Po skoraj treh letih postopkov so v UKC-ju Maribor končno pripravljeni na pogovor o rešitvi spora. Foto: MMC RTV SLO
Po skoraj treh letih postopkov so v UKC-ju Maribor končno pripravljeni na pogovor o rešitvi spora. Foto: MMC RTV SLO

Med mogočimi mirnimi rešitvami spora so pripravljeni tudi na možnost mediacije, so dejali v UKC-ju. Odvetnik tožnikov Andrej Pitako je predlog pozdravil, a pojasnil, da bodo civilno tožbo kljub temu vložili.

"Civilno tožbo moramo vložiti zaradi tega, ker bomo sicer nepovratno izgubili pravno možnost kakršnega koli zahtevka proti UKC-ju Maribor. Zadeve tečejo že toliko časa, da grozi zastaranje. To zastaranje bo v prihodnjih dneh povzročilo, da ne bomo mogli vložiti več nikakršnega zahtevka proti kliničnemu centru," je pojasnil odvetnik in dodal, da so mirno rešitev spora sami predlagali že na začetku januarja, a so v UKC-ju Maribor takrat to možnost zavrnili.
Tožba ali zastaranje
Nekrepovi morajo tožbo tako vložiti do konca tega tedna, sicer se bo iztekel zakonsko določen rok za vložitev tožbe. To bodo po besedah Pitaka tudi storili. "Mi smo do zadnjega čakali in upali, da bo prišlo do kakršne koli rešitve, pa se to ni zgodilo," je poudaril in pojasnil, da so s tožbo povezani visoki stroški.

Možnost mediacije sicer ostaja tudi po vložitvi tožbe na sodišče, družina Nekrep pa je pripravljena na mirno rešitev, je pojasnil Pitako.

V UKC-ju obžalujejo dolgotrajnost postopka
Vodstvo UKC-ja Maribor je v sporočilu za javnost z začetka tedna zapisalo, da obžaluje tragični dogodek, v katerem je družina Nekrep izgubila sina. "Razumemo prizadetost in trud staršev, da se razjasnijo vse okoliščine. Žal nam je, da to traja toliko časa."

Pojasnili so, da so po prejetju predloga za poravnavo posredovali zadevo v preučitev svojemu pravnemu zastopniku, ki so ga pooblastili, da staršem umrlega Bora Nekrepa ponudi možnost mirne rešitve spora.

Obtožnica proti zdravnikoma
Na Okrožnem sodišču v Mariboru so decembra lani vložili obtožnico zoper zdravnika Zlatko Kanič in Roberta Pogorevca, ki sta obtožena povzročitve smrti iz malomarnosti Bora Nekrepa v noči z 12. na 13. marec 2008. 12-letni Bor Nekrep je umrl po obravnavi v UKC-ju Maribor zaradi previsoke ravni amonijaka v krvi. Odvetniki obeh zdravnikov so podali ugovor na obtožnico, zdaj pa se čaka na postopek na sodišču.