V Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani zaradi ošpic zdravijo dva bolnika. Foto: BoBo
V Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani zaradi ošpic zdravijo dva bolnika. Foto: BoBo

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCL) zagotavljajo, da so "takoj začeli tudi izvajati akcije preverjanja cepilnega statusa zdravstvenih delavcev in cepljenjem zaposlenih". V prehodnih tednih sicer pričakujejo sporadične primere ošpic, trenutno pa sta hospitalizirana dva bolnika na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

V UKC-ju svetujejo, da se ljudje držijo navodil, ki jih je dal Institut za varovanje zdravja, in sicer: Prebivalci, ki pri sebi opazijo znake bolezni, naj se prek telefona posvetujejo s svojim zdravnikom, ki bo podal ustrezna navodila. Ob pojavu ošpic se izvajajo ukrepi, med katerimi je najučinkovitejše čimprejšnje cepljenje dovzetnih oseb, ki so bile v stiku z bolnikom.

Za obolenje značilni vročina, kašelj, nahod ...
Bolezen se prenaša z drobnimi kapljicami, neposredno ali posredno. Ljudje z akutno okužbo brez znakov bolezni so malo kužni oziroma sploh niso. Bolnik je kužen nekaj dni pred pojavom izpuščajev in šest dni po njem. Virus vstopi v telo skozi sluznico nosno-žrelnega prostora in verjetno tudi skozi očesno veznico preko okuženih rok, navajajo na spletni strani Zavoda za zdravstveno varstvo.

Povprečen čas od okužbe do izbruha bolezni je od 10 do 14 dni - doba inkubacije. Začetek bolezni je nenaden, z visoko vročino, hudim glavobolom, utrujenostjo, nahodom, vnetjem očesnih veznic, kašljem in drisko. Sledi pojav izpuščaja na mehkem nebu, jezičku, po nebnicah. Drugi in tretji dan bolezni se pojavijo značilne t. i. koplikove pege, majhne bele pege, ki jih najdemo na sluznici nasproti kočnikov.

Štirinajsti dan po okužbi se pojavi izpuščaj, ki traja do sedem dni. Bolniki so ob nastajanju izpuščaja močno prizadeti in imajo visoko vročino. Zapleti pri ošpicah so pogosti zaradi naknadnih bakterijskih okužb; virus ošpic lahko prizadene tudi osrednje živčevje.

V Sloveniji cepljenje proti ošpicam obvezno
Ošpice so ena izmed najbolj kužnih virusnih nalezljivih bolezni, vendar je velika večina prebivalcev zoper okužbo zaščitena. V Sloveniji je cepljenje proti ošpicam obvezno za otroke v starosti od enega do dveh let in pred vstopom v osnovno šolo. Obvezno cepljenje poteka že od leta 1968. Proti ošpicam so zaščiteni tisti, ki so jih preboleli, in tisti, ki so bili dvakrat cepljeni.