Na urgentnem kirurškem bloku kirurške klinike UKC-ja Ljubljana opozarjajo odgovorne, da zaradi trenutnega položaja, v katerem so se znašli, ne prevzemajo odgovornosti, če se bo zgodil kakšen zaplet, povezan z zdravstvenim stanjem bolnikov. Foto: BoBo
Na urgentnem kirurškem bloku kirurške klinike UKC-ja Ljubljana opozarjajo odgovorne, da zaradi trenutnega položaja, v katerem so se znašli, ne prevzemajo odgovornosti, če se bo zgodil kakšen zaplet, povezan z zdravstvenim stanjem bolnikov. Foto: BoBo
Izredne razmere v urgentnem kirurškem bloku

V urgentnem bloku namreč en zdravnik specializant, ena diplomirana medicinska sestra in en zdravstveni tehnik izvajajo ambulantno oskrbo za več kot 150 različno prizadetih bolnikov vseh življenjskih obdobij, opozarjajo tam zaposleni, ki so v znak protesta podpisali tudi peticijo - skupaj so zbrali 53 podpisov. Opozarjajo še, da morajo zaradi kadrovskih težav bolniki čakati nad vsemi čakalnimi dobami, ki so predvidene s triažo.

Pojasnjujejo, da so pravočasno dobili odobritev ministrstva za zdravje za zaposlitev šestih (od devetih) zdravnikov, ki pa jih z upoštevanjem zakonodaje še ne morejo zaposliti. Zakon o izvrševanju proračunov za leti 2014 in 2015 namreč prepoveduje zaposlitev zdravnikov kljub prejetemu soglasju ministrstva, dokler ni sprejet program dela in finančni načrt, vključno s kadrovskim načrtom. Za zaposlovanje v nasprotju z navedeno omejitvijo je zagrožena sankcija, navajajo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Ministrico za zdravje Alenko Trop Skaza so zato pozvali, naj zaradi nujnosti in nevzdržnosti stanja na urgentnem kirurškem bloku odredi izredno zaposlitev omenjenih šestih zdravnikov že pred sprejemom finančnega in kadrovskega načrta.

Ministrstvo: Zakonodaja velja za celoten javni sektor
Z ministrstva za zdravje so sporočili, da nimajo pristojnosti ureditve zaposlitev, ki bi bila v nasprotju z zakonodajo in velja za celoten javni sektor. Navajajo pa, da bodo takoj, ko bodo prejeli finančni načrt UKC-ja za letošnje leto, načrt pregledali in izdali soglasje, saj se zavedajo nujnosti razmer. Strokovne službe UKC-ja bodo predlog finančnega načrta posredovale svetu zavoda predvidoma v začetku aprila.

Bolniki na obravnavo čakajo v nemogočih pogojih
Priliv teh bolnikov je zelo neenakomeren in ga ni mogoče predvideti oz. nadzorovati. Pogoji, v katerih bolniki čakajo na obravnavo, pa so po njihovih navedbah nemogoči, nehumani in nevarni. Dodajajo, da je kljub ustrezni strokovni triaži ob sprejemu bolnikov v nadaljevanju nemogoče zagotavljati ustrezen strokovni nadzor nad čakajočimi.

S takšnim načinom dela se je, kot opozarjajo, zelo zmanjšala kakovost dela in varnost tako za bolnike kot zaposlene. Posledično je tudi ogroženo življenjsko stanje številnih bolnikov.

Poudarjajo tudi, da so zaposleni že v normalnih razmerah bolj izpostavljeni tako verbalnemu kot fizičnem nasilju, v trenutnih razmerah pa se to stanje le potencira. "V takšnih pogojih je nemogoče opravljati delo po strokovnih standardih in navodilih," so zapisali. Zato opozarjajo odgovorne, ki so pripeljali do te situacije, da ne prevzemajo odgovornosti v primeru zapletov z zdravstvenim stanjem bolnikov.

Izredne razmere v urgentnem kirurškem bloku