Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Zavod za transfuzijsko medicino s krvjo krvodajalcev in s krvnimi pripravki oskrbuje približno 65 odstotkov potreb bolnišnic. Univerzitetni klinični center Ljubljana (UKC LJ) mu za dostavljeno očita previsoke cene.

"Marsikdaj mi kdo reče: 'Bodi tiho, odgnal boš krvodajalce.' Ne, ni res. Mi smo dolžni tem ljudem zagotoviti transparentnost o tem, kaj se dogaja z njihovo krvjo," je v ponedeljek povedal hematolog Samo Zver.

Sorodna novica Med UKC-jem Ljubljana in zavodom za transfuzijsko medicino posredovalo ministrstvo za zdravje

Da javno prerekanje o cenah odvrača krvodajalce, je edino, o čemer se sprti strani strinjata. UKC Ljubljana v novi pogodbi ne bo privolil v 20-odstotni dvig cen.

"Svoje cene si določajo sami. Zadeve rešujejo tako, da si sami izračunajo, koliko si morajo povišati svoje storitve, cene," je dejal Zver.

V. d. direktorja Zavoda RS za transfuzijsko medicino Peter Kavčič vse očitke zavrača. O novih cenah naj bi odločali šele konec marca. "Ali se bo zvišalo ali znižalo cene, je odvisno od samih preračunov. [...] UKC ves ta denar, ki ga nameni za plačilo krvi, krvnih pripravkov, dobi povrnjen od zavarovalnice," je poudaril.

Hematolog Zver sicer ni prvi, ki že dalj časa opozarja na domnevno sporno cenovno politiko. Ta se ni spreminjala od leta 2009. "Sistem je tako postavljen, da ceno formalno določi minister, ampak pove pa mu jo strokovni svet. In v strokovnem svetu imajo transfuziologi večino. 11 članov je, trenutno jih je noter šest. Sprejmejo lahko, da je Zemlja ploščata," je zatrdil Zver.

UKC trdi, da je zavodu za transfuzijo preplačal več milijonov evrov, ti pa nasprotno pravijo, da so sami oškodovani, ker se njihove cene niso uskladile primerljivo s cenami drugih zdravstvenih storitev, in da zato zadnjih pet let poslujejo negativno. Kljub temu pa so si izplačali delovno uspešnost, saj naj bi jim ta pripadala po pravilniku.

Preplačilo darovane krvi?

Video: Celoten pogovor z Zverom si lahko ogledate v oddaji Marcel