Če zdravniki drugod delajo brez dovoljenja, mi nismo odgovorni, meni generalni direktor UKC-ja. Foto: MMC RTV SLO
Če zdravniki drugod delajo brez dovoljenja, mi nismo odgovorni, meni generalni direktor UKC-ja. Foto: MMC RTV SLO
Borut Miklavčič
V petek bo imel minister sestanek z direktorji slovenskih bolnišnic. Foto: MMC RTV SLO

Kot je znano, je Delo pred kratkim poročalo, da medicinski center Barsos očitno deluje nezakonito, saj naj bi imela le dva od tamkajšnjih 40 zdravnikov z UKC-ja in Onkološkega inštituta potrebno dovoljenje za opravljanje dejavnosti. Nadzor glede tega pa je napovedal tudi minister za zdravje Borut Miklavčič, saj obvezno soglasje predvideva že aktualna zakonodaja in ne šele novi zakon o zdravstveni dejavnosti.

UKC je delo zaposlenih izven hiše lani opredelil s pravilniki, med katere po besedah generalnega direktorja Simona Vrhunca sodi tudi pravilnik o uporabi konkurenčne prepovedi, saj tudi pri njih obstajajo potrebe po dodatnem delu. O pravilniku so obvestili vse slovenske bolnišnice, za podporo pri izvajanju tega ukrepa pa so zaprosili tudi ministrstvo za zdravje.

Lansko soglasje ne velja tudi za letos
Lani je ljubljanski UKC sicer izdal soglasje vsem, ki so zanj zaprosili; prav tako so izdajali soglasja za nazaj. A pri tem se je soglasje vsem, ki so ga lani dobili, izteklo s koncem leta, tako da morajo zanj po besedah Vrhunca letos znova zaprositi.

Če kdo dela pri drugem delodajalcu brez soglasja UKC-ja, pa mi nismo v nikakršnem prekršku, še meni Vrhunec.

O sankcijah za kršitve ni želel govoriti, je pa zoper morebitne kršitelje napovedal disciplinski postopek.

Pogoj za pridobitev soglasja za delo izven kliničnega centra je, da ima zaposleni opravljene vse obveznosti znotraj matičnega zavoda, ter izpolnitev celotnega programa v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja, ne da bi bilo treba za to najemati zunanje sodelavce.

Miklavčič: Na udaru ni le Barsos
Minister za zdravje Miklavčič medtem napoveduje, da bodo morali direktorji bolnišnic opraviti nadzor nad tem, kdo med njihovimi zdravniki, ki delajo tudi drugod, ima soglasje za to. Pisanje Dela, da nameravajo na ministrstvu opraviti nadzor izrecno nad zdravniki iz Barsosa, je označil kot napačno.

V petek bo imel minister sicer sestanek z direktorji slovenskih bolnišnic, pri čemer napoveduje, da bo za tiste direktorje, ki se zakonodaje ne bodo držali, predlagal razrešitev, medtem ko koncesionarji lahko pričakujejo obisk delovne inšpekcije. Odgovornost za tiste zdravnike, ki bodo delali brez soglasja delodajalca, pa bo po njegovih besedah nosil tisti, ki jim je to omogočil.