Med znaki zastrupitve so glavobol, slabost, bruhanje, oslabelost, omotica in izguba zavesti, je povedal Miran Brvar iz UKC-ja. Foto: MMC RTV SLO
Med znaki zastrupitve so glavobol, slabost, bruhanje, oslabelost, omotica in izguba zavesti, je povedal Miran Brvar iz UKC-ja. Foto: MMC RTV SLO

Znaki zastrupitve z ogljikovim monoksidom so podobni simptomom ob virozi. Prisotni so lahko glavobol, oslabelost, omotica, slabost, bruhanje in izguba zavesti, je pojasnil Miran Brvar iz centra za zastrupitve interne klinike UKC Ljubljana. V primeru pojava omenjenih znakov je treba takoj zapustiti prostor ali oditi na svež zrak in nato poklicati reševalce, je takojšnje ukrepe predstavil Brvar.

Smrt ali trajne možganske okvare
Človek, ki je dlje časa izpostavljen vdihavanju ogljikovega monoksida ali ob tem celo zaspi, lahko umre, če pa preživi, lahko zastrupitev pušča hude, trajne okvare možganov. Te se kažejo kot ponavljajoči se glavoboli, motnje mišljenja in motnje koncentracije. Zastrupitev se zdravi samo bolnišnično, z uporabo 100-odstotnega kisika ali v hiperbarični komori, je še dejal specialist iz UKC-ja.

Redno vzdržujte in servisirajte kurilne naprave!
Da bi preprečili zastrupitve in smrti, morajo biti kurilne naprave redno vzdrževane in servisirane, skrbeti je treba tudi za ustreznost dimnikov in ventilacijskih sistemov. K varnosti pripomore tudi alarmna naprava, ki s piskanjem opozori na prisotnost nevarnega plina.

Na ljubljanskem UKC-ju so samo pretekli teden obravnavali devet zastrupitev z ogljikovim monoksidom, plin pa je tudi razlog za največ nenamernih zastrupitev v Evropi. Po neuradnih informacijah naj bi bila prav zastrupitev s tem plinom vzrok za smrt treh mladih na Rogli.