Zdravniki so prepričani, da bi se vsa zdravstvena zakonodaja zaradi velike medsebojne odvisnosti morala sprejemati v svežnju. Foto: BoBo
Zdravniki so prepričani, da bi se vsa zdravstvena zakonodaja zaradi velike medsebojne odvisnosti morala sprejemati v svežnju. Foto: BoBo
Zdravniška zbornica Slovenije
Zdravniška zbornica predloga zakona ne bo podprla. Foto: STA

Člani zdravniške zbornice so v torek opravili obsežno razpravo o predlogu zakona o zdravstveni dejavnosti in na koncu sklenili, da ga ne morejo podpreti. Predsednik zbornice, Andrej Možina, pravi, da bi se vsa zdravstvena zakonodaja zaradi velike medsebojne odvisnosti morala sprejemati v svežnju.

V ospredju bi moral biti zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, prav tako bi bilo treba prenoviti zakon o zdravniški službi in zakon o pacientovih pravicah.

Predlog zakona o zdravstveni dejavnosti v veliki meri posega v avtonomijo zdravništva, zlasti pri formiranju lastnih strokovnih kolegijev, še pravi Možina in dodaja, da v prehodnih določbah v veliki meri izloča pomembne člene zakona o zdravniški službi in njihovo vsebino umešča med svoja določila. To v zbornici razumejo kot popotnico k odpravi zakona o zdravniški službi in s tem h koncu koncepta zdravnika kot temeljnega odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti.

Predlog "grobo posega v avtonomijo zdravništva in dostojanstvo zdravnika"
Predsednik skupščine zbornice Jernej Završnik pa je med drugim dejal, da zakonski predlog "grobo posega v avtonomijo zdravništva ter v dostojanstvo samega zdravnika". Tudi po njegovem prepričanju bi se zdravstvena zakonodaja morala prevetriti oz. na novo definirati v zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je tesno povezan z zakonom o zdravstveni dejavnosti in zakonom o zdravniški službi. Sprejemanje zakona o zdravstveni dejavnosti brez spremembe drugih dveh zakonov pa Završnik dojema kot "slepilni manever nedejavnosti zdravstvene politike zadnjih petnajst let".

Po mnenju predsednice zborničnega odbora za zobozdravstvo Sabine Markoli predlog ukinja zdravnika oz. zobozdravnika kot temeljnega nosilca zdravstvene dejavnosti in mu zapoveduje, kaj naj dela v prostem času. Predsednica sveta za izobraževanje in usposabljanje zdravnikov pri zbornici Bojana Beovič pa je poudarila, da predlagani zakon ne rešuje nobene izmed ključnih težav slovenskega zdravstva, ki so povezane predvsem s preglednim in učinkovitim financiranjem.

Zasebni zdravniki še bolj podrejeni
Predsednica odbora za zasebno dejavnost pri zbornici Helena Mole je še opozorila, da so zasebni zdravniki in zobozdravniki od uvajanja zasebništva v slovenskem zdravstvu "v izrazito podrejenem položaju glede na javne zavode in novi predlog zakona to podrejenost še poudarja". Predsednik zborničnega odbora za socialno-ekonomska vprašanja Božidar Visočnik pa se je ob tem zavzel, da bi država pri sprejemanju resorne zakonodaje sodelovala z vsemi zdravniškimi organizacijami.

Predlog zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je v javni razpravi od 21. junija, med drugim poostruje področje koncesij, prepoveduje oglaševanje zdravstvenih storitev in predvideva združevanje bolnišnic.