Revma pogosteje prizadene ženske kot moške. Foto: BoBo
Revma pogosteje prizadene ženske kot moške. Foto: BoBo
Revmatologija
V Sloveniji primanjkuje revmatologov, zato morajo bolniki na pregled čakati tudi eno leto. Foto: MMC RTV SLO

Dalj časa otekli in boleči sklepi, oteženo gibanje, nočne bolečine in jutranja zatrdelost sklepov so lahko znaki revmatične bolezni. Gre za kronično sistemsko vnetno bolezen avtoimunske narave, ki prizadene predvsem sklepe. Če se bolezni ne zdravi ustrezno, nastanejo nepopravljive okvare sklepov in invalidnost, posledično pa je tudi umrljivost večja.

Vsako leto zboli okoli 200 moških in do 400 žensk
V Sloveniji se zaradi revmatičnih obolenj zdravi od 8.000 do 10.000 bolnikov, vsako leto pa na novo zboli okoli 200 moških in od 300 do 400 žensk, pojasnjuje revmatolog Dušan Logar s kliničnega oddelka za revmatologijo v ljubljanskem kliničnem centru.

Ob svetovnem dnevu revmatikov, ki ga vsako leto zaznamujemo 12. oktobra, želi stroka opozoriti na pravočasnost zdravljena, je za Radio Slovenija poročala Helena Lovinčič. Podpredsednik Društva revmatikov Andrej Gregorčič, ki se z revmo spopada že 50 let, je opozoril, da gre za kompleksno obolenje, pri katerem so na udaru tudi drugi organi v telesu, ledvice, srce in oči.

Nova znanja in nova zdravila bolnikom obetajo bolšjo prihodnost. Na voljo so namreč učinkovita biološka zdravila, ki lahko v zgodnjem obdobju bolezen potisnejo v remisijo, je dejal Logar. Zdravila prejema 600 bolnikov, zdravljenje enega pa stane 13.000 evrov na leto. V Sloveniji biološka zdravila prejemajo trije odstotki bolnikov, v Avstriji 15, v ZDA pa 30. Problem je tudi pomanjkanje revmatologov, zato bolniki na pregled čakajo tudi eno leto.

Posameznik z revmo mora ostati dejaven
Vendar pa zdravljenje ni vse, Gregorčič je opozoril, da je pri zdravljenju revmatičnih obolenj ključno, kaj posameznik naredi zase. Mora skrbeti zase, biti dejaven, ker nedejavnost pomeni, da sklepi postanejo negibljivi. V pomoč obolelim in njihovim svojcem bo tako tudi spletna stran www.revmatiodni-artritis.si, ki je začela delovati ob letošnjem svetovnem dnevu revmatikov in na kateri bodo obiskovalci našli številne informacije, med drugim tudi o epidemiologiji, simptomih, bremenu bolezni za gospodarstvo, diagnostiki, zdravljenju in življenju z boleznijo.