Komunala Tržič prebivalce poziva, da vodo pred uporabo prekuhajo. Foto: MMC RTV SLO
Komunala Tržič prebivalce poziva, da vodo pred uporabo prekuhajo. Foto: MMC RTV SLO

Na Zavodu za zdravstveno varstvo Kranj so v zadnjih dneh prejeli pet prijav zdravnikov o pojavu črevesnih obolenj, skupaj pa so našteli 14 obolelih, med katerimi sta dva hospitalizirana. Obolenja so se pojavila konec tedna, v zadnjih dneh pa ni novih prijav, je pojasnila direktorica zavoda Irena Grmek Košnik.

Na zavodu opravljajo vse potrebne preiskave, da bi ugotovili, kje je vzrok za izbruh bolezni. Tako preučujejo vzorce treh obolelih in vzorce okolja. Vir okužb bi bila lahko tudi voda, zato je Komunala Tržič pozvala vse občane, naj vodo za pitje in pripravo živil preventivno prekuhavajo.

"V tem času Komunala Tržič preventivno intenzivno izvaja čiščenje in izpiranje vodohranov, zajetij in celotnega vodovodnega sistema," so pojasnili v javnem komunalnem podjetju in dodali, da bo ukrep prekuhavanja vode preklican takoj, ko bodo izvedeni vsi ukrepi in nesporno dokazana mikrobiološka skladnost pitne vode.

Manjši epidemiološki izbruhi črevesnih obolenj so v poletnem času precej pogosti. Kot še pojasnjuje Grmek Košnikova, so tovrstna obolenja v tem letnem času najpogostejša nalezljiva bolezen, preostanek leta pa so pogostejša respiratorna obolenja.