Foto: BoBo
Foto: BoBo

Varuh človekovih pravic je lani pozval vseh 14 porodnišnic, naj pojasnijo svojo prakso obveščanja patronažnih služb po odpustu porodnice. Iz splošnih bolnišnic Murska Sobota in Ptuj odgovora ni prejel, drugi odgovori so se med seboj precej razlikovali.

Nekatere porodnišnice obveščajo le zdravstvene domove na svojem območju, nekatere niti ne obveščajo in morajo stik s patronažno službo navezati same porodnice, pojasnjuje varuh človekovih pravic Peter Svetina: "Primere dobrih praks imamo v splošnih bolnišnicah Brežice, Novo mesto in Jesenice, v teh treh porodnišnicah obvestijo zdravstvene domove oziroma krajevne pristojne službe, kjer porodnice tudi prebivajo, da jih patronažna služba lahko obišče."

Sorodna novica Obveščanje patronažnih služb o rojstvu otrok poteka zelo različno, NIJZ za enotno ureditev področja

Praksa obveščanja je neenotna in pri tem je kršena ustava, opozarja Svetina: "Ker je to kršenje načela enakega varstva pravic skladno z 22. členom Ustave Republike Slovenije. Ta praksa ni poenotena, in v tako majhni državi, samo 14 porodnišnic imamo, bi vendarle ministrstvo za zdravje moralo uvesti enotno prakso."

Ministrstvo za zdravje je varuhu zagotovilo spremembe, načrtovane za prihodnje leto, a varuh človekovih pravic s tem ni povsem zadovoljen.

"Seveda se zavedamo, da spremembe zahtevajo svoj čas, ampak žal ne morem mimo ugotovitve, da se birokratsko kolesje vrti čisto prepočasi in posledice organizacijske neurejenosti sistema običajno prizadenejo že tako ranljive skupine prebivalcev," poudarja Svetina.

Glavno težavo naj bi predstavljalo varstvo osebnih podatkov. Do poenotenja prakse morajo biti zato tudi porodnice same pozorne na navodila porodnišnice, če te ne obveščajo patronažnih služb.

Varuh človekovih pravic: Obveščanje patronažnih služb o porodnicah bi moralo biti poenoteno
Varuh za poenotenje načina patronažnih služb