V preteklem letu so petarde poškodovale 13 mladostnikov. Foto: MMC RTV SLO
V preteklem letu so petarde poškodovale 13 mladostnikov. Foto: MMC RTV SLO
Alojz Senčar: Naj starši nadzirajo mladostnike, ko po spletu iščejo "recepte" za izdelavo petard doma. Foto: MMC RTV SLO
Kirurg Simon Herman: Tretjina ljudi se poškoduje v silvestrski noči. Foto: MMC RTV SLO

Kdor že uporablja pirotehniška sredstva, naj ne bo vinjen, naj bo podučen in naj se drži navodil

Dr. Simon Herman, UKC Ljubljana
Preventiva daje rezultate: v preteklem letu se je za polovico zmanjšalo število poškodovanih s petardami. Foto: MMC RTV SLO
Pričevanje mladeniča, ki mu je petarda raznesla roke

Število poškodovancev sicer upada, saj je bilo zaradi petard leto pred tem poškodovanih 25 ljudi. Uspešno preventivno akcijo nadaljujejo tudi s pretresljivim pričevanjem mladeniča, ki je doma izdelal pirotehnično sredstvo, zaradi katerega je ostal brez obeh rok. Film si lahko ogledate na tej povezavi.

Ne izdelujte pirotehniških sredstev doma!
»Kar tretjina poškodb se zgodi v silvestrski noči, več kot polovica poškodovancev pa je stara od deset do 20 let. Kar 58 poškodovancev utrpi poškodbe rok, tretjina pa obraza oziroma glave,« je opozoril kirurg Simon Herman iz UKC-ja Ljubljana. »Kdor že uporablja pirotehniška sredstva, naj ne bo vinjen, naj bo podučen in naj se drži navodil,« je opozoril Herman. Absolutno pa odsvetuje domačo izdelavo prirotehniških sredstev, ki je najpogostejši vzrok za trajno invalidnost dveh do treh mladostnikov na leto. Lani so prvega oškodovanca v UKC-ju Ljubljana sprejeli 21. novembra, zadnjega pa 21. januarja.

Tudi plastična kirurginja Nina Suvorov je navedla, da je izid včasih, kljub vsemu trudu zdravnikov, katastrofalen za paciente, ki ostanejo pohabljeni do konca življenja.

Bodi zvezda, ne meči petard!
Alojz Senčar z Generalne policijske uprave je dejal, da je manj poškodovanih posledica tudi preventivne akcije »Bodi zvezda, ne meči petard!« ki že 11. leto poteka s pomočjo Inštituta za varovanje zdravja in šolskega ministrstva.

Recepti s spleta
»Najpogostejši vzroki za poškodbe so doma narejene petarde po 'receptih s spleta' ter neprevidna in objestna uporaba pirotehniških sredstev,« je potrdil Senčar in starše pozval, naj vsaj malo nadzirajo »populacijo, ki je najbolj podvržena eksperimentom in prek spleta išče informacije o tem, kako narediti petardo«.

Po njegovih besedah največ petard, ki jih zaseže policija, v Slovenijo, pride iz Avstrije. Policija je, čeprav je bila do danes prodaja pirotehniških sredstev prepovedana, te dni zasegla več kot 62 tisoč pirotehniških izdelkov.

Policija je v lani ugotovila 48 primerov oškodovanja premoženja s pirotehniškimi izdelki, ko je bilo v letu 2010 takšnih primerov 62. Število prekrškov ostaja na praktično enaki ravni, lani so oglobili 171 ljudi, v letu 2010 pa 175. Višina globe za fizične osebe je od 400 do 1.200 evrov, za pravne pa od 3.000 do 50.000 evrov.

Poleg nekaterih pirotehniških sredstev, ki so dovoljena vse leto, to so rakete, vulkani, rimske sveče in podobno, je od danes naprej do 31. decembra dovoljena prodaja izdelkov prve kategorije, kamor štejemo pokajoče žabice, vžigalice, pasje bombice in podobno ter ognjemetnih izdelkov prve kategorije , katerih glavni učinek je pok. »Ti izdelki se lahko uporabljajo le med 26. decembrom in 2. januarjem,« poudarja Senčar.

Ognjemetnih izdelkov, ki pokajo, ne smemo uporabljati v strnjenih naselij, zgradbah, zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v javnih prevoznih sredstvih ali na javnih prireditvah.

Prodaja pirotehniških izdelkov I. kategorije ni dovoljena mlajšim od 14 let; prodaja izdelkov II. kategorije ni dovoljena mlajšim od 16 let. Ti mladoletniki lahko uporabljajo taka sredstva le pod nadzorstvom staršev. Od leta 2008 velja prepoved prodaje in posesti vseh izdelkov II. in III. kategorije, katerih glavni učinek je pok. V nekaterih državah EU-ja je takšna prodaja dovoljena. To so največkrat petarde različnih oblik in moči . Prepovedana je tudi priprava doma prirejenih pirotehniških sredstev.

Kdor že uporablja pirotehniška sredstva, naj ne bo vinjen, naj bo podučen in naj se drži navodil

Dr. Simon Herman, UKC Ljubljana
Pričevanje mladeniča, ki mu je petarda raznesla roke