Drugače od večine zdravil, ki se uživajo v obliki tablet, je treba alirocumab injecirati. Foto: MMC RTV SLO
Drugače od večine zdravil, ki se uživajo v obliki tablet, je treba alirocumab injecirati. Foto: MMC RTV SLO

Na nedavnem srečanju Ameriškega združenja za srce v Chicagu so strokovnjaki predstavili ugotovitve klinične študije, ki je potrdila visoko učinkovitost zdravila pri monoterapiji ali pri hkratni terapiji z drugimi zdravili (statini ali drugimi). Pri tretjini bolnikov, ki že jemljejo statine, je alirocumab skoraj v celoti izničil raven škodljivega holesterola LDL, pri bolnikih, ki ne morejo jemati statinov, pa se je raven LDL-a ob uporabi novega zdravila prepolovila, poročajo tuji mediji.

V 24 tednov trajajoči študiji je sodelovalo 2338 bolnikov, ki so utrpeli srčni napad, srčno kap ali pa je zanje veljalo tveganje, da bodo imeli povišan holesterol. Med vsemi sodelujočimi jih je 788 dobilo placebo, 1550 pa jih je ob statinu, ki velja za standardno terapijo pri povišanem holesterolu, prejelo še novo zdravilo. "Pri 42 odstotkih se je v enem letu raven holesterola LDL znižala na raven novorojenčka. To je največje ugotovljeno znižanje, odkar smo uvedli zdravljenje s statini," je dejal profesor Kausik Ray, eden od sodelujočih znanstvenikov.

Pri tistih bolnikih, ki iz različnih razlogov ne morejo jemati statinov, pa se je ob uporabi alirocumaba raven LDL holesterol kar prepolovila. "Velika verjetnost je, da se bo tako znižalo tveganje za srčno obolenje, saj se je znižal LDL holesterol, vendar pa je treba upoštevati, da gre za odrasle osebe. Tveganje ne bo v celoti izginilo, ljudje pa ne bodo postali nesmrtni." Zdravilo učinkuje na beljakovino PCSK9: če se zniža delovanje omenjene beljakovine, se močno zniža raven LDL-a.

Po besedah Patricka Moriartyja, vodje študije in direktorja klinične farmakologije v medicinskem centru na univerzi v Kansasu, ki je predstavil izsledke študije, je med prednostmi alirocumaba tudi odsotnost stranskih učinkov. Pri četrtini bolnikov se namreč pojavlja netoleranca na statine, ki so standardno zdravilo za zniževanje holesterola. Med pogostimi stranskimi učinki so bolečine, krči in okorelost.

Novo zdravilo, ki sta ga razvili farmacevtski podjetji Regenon in Sanofi, bi lahko pomenilo velik napredek v boju proti srčnim obolenjem, ki naj bi do leta 2020 postala glavni vzrok smrti po vsem svetu. Podobno zdravilo evolocumab je razvilo tudi podjetje Amgen: evolocumab je, kot je pokazala v začetku leta prikazana študija, prav tako za polovico zmanjšal vrednost holesterola LDL pri bolnikih, ki so odporni proti statinom. Na trgu z zdravili za zmanjšanje holesterola LDL naj bi se po ocenah analitikov letno obrnilo 10 milijard dolarjev.