Virus Zika se prenaša predvsem s komarji. Foto: Reuters
Virus Zika se prenaša predvsem s komarji. Foto: Reuters

Virus, ki ga prenašajo komarji, širi pa se tudi s spolnimi odnosi, lahko po dosedanjih dognanjih povzroči resne nevrološke težave, zlasti pri še nerojenih otrocih. Med drugim povzroča mikrocefalijo pri plodu nosečnice, kar pomeni, da se otrok rodi z manjšo glavo in možgani. Zaznan je bil v skoraj 30 državah. Samo v Braziliji je bilo ugotovljenih več kot 2.100 primerov poškodb živčnega sistema, okužilo pa se je več kot 1,5 milijona ljudi.

S tem ko je WHO umaknil devetmesečno opozorilo o svetovni nevarnosti, ki jo predstavlja Zika, organizacija priznava, da virus ostaja dolgoročen problem, poroča BBC. David Heymann, vodja odbora WHO-ja, ki se ukvarja z nevarnostjo virusa, je dejal, da ta še vedno predstavlja "resno in dolgoročno" grožnjo.

Ni pa virus več svetovna nevarnost zdravju ljudi, ker je mednarodna skupnost vzpostavila učinkovit odziv na širjenje tega virusa, je presodila svetovalna skupina strokovnjakov WHO-ja. "Sistem odzivanja na Ziko je tu in bo ostal," je dejal vodja skupine WHO-ja za izredne zadeve Peter Salama.

WHO se bo zdaj posvetil dolgoročnemu pristopu k okužbam, ki so se razširile po Latinski Ameriki, Karibih in širše, tudi po Evropi.

Zaradi virusa Zika sicer le redki umrejo, simptome pa naj bi razvil le vsak peti okuženi. Simptomi vključujejo vročico, izpuščaje in bolečine v sklepih.