTV SLO

T. i. bele liste se utegnejo zaradi nerazpisovanja specializacij še širiti, opozarja Margareta Seher Zupančič iz združenja. Meni, da je vzrok za pomanjkanje pediatrov predvsem v neugodni starostni strukturi pediatrov na primarni ravni in zapostavljanju pediatrije pri razpisih specializacij v zadnjih letih. Mladi kolegi se ob tem pogosto odločajo za tržno bolj zanimive smeri, je navedla.

"Pediatri na primarni ravni izumiramo," je še opozorila Seher Zupančičeva, ki meni, da bodo že kmalu lahko zaprli vrsto dispanzerjev. Po njenih besedah obstajajo cela področja, kjer pediatrov praktično ni. Velike težave s kadrovsko podhranjenostjo se pojavljajo na Koroškem, v celotni Zgornjesavinjski dolini, na Gorenjskem, Celjskem in v Velenju. Zelo kmalu naj bi težave nastale tudi v Ljubljani in Beli krajini.

"Lokalne skupnosti brez vpliva"
Po prehodu na sistem razpisa specializacij, ko zdravniška zbornica razpisuje specializacije za regijo, lokalne skupnosti nimajo več vpliva na kadrovsko strukturo zdravnikov glede na potrebe, je opozorila. Zdravniška zbornica tako po njenih besedah že nekaj let na območjih, kjer je potreba po petih novih pediatrih, razpisuje specializacijo le za enega.

Po besedah Seher Zupančičeve tako grozi stanje, ko se bosta sekundarna in terciarna raven zdravstva ukavrjali z bolniki, ki bi morali biti obravnavani na primarni ravni, obenem pa se ne bodo mogli posvetiti tistim bolnikom, ki potrebujejo višjo raven oskrbe.