Borovi starši ne morejo sprejeti sklepa zbornice. Foto: MMC RTV SLO
Borovi starši ne morejo sprejeti sklepa zbornice. Foto: MMC RTV SLO
Družina Nekrep razočarana

Kot je znano, gre za sklep, ki ga je skupščina zdravniške zbornice Zlatki Kanič v primeru Nekrep naložila decembra lani. V obrazložitvi sklepa je navedeno tudi, da je bil sklep drugostopenjskega sodišča o štirimesečnem odvzemu licence neveljaven, ker je šlo za nedovoljeno ponovno glasovanje in zato, ker je bil spremenjen v škodo stranke.

Vrnitev primera v ponovno odločanje prvostopenjskemu sodišču pa ne pride v poštev, ker bi to pomenilo, da lahko razsodišče vsakič, ko mu odločitev ne bi bila všeč, le-to izniči in vrne na nižjo stopnjo. Sklep je zdaj dokončen.

Pitako: Prakticira se "lex Kanič"
S tem pa se ne more sprijazniti družina Nekrep. Zagovornik Nekrepovih Andrej Pitako je v zvezi s tem za Radio Slovenija dejal, da je sklep protipraven, in sicer iz več razlogov. Skupščine po njegovih besedah za izdajo takšnih sklepov ne pooblašča noben pravilnik. Poleg tega meni, da je skupščina preprosto ustanovila lastno pravno prakso, ki bi jo, ker varuje osebni interes pred interesom zdravniškega stanu, lahko imenovali kar "lex Kanič".

Nekrep: Nekdo bi moral biti nad zbornico
Matjaž Nekrep, oče pokojnega Bora, pa opozarja, da gre le za posledico igre interesov oziroma demonstracije moči, saj ukrep za smrt ne more biti le opomin. Prav tako meni, da bi moral nekdo biti nad zdravniško zbornico in preverjati njene postopke ter ustrezno ukrepati.

Minister Miklavčič je pred kratkim zavrnil pobudo, da bi to delo v novem zakonu o zdravstveni dejavnosti prevzela posebna agencija, saj meni, da zakona ne pripravljajo zaradi ekscesnih primerov. A kot pravi Matjaž Nekrep, to ni nikakršen ekscesen primer, saj je pravilo, da ljudem ne odgovarjajo mesece in mesece, zato ti, žalostni in utrujeni, nazadnje odnehajo.

Družina Nekrep razočarana