Foto: Ervin Čurlič/regijski štab CZ za severno Primorsko
Foto: Ervin Čurlič/regijski štab CZ za severno Primorsko

Po besedah direktorja šempetrske bolnišnice Dimitrija Klančiča so se čakalne vrste najbolj skrajšale pri ortopedskih obravnavah, še posebej pri ortopedskih operacijah. Čakalne vrste so krajše tudi pri obravnavah ultrazvoka srca in na radiologiji. "Še vedno pa imamo daljše čakalne vrste na področju kardiologije in nevrologije," je dejal in dodal, da so se lani čakalne dobe skrajšale predvsem zaradi večjega obsega dela.

A ob tem se v bolnišnici spoprijemajo z velikim številom pacientov, ki se želijo prenaročiti ali zamenjati dodeljenega zdravnika. Takšnih je na mesec več kot 2000. V svetu zavoda Splošne bolnišnice Nova Gorica ob tem poudarjajo, da je pomembno, da pacienti, ki se želijo prenaročiti, vsaj pokličejo, saj s termini, na katere se ne odzovejo, nimajo česa narediti, obenem pa zasedejo termin nekomu, ki bi na obravnavo prišel.

Vodstvo je zato svet zavoda zaprosil, naj preuči, zakaj se dogajajo prenaročanja, je pojasnila predsednica sveta Alenka Kolar. "Vsako prenaročanje je namreč nerodna zadeva za zdravnike, ker morajo najti nov termin. Če se prepozno prenaročiš, pa si nekomu preprosto vzel termin za obravnavo," je opozorila.

Ker je 2000 prenaročenih pacientov na mesec za šempetrsko bolnišnico veliko, bodo do prihodnje seje, ki bo predvidoma v zadnjih februarskih dneh, poskušali ugotoviti vzroke za to. Zanima jih tudi, na katerih oddelkih je največ prenaročanj. "Trenutno ne morem povedati, kje je največ takih prenaročanj, narediti moramo podrobnejšo analizo. Čisto mogoče je, da pacienti določene specialistične preglede opravijo kje drugje ali pa samoplačniško in se potem pri nas ne odjavijo," je pojasnil direktor šempetrske bolnišnice Dimitrij Klančič.

Na seji sveta zavoda so obravnavali tudi poročilo o inventuri ob koncu leta 2023.