Medicinski center Medicor ima izdelan poseben obrazec za spremembo stopnje nujnosti obravnave bolnikov. Foto: Eugenija Carl
Medicinski center Medicor ima izdelan poseben obrazec za spremembo stopnje nujnosti obravnave bolnikov. Foto: Eugenija Carl

Igor Bavčar je bil hospitaliziran v zasebni kliniki Medicor, tik pred tem, ko bi moral konec januarja začeti prestajati zaporno kazen zaradi zadeve Istrabenz. V javnosti so se začela pojavljati ugibanja o domnevnem izogibanju odhodu v zapor in o morebitnem preskakovanju čakalnih vrst v Medicorju.

Med drugim se je ugibalo, da naj bi Bavčarju specialist naknadno spremenil napotnico v nujno, s čimer je bil lahko tudi nujno operiran, kar bi dodatno odložilo nastop zaporne kazni.

Ugotovitve inšpektorata zanikajo govorice
Zdravstveni inšpektorat je zato uvedel nadzor na kliniki. Preverjali so pravilnost vodenja in uvrščanja pacientov na čakalne sezname med 1. avgustom lani in 31. januarjem letos. Ugotovili so, da so imeli vsi, ki so bili deležni prednostne obravnave, potrebna dokazila za spremembo stopnje nujnosti.

Čeprav je bila v nekaterih primerih naknadno spremenjena stopnja nujnosti, so bila za spremembo vedno predložena potrebna dokazila o okoliščinah, ki so to narekovale, so sporočili z inšpektorata.

Bavčar še vedno ni v zaporu
Sodišče je sicer Bavčarju zaradi zdravstvenih težav do 30. aprila odložilo prestajanje kazni, nato je le nekaj dni pred iztekom roka vnovič zaprosil za odlog prestajanja kazni. Zdaj ga mora ponovno pregledati medicinski izvedenec, njegova zdravnica in direktorica Medicorja Metka Zorc pa vztraja pri tem, da zdravstveno stanje Bavčarju ne omogoča prestajanja sedemletne kazni v zaporu.