Remškarjev odhod mora potrditi še vlada. Foto: BoBo
Remškarjev odhod mora potrditi še vlada. Foto: BoBo
Janez Remškar
Remškar je v Odmevih zavrnil očitke. O sodnem postopku zaradi sklepov se še ni odločil. Foto: MMC RTV SLO
Remškar: Zaradi ukinjanja bonitet fronta proti meni
Svet razrešil Janeza Remškarja

Na seji sveta so obravnavali odgovore na očitke o odklonih v realizaciji sklepov sveta, ki jih je ta sprejel julija. Remškar je pred sejo sveta poudaril, da očitki v sklepih ne držijo in da jih je v celoti zavrnil.

Po njegovih besedah je njegova morebitna odstavitev zdaj politično vprašanje. "Če ni objektivnih razlogov, zakaj bi me odstavili," se je vprašal generalni direktor, ki je tudi na današnjo sejo prišel v družbi odvetnika Francija Matoza.

"Takoj ob prihodu na Onkološki inštitut sem opazil pomanjkanje kadra na eni strani, na drugi strani pa velike beneficije nekaterih, ki so že preživeti. 240 ljudi na OI-ju ima beneficije zaradi sevanja, ki ga na večini mest sploh ni. V tem trenutku sem dobil fronto proti sebi, svet pa tega ni bil sposoben obrniti v reševanje zadev, kot se rešujejo proti svetu, temveč jo je obrnil proti meni," je Remškar zatrdil v Odmevih.

Neposredni povod za razrešitev pa sta po njegovih besedah vpliv in moč zdravnika Erika Breclja. "Mislim, da smo za zdaj na pol poti. Bomo videli, kako bodo stvari potekale naprej," je še povedal.

Brecelj ima sicer po Remškarjevih besedah "en obraz, njegovo delovanje pa je drugačno". Med drugim je razkril, da mu je kmalu po tistem, ko je prišel na inštitut, Brecelj priporočil, naj odstavi "dva profesorja". "Tega nisem naredil in v tistem trenutku sem verjetno padel tudi v njegovo nemilost," je pojasnil. Brecelj je pred sejo sveta zgolj izrazil pričakovanje, da bo Remškar odstavljen.

Kriv Brecelj, ni kriv Brecelj
Predsednica sveta Onkološkega inštituta (OI) Darinka Miklavčič pa je na drugi strani medijem dejala, da odgovori Remškarja članov sveta niso zadovoljili. Očitajo mu neizpolnjevanje sklepov sveta ter pomanjkljivosti na področju kakovosti in urejanja notranjih odnosov na OI-ju.

Med drugim gre za sklepe o prenovi statuta, pripravi strategije in za odziv na notranjo revizijo, ki je ugotovila pomanjkljivosti, je naštela. Strokovna komisija iz vrst sveta zavoda je Remškarju podala tudi 14 usmeritev za reševanje problematike slabih odnosov v ustanovi. "Žal nas direktor ni jemal resno, odziv na te ugotovitve komisije in na priporočila je bil neustrezen," je dejala Miklavčičeva.

Ob tem je zavrnila Remškarjeve besede, da bi bila njegova razrešitev povezana s sporom z Brecljem. O incidentu po besedah predsednice niti niso razpravljali. Sklep o razrešitvi pa je bil po njenih besedah sprejet z osmimi glasovi za in dvema vzdržanima, z njim pa bo morala soglašati tudi vlada.

Papirji kar v operacijsko dvorano?
Spor med Brecljem in Remškarjem je izbruhnil, ko so Breclju junija vročili opozorilo zaradi kršitve delovnih obveznosti, ki pri ponovni kršitvi dopušča možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Mediji so poročali, da je bilo opozorilo Breclju izročeno v operacijski dvorani, vendar pa so tedaj z OI-ja v Remškarjevem imenu sporočili, da vročitev ni bila opravljena med samim potekom operacije, prav tako ne v operacijski dvorani.

Še vedno napake v vodovodu
Posebno pozornost so danes namenili tudi poteku sanacije vodovoda. Remškar je namreč opozoril, da novi vodovod v delu bolnišnice, ki je že priključen na vodovod, ne deluje v okviru pričakovanj in parametrov, ki bi zagotavljali varovanje vode pred okužbo.

Zato je v pripravi dodatek k pogodbi, s katerim bi se izvajalcu priznalo plačilo za dodatna in nepredvidena dela. Vendar pa je Remškar opozoril, da je velik del dodatnih del posledica pomanjkljivosti v projektu, ki ni bil revidiran. Zato odločitev o podpisu aneksa po njegovih besedah še ni dokončno sprejeta.

Remškar: Zaradi ukinjanja bonitet fronta proti meni
Svet razrešil Janeza Remškarja