Zdravniška zbornica je na skupščini omilila kazen zdravnici Zlatki Kanič, ki je zdravila umrlega Bora Nekrepa. Foto: MMC RTV SLO
Zdravniška zbornica je na skupščini omilila kazen zdravnici Zlatki Kanič, ki je zdravila umrlega Bora Nekrepa. Foto: MMC RTV SLO

Gre za sklep, s katerim je skupščina Zdravniške zbornice omilila kazen zdravnici Zlatki Kanič in ji namesto odvzema licence za štiri mesece in treh mesecev dodatnega izobraževanja prisodilo le javni opomin in trimesečno izobraževanje. Nepreklicni odstop naj bi kazal na nedopustne razmere v Zdravniški zbornici Slovenije, slediti pa utegnejo tudi odstopi nekaterih drugih članov razsodišča.

Po pisanju medijev je prof. dr. Miro Denišlič v odstopni izjavi zapisal, da so ga do odločitve o odstopu pripeljali "dogodki zadnjih mesecev z brezplodnim razpravljanjem, v katerem vodstvo ZZS-ja ni našlo lepe besede za požrtvovalno, strokovno poglobljeno in pošteno delovanje razsodišča." Na koncu izjave pa naj bi še zapisal, da bo z njegovim odstopom morda sklep skupčine ZZS-ja, za katerega meni, "da je etično in pravno sporen, laže uresničljiv."

O odstopu razmišljalo celotno razsodišče
Zdravniška zbornica je sprejem odstopne izjave potrdila, komentirala pa naj bi jo v ponedeljek. O možnosti odstopa je sicer pretekli torek razpravljalo celotno razsodišče, a se domnevno zaradi neenotnosti članov za ta korak niso odločili, pa poroča Radio Slovenija.

Starši pokojnega Bora Nekrepa odstop označuje kot logični korak pravičnega, uglednega in poštenega zdravnika, ki jim je junija edini pojasnil stališče zdravniške zbornice, je po pisanju Dnevnika dejal odvetnik družine Nekrep Andrej Pitako. Dodal je, da je bil Denišlič v nadaljnjih postopkih zbornice "popolnoma diskreditiran, njegova funkcija de facto razveljavljena in pristojnost s strani skupščine ZZS-ja ukinjena."