Predsednik slovenskega zdravniškega društva je prepričan, da bi vodstvo UKC-ja Maribor lahko preprečilo zaplete z anesteziologi. Foto: BoBo
Predsednik slovenskega zdravniškega društva je prepričan, da bi vodstvo UKC-ja Maribor lahko preprečilo zaplete z anesteziologi. Foto: BoBo
Stroka kritična do anestezioloških zapletov

Tako je po navedbah kirurga iz UKC-ja Maribor Jožeta Ferka letno realiziranih le 70 odstotkov programa, 30 odstotkov pa ga zaradi pomanjkanja anesteziologov odpade. Predsednik Slovenskega zdravniškega društva Pavel Poredoš pa je ob tem kritičen do hvaljenja mariborskega UKC-ja, ki posluje s pozitivno ničlo, obenem pa ne pokrije potreb prebivalstva.

Po mnenju Poredoša krize v Mariboru ne bi bilo, če bi bili že uveljavljeni standardi in normativi. Kritičen pa je tudi do vodstva UKC-ja Maribor, ki je namesto slovenskih raje zaposlilo tuje anesteziologe pod istimi pogoji in višji ceni dela od slovenskih kolegov.

Ni razloga za prenos kompetenc na medicinske sestre
Vodja združenja za anesteziologijo Maja Šoštaršič je ob tem navedla podatek, da imamo v Sloveniji 10 specialistov anesteziologov na 100 tisoč prebivalcev, medtem ko jih ima Avstrija 17,8, Danska pa 16,5. Sicer pa je pomanjkanje anesteziologov nastalo leta 2012 ob širitvi kirurške dejavnosti. Takrat so bolnišnice pomanjkanje reševale s tujimi zdravniki, upokojenimi zdravniki ali pa s povečanjem števila specializantskih mest. Le UKC Maribor tega ni storil, je dejala Šoštaršičeva.

Stroka je tudi proti realizaciji zamisli, da bi del kompetenc s področja anesteziologije prenašali na medicinske sestre. Po mnenju predsednika razširjenega strokovnega kolegija za anesteziologijo Dušana Vlahoviča pravega argumenta za to potezo ni.

Zbornica: Mladih zdravnikov je dovolj
Do zaposlovanja tujih anesteziologov so kritični tudi v Zdravniški zbornici Slovenije, kjer so prepričani, da bo kratkoročna rešitev za UKC Maribor zaposlitev novih specialistov anesteziologije, dolgoročna pa je lahko le bistveno izboljšanje delovnega okolja, da mladi ne bi več odhajali v tujino.

Trenutno ima UKC Maribor z novoodobrenimi specializanti več kot 30 mladih zdravnikov, kar po mnenju zbornice daleč presega potrebe, ki so jih v zavodu javili. Ob tem pa so opozorili tudi, da bo te mlade po končanem šolanju treba tudi zaposliti, kar bi moralo upoštevati tudi vodstvo UKC-ja Maribor, preden zaposlijo tuje zdravnike.

Stroka kritična do anestezioloških zapletov